Angajaţii „România Liberă“, protest faţă de management şi întârzierea salariilor: „Ameninţam cu nescoaterea ziarului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scrisoarea jurnaliştilor de la România liberă, prezentată drept un protest, vine ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor articole, dintre care unele considerate„neasumate“, despre situaţia ziarului „România Liberă
Scrisoarea jurnaliştilor de la România liberă, prezentată drept un protest, vine ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor articole, dintre care unele considerate„neasumate“, despre situaţia ziarului „România Liberă

Jurnaliştii de la „România Liberă“ semnează o scrisoare deschisă în semn de protest faţă de „întârzierile salariale şi managementul defectuos al grupului de presă Medien Holding“, deţinut de Dan Grigore Adamescu, arată paginademedia.ro.

Scrisoarea jurnaliştilor de la România liberă, prezentată drept un protest, vine ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor articole, dintre care unele considerate„neasumate“, despre situaţia ziarului „România Liberă“, dar şi în condiţiile în care la conducerea ziarului ar putea fi adus jurnalistul Rareş Bogdan.

În documentul semnat de jurnaliştii de la „România Liberă“, citat de paginademedia.ro, se precizează că managerul general al Medien Holding, Adrian Rus, şi-a informat angajaţii că salariile vor „întârzia cu 60 de zile, nu cu 30, ca până acum“. În ciuda acestor condiţii, ziarişti povestesc că au continuat să scoată ziarul „din ataşament faţă de «România Liber㻓.

Dezvăluirile îl vizează apoi pe Dan Grigore Adamescu, deţinătorul grupului de presă Medien Holding. Ziariştii susţin că, recent, acesta i-a înştiinţat că în locul redactorului-şef al „României Libere“, Dan Turturică, şi al managerului general Medien Holding, Adrian Rus, va fi adus Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii „Jocuri de putere“ de la Realitatea TV.

Totodată, ziariştii avertizează că „până să vorbim despre viitor, trebuie rezolvat prezentul“, subliniind că „achitarea tuturor datoriilor financiare pe care Medien Holding le are faţă de redacţie“.

În continuare, redăm integral scrisoarea deschisă a jurnaliştilor de la „România Liberă“, preluată de pe site-ul paginademedia.ro.

„Protestul Redacţiei România Liberă faţă de întârzierile salariale şi managementul defectuos al grupului de presă Medien Holding

Deoarece în ultimele zile au apărut o serie de articole, unele neasumate, despre situaţia de la România Liberă, Redacţia RL este nevoită să facă unele precizări:

1. Redacţia ziarului duce de ani buni o adevărată luptă de gherillă cu managementul trustului, mai exact cu managerul Rus Adrian-Ion, pentru a renunţa la produsele slabe ale Medien Holding şi a se concentra pe România Liberă (print şi online). Luptele au început odată cu primele întârzieri salariale din 2011-2012. În aceasta dispută am solicitat arbitrajul patronului Dan Grigore Adamescu, care, de doua- trei ori, a fost de acord să se întâlnească cu noi. În afara obţinerii pe moment a unei părţi din salariile restante, întâlnirile nu s-au soldat cu alt rezultat concret. Medien Holding a continuat să scoata reviste-maculatura de genul «Bebelu» şi altele, în timp ce site-ul şi printul României Libere, ziar fanion al democraţiei postdecembriste, au fost subfinanţate, în ciuda faptului că sunt profitabile.

 2. Între timp, conflictul dintre redacţia României Libere şi Rus Adrian-Ion s-a acutizat, iar unul dintre efecte a fost acela că salariile erau plătite cu o lună întârziere şi NUMAI după ce le ceream în mod expres şi, frecvent, ameninţam cu nescoaterea ziarului. Ani de zile a durat această luptă care nu a ajuns până acum în spaţiul public, doar datorită ataşamentului celor 20 de oameni din redacţie faţă de valorile României Libere.

 3. În ceea ce priveşte site-ul RL, acesta a avut de suferit din cauza lipsei investiţiilor si a proastei administrari a managerului Adrian Rus.

4. În ultimele două luni, conflictul din redacţie s-a înrăutăţit din nou, după ce, din senin, «au apărut noi datorii» ale trustului, iar managerul general ne-a cerut ca, de acum încolo, să acceptam ca salariile să întârzie 60 de zile, nu 30 ca până acum. În aceste condiţi, i-am trimis o scrisoare lui Dan Grigore Adamescu în care îi spuneam că nu vom mai scoate ziarul, dacă nu ne plăteşte restanţele. Am evitat totuşi luarea unei decizii radicale, tot din ataşament faţă de România Libera. Tot în această perioadă, managerul ne-a informat că Dan Adamescu nu mai este de acord să rămânem în sediul din Bulevardul Carol I şi că trebuie să ne mutam la tipografia ziarului, în afara oraşului, în apropiere de comuna Glina.

5. În urmă cu câteva zile, trei oameni din redacţie s-au întâlnit cu Dan Grigore Adamescu la el acasă, pentru a-l întreba ce are de gând cu România Liberă şi când ne plăteşte salariile restante (între două şi patru luni, în funcţie de departamentul la care lucrează). În urma acestei discuţii, Dan Adamescu ne-a înştiinţat că va da un «reset» României Libere, îl va aduce pe Rareş Bogdan în locul lui Dan Turturică şi a lui Adrian Rus, pe care-i considera vinovaţi de ce se întamplă cu România Liberă. De asemenea, patronul ne-a mai spus că se vor achita restanţele faţă de noi, fără a da un termen clar, urmând ca pe viitor «să decidă Rareş».

 6. Proprietarul acestui ziar poate face ce vrea cu România Libera, iar Rareş Bogdan se poate lăuda cu capacităţile sale manageriale unde şi cum crede de cuviinţă. Totuşi, până să vorbim despre viitor, trebuie rezolvat prezentul. Iar prezentul înseamnă achitarea tuturor datoriilor financiare pe care Medien Holding le are faţă de redacţie, până la orice eventuală modificare survenită la nivelul managementului sau acţionariatului“. 

TV



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite