Cine este Raul Gheba, comediantul care nu se teme de Mihai Petre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul Raul Gheba a amuzat juriul şi spectatorii show-ului „Românii au talent“ cu glumele cu specific tulcean şi aluzii la originile cântăreţului Connect-R. El nu s-a sfiit să îl înfrunte nici pe Mihai Petre, iar cartea jucată astfel a fost una câştigătoare.

Raul Gheba (23 de ani), stand-up comediant, din Tulcea, a venit la „Românii au talent“ pentru a umple un gol pe care alţi concurenţi nu l-au speculat, anume umorul improvizat pe scenă. „În Tulcea nu se râde, se mănâncă scrumbie“, şi-a început numărul de stand-up comedy încă din culise, ca mai apoi să intre în scenă, unde a făcut o sală întreagă să râdă, inclusiv pe Mihai Petre, recunoscut pentru „frica“ pe care o provoacă concurenţilor. „Nu înţeleg de ce Mihai este ăla rău. Până la urmă e un dansator, nu e cea mai ameninţătoare meserie. E ca şi cum ţi-ar fi teamă de un cofetar“, a glumit tânărul pe seama atitudinii cu care Mihai Petre tratează concurenţii. Imediat a venit şi replica lui Mihai care a precizat că nu are calificare de dansator, ci de analist politic.

Raul şi-a petrecut copilăria la Chilia Veche, acolo unde a dezvoltat o pasiune pentru icrele negre, pe care le mânca aproape săptămânal însă fără să aibe habar de valoarea alimentului. „Cred că am mâncat caviar de zeci de mii de euro fără să-mi dau seama pentru că eram copil şi n-aveam noţiunea că ăsta e cel mai scump aliment din lume. Îl mâncam direct din borcan, cu lingura sau pe pâine, cu margarină“, povestelte tânărul. Pasiunea pentru stand-up comedy a descoperit-o întâmplător, deşi, atunci când era mic voia să devină preot. „Tot spun vrăjeli către o grămadă de oameni ca să îi fac să se simtă mai bine, dar măcar sunt vrăjelile mele“, completează el.

Nu înţeleg de ce Mihai este ăla rău. Până la urmă e un dansator, nu e cea mai ameninţătoare meserie. E ca şi cum ţi-ar fi teamă de un cofetar. Raul Gheba, comediant

Odată ajuns în Bucureşti a început să frecventeze serile de umor dedicate amatorilor şi, chiar dacă nu a avut succes a continuat să se perfecţioneze până în clipa în care a înţeles „filosofia pe care trebuie să o ai în cap atunci când urci pe scenă“. Un moment de răscruce în cariera sa a fost întâlnirea cu Radu Isac, primul comediant român care a făcut stand-up în cluburile din Statele Unite ale Americii, care i-a devenit mentor şi care i-a oferit şansa de a-i deschide spectacolele. „Doi ani mai târziu făceam deja show-uri de deschidere pentru absolut toţi comedianţii, de la Teo la Micuţu, de la Costel la Bordea, o experienţă din care înveţi enorm“, arată Raul. După acest moment, Raul a ştiut că acesta este drumul lui în viaţă şi a ales să-şi facă un rost din această meserie. „Am mers prin ţară cu ei, am văzut publicul din provincie şi m-am îndrăgostit iremediabil de stilul ăsta de viaţă în care lucrezi ca să faci oamenii să râdă şi primeşti bani frumoşi pentru asta“, completează tulceanul.

image

Raul Gheba FOTO Facebook

Se caracterizează în cuvinte simple şi spune că celebritatea nu este pentru el, beneficiile acesteia fiind puţine. Comediantul vrea ca oamenii să-i înţeleagă mesajele din spatele glumelor şi să-i aprecizeze munca. Mai mult, nu doreşte să imite pe nimeni, ci vrea să-şi creeze propriul stil pentru care să fie recunoscut.

M-am îndrăgostit iremediabil de stilul ăsta de viaţă în care lucrezi ca să faci oamenii să râdă şi primeşti bani frumoşi pentru asta. Raul Gheba, comediant

Cu toate că părinţii săi nu au fost de acord cu această „meserie“, acum îl susţin, cu atât mai mult cu cât în 2013 a devenit câştigătorul primului festival românesc de stand-up comedy, impunându-se în faţa altor 19 pretendenţi. „Taică-miu, Ştefan, are vreo 48 de ani. În tinereţe a fost pescar, ca şi tatăl lui, dar de vreo 10 ani este agent la penitenciar. Serios, ca poliţist, nu ca prizonier. Maică-mea, Lidia, are 46 de ani şi e plecată prin Portugalia de vreo câţiva ani, unde mai am o grămadă de unchi şi mătuşi“, mai spune el despre fanilia sa. Dacă ar fi să câştige marele premiu, Raul spune că ar dispărea vreo doi ani şi s-ar întoarce foarte bronzat. În prezent, el mai scrie sketch-uri pentru emisiuni de umor pe internet, dar şi articole de satiră pentru diverse publicaţii. „Mă văd făcând asta doar la un alt nivel, un nivel la care o fac mai bine şi mai sincer“, povesteşte Raul.

Deşi nu ştie de la cine a moştenit acest talent, Raul crede că bunicul din partea mamei, „un miştocar“ convins, şi-a lăsat amprenta asupra evoluţiei sale. Chiar dacă stăpâneşte arta umorului improvizat, Raul că oscilează între extreme. „Ca orice clovn, partea tristă e mai tristă ca la oamenii obişnuiţi pentru că noi oscilăm între extrema veseliei, a râsului şi cea a sincerităţii şi a adevărului trist din spatele râsului. Şi când suferim, suferim, tată“, crede el.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite