INTERVIU Ovidiu Schumacher, scriitorul din „Operaţiunea Monstrul“: „Îmi lipsesc prietenii şi umorul românesc. Cel mai drag inimii mele era Octavian Cotescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Schumacher (dreapta) în filmul Operaţiunea Monstrul FOTO TVR
Ovidiu Schumacher (dreapta) în filmul Operaţiunea Monstrul FOTO TVR

TVR va difuza sâmbătă, 27 mai, de la ora 21.10, lungmetrajul „Operaţiunea Monstrul“. „Adevărul“ a obţinut un interviu cu actorul de teatru şi film Ovidiu Schumacher (77 de ani), stabilit în Germania încă din anii '90, cel care joacă rolul scriitorului în celebrul film românesc.

„Cu mare bucurie vă spun că am şi eu la mine, în Germania, acest DVD cu filmul «Operaţiunea Monstrul». Mă voi uita şi eu împreună cu dumneavoastră!“, ne transmite actorul Ovidiu Schumacher. 

Colegii şi prietenii îi spun Schumi. La fel s-a prezentat şi când am luat legătura pentru a-i solicita un interviu. Actorul Ovidiu Schumacher a jucat în nu mai puţin de 40 de filme, de la „BD intră în acţiune“ (1970), până la „Felix şi Otilia“ (1972), „Dincolo de nisipuri“ (1974), „Iarba verde de acasă“ (1977), „Profetul, aurul si ardelenii“ (1978), „Primăvara bobocilor“ (1987), „Cocoşul decapitat“ (2008), Zâmbet de soare“ (1988), „Drumul oaselor“ (1980), „Faleze de nisip“ (1983), „Ştefan Luchian“ (1981), „De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), „Tănase Scatiu“ (1976), dar şi în mai recentul „La drum cu tata“ (2016). 

Tot pe Ovidiu Schumacher ni-l reamintim în rolul scriitorului din celebrul film al regizorului Manole Marcus, „Operaţiunea Monstrul“, film pe care TVR 1 îl va difuza sâmbătă, 27 iunie, la ora 21.10 şi despre care ne povesteşte în interviul de mai jos. 

Ovidiu Schumacher este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale“ (promoţia 1965). A fost actor la Teatrul Bulandra şi asistent universitar la I.A.T.C., clasa profesorului Octavian Cotescu. În 1990 pleacă în Germania, unde joacă în filme şi este cadru didactic universitar la Institutul de Artă Teatrală Athanor. Aici lucrează din 1995 împreună cu regizorul David Esrig, cel care a înfiinţat Athanor Academie din Passau.

Fiica sa, Anna Schumacher, a moştenit pasiunea pentru actorie. Tânăra a jucat în serialul „Hackerville“, difuzat de HBO. 

Ne puteţi povesti care era atmosfera la filmările pentru „Operaţiunea Monstrul“? Ce amintiri aveţi de atunci? 

Ovidiu Schumacher: Mă bucur foarte tare că TVR 1 difuzează Operaţiunea Monstrul (1976), pentru că de acest film mă leagă amintiri absolut extraordinare. Atmosfera la filmări era una prietenească. În Operaţiunea Monstrul nu vorbim despre platou de filmare, pentru că am filmat mai mult afară: pe un ponton mişcător, care se plimba în jurul Vilei 23, în Deltă. Era o echipă foarte mică, după cum ştiţi, distribuţia e restrânsă, dar era, de fapt, o familie foarte mare, condusă de Manole Marcus, care lucra în echipă, încă din studenţie, cu operatorii Alexandru Întorsureanu şi Gheorghe Fischer... Sunt operatorii cu care am colaborat şi la Felix şi Otilia (filmul regizat de Iulian Mihu în 1972). Aşadar, era o atmosferă prietenească la filmări, atât în Deltă, cât şi pe bucăţile care au fost filmate în interior (cadrele filmate în cort) şi care au avut loc în Bucureşti, la Casa Scriitorilor, la Mogoşoaia. Celebra secvenţă cu bicicleta galbenă, o s-o vedeţi sâmbătă seară, a fost filmată la Mogoşoaia, noaptea. La Mogoşoaia trebuia să apară peşte proaspăt în fiecare zi, prin urmare, în fiecare noapte venea din Deltă... peşte proaspăt. 

Cu care dintre actorii din film aţi avut o relaţie mai apropiată? Puteţi să ne spuneţi câteva lucruri despre interacţiunea cu Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru pe platourile de filmare şi în afara lor, dacă a existat?

Sigur că în această combinaţie – Toma, Marinuş, Octavian – cel mai drag inimii mele era Octavian Cotescu. Cu Octavian Cotescu am lucrat ani de zile la facultate – am avut două promoţii pe care le-am coordonat împreună. Ne leagă nu numai această prietenie, nu numai această colaborare la institut, Octavian Cotescu şi Valeria Seciu sunt şi naşii fetelor mele. Aşa că relaţia noastră a fost mult mai apropiată, mai directă. Din păcate, Toma ne-a părăsit foarte repede. Am rămas în legătură cu Marin, pe care l-am prins şi în Germania de câteva ori, la Athanor Academie, unde a lucrat cu David Esrig, unde am ajuns şi eu să lucrez mai târziu.

image

FOTO Cinemagia 

Ce lucruri au scăpat cenzurii în film? Vă amintiţi vreo scenă, vreo replică, vreo bucată din film care a fost scoasă?

Nu îmi amintesc de nicio scenă să fi fost cenzurată. E posibil să fi fost, la montaj poate, şi eu nu am ştiut. În orice caz, scenaristul filmului, Titus Popovici, era, prin prezenţa lui, o cenzură în sine... Cenzura nu prea avea ce să îi spună lui Titus Popovici, pentru că filmul a fost atât de bine tricotat... că nimeni nu a putut să se supere, deşi aluziile erau clare, evidente, la ce nivel se purtau discuţiile.

Din '95, lucraţi cu regizorul David Esrig la Institutul de Actorie (Athanor Academie) din Passau. E vreo diferenţă să lucraţi cu studenţi la actorie din Germania faţă de studenţii români la actorie?

Singura diferenţă între lucrul cu studenţii la actorie din Germania sau din România este limba. Poate studenţii germani sunt ceva mai serioşi, mai puţin deschişi la a face greşeli. Ceea ce este o mare greşeală în teatru: în teatru trebuie să rişti, ca să poţi să găseşti nuanţa potrivită. Altfel, mergi puţin... pe teren uscat.

Aveţi în prezent proiecte în România sau aveţi în plan să filmaţi în România?

Nu, nu am niciun proiect în România în prezent. Filmările întotdeauna vin nu de la actori, ci de la regizori sau de la producători, deci n-am deocamdată absolut niciun fel de idee dacă se va întâmpla sau se va mai întâmpla aşa ceva cândva... o să vedem. Poate da, poate nu... sperăm.

Ce vă lipseşte din România în Germania?

Prietenii şi umorul românesc, dar am o colecţie de icoane pe sticlă superbă, jumătate am cumpărat-o la Munchen şi pe cealaltă jumătate am pictat-o singur. Aşa că sunt acasă în România, chiar dacă sunt în Munchen.

Şi fiica dumneavoastră, Anna, e tot actriţă. În ce fel aţi influenţat drumul ei către actorie?

Da, fiica mea, Anna, este actriţă, a jucat în „Hackerville“, difuzat de HBO. Eu nu am sfătuit-o să facă actorie. Dimpotrivă, am încercat să-i deturnez elanul, dar nu s-a putut: ea a vrut, a făcut – mă bucur, nu e uşor, e chiar uneori foarte greu, dar peste tot este acelaşi lucru, în profesia asta nu poţi să planifici nimic. Dar lucrează, e bine... Nu a fost dorinţa mea cea mai arzătoare să fie actriţă. Dar asta s-a întâmplat – foarte bine!

ovidiu schumacher foto getty images

Octavian Schumacher şi fiica sa, Anna Schumacher FOTO Getty Images

Vă rugăm să transmiteţi un mesaj pentru telespectatori, care în această vară pot vedea sau revedea mari filme ale cinematografiei româneşti la TVR 1.

Aş avea o mică surpriză pentru cei care se vor uita sâmbătă, pe 27 iunie, la TVR 1: pentru sâmbătă seara, când veţi vedea „Operaţiunea Monstrul”, cu mare bucurie vă spun că am şi eu la mine acest DVD, cu filmul Operaţiunea Monstrul. Mă voi uita şi eu împreună cu dumneavoastră! Deci vom fi împreună şi mă bucur foarte mult! Vă doresc o vizionare plăcută şi multă, multă sănătate! Vă sărut din Munchen!

Sinopsis:

În comedia „Operaţiunea Monstrul“ (România, 1976), în regia lui Manole Marcus, cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher, un grup de cinci bărbaţi, prieteni şi colegi de serviciu, pleacă fără ştirea nevestelor într-o expediţie în Deltă. La pescuit, respectiv la vânătoare, personajele ajung în situaţii dintre cele mai ridicole şi amuzante. Comicul de situaţie erupe în momentul în care, contrar uzanţelor vremii, funcţionarul cel mai mic în ierarhie prinde prada mult-visată: „Monstrul“, un somn legendar. 

TVPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite