Blazonul TVR, mânjit cu Salam. Păreri pro şi contra: „De ce modelul lui nu ar fi unul de succes?“ vs. „TVR nu este doar în faliment financiar, ci şi moral“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuliana Marciuc, realizatoarea emisiunii „Destine ca-n filme“, alături de invitatul său, Florin Salam FOTO TVR
Iuliana Marciuc, realizatoarea emisiunii „Destine ca-n filme“, alături de invitatul său, Florin Salam FOTO TVR

Prezenţa manelistului Florin Salam într-o emisiune difuzată de postul public a fost deopotrivă criticată, dar şi privită cu îngăduinţă de persoanele publice.

Cântăreţul de manele Florin Salam a fost invitatul Iulianei Marciuc în ediţia de marţi a emisiunii „Destine ca-n filme“, difuzată de TVR 2, care a emis un comunicat prin care promitea că „îl vom descoperi altfel decât îl cunoaştem, altfel decât îl cataloghează lumea.“ Descris de televiziunea publică drept „un artist complex“, acesta a povestit cum „a căzut în patima drogurilor şi a alcoolului, însă a avut puterea de a depăşi aceste dependenţe.“ Decizia producătorilor de a-l avea ca invitat pe manelist a fost aspru criticată de Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, care consideră „siderant“ faptul că Florin Salam „este servit drept model de urmat şi reper moral“ la postul public.

„Este siderant cum Florin Salam este servit drept model de urmat şi reper moral“ 

„Publicul tânăr şi elevat al Canalului 2 al televiziunii publice va asista, în prime time (oră de maximă audienţă – n.red.), la povestea de viaţă a celui mai cunoscut cântăreţ de manele din România, Florin Salam, lupta sa cu drogurile şi izbânda de după, care l-a readus în prim plan pe scena culturală a ţării...E siderant cum o asemenea personalitate complexă, creator de produse culturale cel puţin discutabile, este servit drept model de urmat şi reper moral pe canalul care îşi propune să promoveze, între altele, cultura de calitate neechivocă în România“, a notat A

adrian bucur foto tvr

drian Bucur într-o scrisoare publică. 

Mai mult decât atât, Adrian Bucur, care este şi membru în Comisia de elaborare a strategiei de programe a televiziunii publice, a cerut Comisiei de Etică din TVR să analizeze dacă astfel de subiecte şi personaje sunt „în concordanţă cu misiunea serviciului public de televiziune şi rolul formator pe care trebuie să şi-l asume TVR în faţa publicului.“ 

De asemenea, acesta a precizat că va propune în următoarea şedinţă a CA o discuţie despre externalizarea unor emisiuni, precum „Destine ca-n filme“, costurile lor în raport cu cifrele de audienţă înregistrate şi „mai ales dacă ele respectă clauzele din contract referitoare la rolul de serviciu public al TVR.“

Credibilitatea TVR, inexistentă. Un program calitativ la pământ

O viziune asemănătoare împărtăşeşte şi Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care consideră că postul public de televiziune nu îşi mai respectă de foarte mult timp rolul strategic pe care îl are şi nici telespectatorii.

image

„Televiziunea publică nu funcţionează pe aceleaşi criterii ca posturile private. Principala sursă de finanţare este taxa pe care românii o plătesc, deci TVR are obligaţii speciale faţă de telespectatorii săi. Amintesc de promisiunea fostului preşedinte al televiziunii publice, Claudiu Săftoiu, de a redeschide TVR Cultural, lucru care nu s-a întâmplat. TVR are în momentul de faţă un program calitativ la pământ, de neacceptat, iar credibilitatea este aproape inexistentă. Aceste lucruri grave sunt cu atât mai ruşinoase cu cât la Revoluţie TVR era un simbol pentru tinerii care au luptat pentru libertate. Un adevăr care explică prezenţa nonşalantă a unor astfel de personaje precum Florin Salam. Dacă nu reuşesc să promoveze alte modele de moralitate decât Florin Salam pot afirma cu tărie că TVR nu se află doar în faliment financiar, ci şi moral. În calitate de membru al CNA nu am cum să salut prezenţa lui Florin Salam la postul public. Iar această problemă trebuie abordată de toate televiziunile, nu doar de postul public“, a declarat Valentin Jucan pentru „Adevărul“.

Membrul CNA pune astfel de derapaje pe seama imposibilităţii financiare în care se află în momentul de faţă televiziunea publică şi consideră că, în cazul în care taxa TV va fi indexată, esenţial este ca celelalte surse de finanţare să dispară: „Din interiorul TVR se solicită mărirea taxei TV, eu am propus încă de anul trecut o taxă universală, proporţională cu veniturile românilor. Esenţial în mărirea taxei este ca celelalte surse de finanţare să fie desfiinţate, fondurile suplimentare de la Guvern pe criterii politice să dispară. De asemenea, modalitatea de eşalonare sau de ştergere a datoriilor trebuie să dispară pentru că este făcută tot de Guvern şi este tot o formă de presiune politică. Importantă este şi eliminarea publicităţii. Toate acestea ar veni în favoarea bugetului TVR şi astfel ar putea oferi programe de calitate, ar putea renunţa la realizatorii submediocrii care acceptă cu nonşalanţă prezenţa unor astfel de persoane în emisiuni. E nevoie de o apropiere a postului public de români.“

Florin Salam, „muzică pentru periferia societăţii“

Nu la fel de nemulţumit de apariţia lui Salam la TVR 2 s-a arătat jurnalistul Lucian Mîndruţă, care a catalogat luarea de poziţie a lui Bucur drept o înclinaţie spre cenzură, potrivit reportervirtual.ro. „Adică de ce n-are voie Florin Salam la TVR, aşa cum cere un membru în Consiliul de Administraţie? De ce modelul lui, creator de muzică comercială pentru periferia societăţii, n-ar fi un model de succes? Ce a făcut rău? A făcut muzică proastă? Dar cine decide care e muzica bună şi care e proastă?“, a scris Mîndruţă pe Facebook, precizând totuşi că nu agreează acest gen muzical. 

„Florin Salam face muzică ţigănească modernă. E dreptul lui. Sute de mii de oameni îl ascultă. E meritul lui. Că nu ne place, asta e altă discuţie. Dar nu putem să-l interzicem. Nu putem să ignorăm un produs cultural – oricât de subcultural – în numele nasului subţire al publicului nostru. Nu ne convine? Păi să facem ceva, dar nu cenzură!“, a mai explicat acesta. Mai mult decât atât, Mîndruţă a venit şi cu o soluţie: „mai mulţi copii în familiile care ascultă Mozart. Că-n timpul acesta, în familiile care ascultă Salam s-au mai făcut zece puradei.“

Dumneavoastră ce părere aveţi despre decizia postului public de a-l invita pe Florin Salam în emisiunea „Destine ca-n filme?“. Vă invităm să vă exprimaţi punctul de vedere în spaţiul de mai jos dedicat comentariilor.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite