De ce a primit România TV o amendă mică pentru delirul cu Anonymous şi Soros: explicaţia lui Radu Herjeu, membrul CNA care a propus sancţiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Herjeu, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), a explicat de ce a primit România TV o amendă atât de mică pentru intoxicarea cu Anonymous, deşi în şedinţa în care s-a stabilit suma a precizat că postul ar fi meritat amenda maximă.

Radu Herjeu a fost cel care a propus ca postul România TV să fie amendat cu 30.000 de lei după ce a difuzat, cu doar două zile înainte de alegerile parlamentare, un material video pus în seama grupării Anonymous potrivit căruia incendiul din clubul Colectiv a fost plănuit de miliardarul american George Soros în beneficiul prim-ministrului Dacian Cioloş.

În şedinţa forului audiovizual, Herjeu a precizat că ar fi propus amenda maximă, de 200.000 de lei, dacă CNA ar fi păstrat „o anumită grilă a sancţiunilor proporţionale cu greşeala“.

Într-un text publicat pe blogul personal, Radu Herjeu vine cu lămuriri şi explică în primul rând care sunt atribuţiile instituţiei pe care o reprezintă în astfel de cazuri, dar şi de ce nu a propus o sancţiune mai dură.

„CNA nu poate interzice nimic: nici posturi, nici emisiuni, nici moderatori, nici invitaţi, nici subiecte. CNA poate doar sancţiona o încălcare a legii, logic, după producerea ei. Pe baza unei sesizări primite de la cineva sau a autosesizării unui membru al Consiliului se întocmeşte un raport de monitorizare. Acesta, însoţit de imaginile incriminate, ajunge pe masa consiliului. Este dezbătut în şedinţă publică, se ascultă reprezentantul postului şi, dacă se consideră că s-a încălcat legea, se propun şi se votează sancţiuni. Aşadar, acest proces nu se produce instantaneu sau peste noapte“, subliniază Herjeu.

Radu Herjeu foto arhiva

Acesta a precizat şi că s-a făcut o altă propunere în cazul România TV şi anume întreruperea emisiei timp de 10 minute, însă adaugă că această este „o măsură mai mult simbolică, preferată de radiodifuzori pentru că nu-i afectează finaciar.“

„Prin urmare, mi s-a părut o sancţiune prea blândă. Şi am propus o amendă de 30.000 de lei. Sunt conştient că multora li se va părea prea mică, iar eu sunt de acord cu ei“, mai scrie Herjeu (foto) înainte de a explica motivele care au stat la baza propunerii sale.

Printre altele, Herjeu a amintit de cazul moderatorilor Radio ZU, Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, care au făcut o serie de glume rasiste la adresa fotbaliştilor congolezi şi pentru care membrul CNA a propus o amendă de 50.000 de lei, însă forul a votat o sancţiune de doar 20.000 de lei.

„De când sunt în CNA, am respectat cu sfinţenie două lucruri: legea şi un set de reguli unitare, echilibrate şi corecte de evaluare, pe care le am nu de ieri de azi. Una dintre ele spune că sancţiunile trebuie să fie egale la fapte similare. Şi proporţionale cu greşeala. Am avut mai multe experienţe în care, pentru derapaje identice eu am propus, evident, amenzi identice. Un post de televiziune a fost amendat, celălalt, din motive pe care nu le discut aici, nu, sau mult mai puţin. Ceea ce mi s-a părut incorect faţă de primul. Pe de altă parte consider că trebuei să existe o scală a gravităţii încălcărilor legii. Sigur, fiecare membru şi-o are pe-a lui, dar eu încerc să fiu consecvent cu mine însumi. Or, în momentul în care un derapaj foarte grav, precum manifestarea xenofobă şi rasistă a celor doi moderatori de radio a fost tratată cu indulgenţă de colegii mei, neluând decât 20.000 de lei amendă, mi se pare incorect ca pentru fapte cu gravitate similară sau puţin mai mare, să se dea o sancţiune mult mai dură. Astfel că, deoarece niciun alt coleg nu s-a arătat interesat să propună vreo amendă în acest caz, am făcut-o eu, ţinând cont de toate cele de mai sus. Aşa s-a ajuns la votarea unei amenzi de 30.000 de lei“, a încheiat Radu Herjeu.

Amintim că pe data de 9 decembrie, cu doar două zile înainte de alegerile parlamentare, postul de televiziune România TV a difuzat, în cadrul emisiunii informative de la ora 15.00, în regim Breaking News, o înregistrare audio-video, prezentată ca a fi din partea grupării de hackeri Anonymous. În cadrul filmării, o voce alterată digital pretinde că incendiul de la clubul Colectiv din 30 noiembrie 2015 a fost premeditat de miliardarul american George Soros, în beneficiul prim-ministrului Dacian Cioloş.

Subiectul a fost reluat în cadrul emisiunii „Cheia Zilei“ de la ora 19.00, unde înregistrarea audio-video a fost difuzată parţial în cadrul unui material care prezenta şi un montaj cu imagini de la protestele din noiembrie 2015, George Soros, flăcări, teancuri de bancnote, interiorul Parlamentului României, interiorul clubului Colectiv arzând şi membri ai cabinetului Cioloş depunând jurământul de învestire.

La finalul materialului, este prezentată o presupusă reţea pe care George Soros şi-a format-o în România, compusă din Alina Mungiu Pippidi, Ionuţ Sibian, Andrei Cornea, Sorin Ioniţă, Cristian Ghinea, Violeta Alexandru, Monica Macovei, Cristina Guseth, Georgiana Iorgulescu, Liviu Mihaiu, Nicuşor Dan şi Eugen David.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite