VIDEO Trupa Voltaj a schimbat piesa cu care va concura la Eurovision. Solistul Călin Goia comentează, pentru „Adevărul“, decizia luată

0
0

Eurovision 2015. Trupa Voltaj a luat decizia pe care o aşteptau toţi fanii. Formaţia care va reprezenta România la Eurovision va cânta o piesa pe jumătate în limba română, pe jumătate în engleză. Varianta finală a fost publicată duminică seara.

Nu faptul că Voltaj a câştigat Eurovisionul românesc a pus pe jar fanii, ci ideea că trupa va merge la competiţia de la Viena cu varianta în limba engleză a piesei „De la capăt“.

La o săptămână după ce câştigătorul Eurovision 2015 România a fost ales de public şi de juriul TVR, Voltaj a luat o decizie care îi va bucura pe cei care le apreciază muzica.

Piesa „De la capăt“ are o variantă special creată pentru Eurovision - jumătate în limba română şi jumătate în limba engleză. 

Varianta finală este şi mai scurtă decât cea originală. Ea se opreşte la 3 minute în loc de 3:55 cât era „De la capăt“ atunci când a fost ea cântată pe scena de la Craiova. Scurtarea ei nu ţine însă de o decizie a trupei, ci de faptul că regulile Eurovision interzic ca un cântec să fie mai lung de trei minute. 

Solistul Voltaj, Călin Goia, a răspuns la întrebările ziarului „Adevărul“ în legătură cu această decizie de ultimă oră.

De ce aţi mers pe varianta în română şi engleză şi nu doar engleză aşa cum era stabilit iniţial? 

Aşa am simţit că e bine. Şi am luat în considerare şi părerea majorităţii care s-a exprimat referitor la limba în care ar trebui cântată piesa. Sper să putem transmite mesajul şi vizual şi atunci bariera de limbă e înlăturată, rămânând doar sonoritatea, zicem noi superbă, a limbii române. 

  

Piesa este acum puţin mai scurtă pentru a se încadra în standardele Eurovision. Ce aţi fost nevoiţi să tăiaţi din ea şi cum aţi luat decizia asta?

Am tăiat prima parte a strofei a doua. Întâmplător, în decembrie, într-o variantă specială de Crăciun, am avut această structură şi ne-a plăcut cum sună. Aşa că atunci când ne-am înscris la Eurovision ştiam deja cum poate fi adaptată din punct de vedere al structurii.  

  

Ţie personal ce variantă îţi place mai mult (română sau engleză) şi de ce?

Română. Aşa am compus-o şi aşa o simt şi acum. Varianta în engleză a venit după ce ne-am înscris în concurs, gândindu-ne că mesajul trebuie înţeles şi de străini. Acum cred că am găsit varianta de a transmite mesajul şi de a păstra şi limba română.  

  

Va rămâne acest videoclip cel final? Spune-mi cîte ceva despre locaţiile alese pentru filmare şi dacă ele au o însemnătate aparte pentru voi. 

Da, asta e variantă finală de concurs. Locaţiile din clip sunt spectaculoase şi sunt din România! Aşa că, europeni, veniţi să le vedeţi! :) Cazanele Dunării... pe mine m-au fermecat! 

  

Ce speranţe ai de la Eurovision? Ce loc ţintiţi (realist) în clasamentul final? 

Toţi din jurul nostru ne spun că, indiferent de cât de bună ar fi piesă României şi cine ar cânta-o, nu există şanse pentru primul loc. Că e un concurs în care se votează politic. Dar noi tot locul întâi îl ţintim. Speranţele mele legate de Eurovision însă nu ţin de clasament, ţin de dorinţa ca mesajul să fie înţeles şi atunci, cu siguranţă, va însemna mult pentru aceşti copii. Site-ul delacapat.ro e deja mai vizitat, lumea se implică în proiectele propuse acolo de World Vision România şi Habitat for Humanity România. Ceea ce e exact ce ne dorim! 

Trupa Voltaj a postat în această seară şi un mesaj pentru fanii lor de pe Facebook. 

"Dragii noştri,   Am luat decizia! Am ţinut cont de părerile voastre, la care am adăugat ce am simţit noi că trebuie făcut, astfel încat să avem şansele cele mai mari la Viena. Şi iată varianta în care vom cânta piesa!"

Ediţia cu numărul 60 a concursului Eurovision va avea loc pe 19, 21 şi 23 mai 2015 la Wiener Stadthalle, în Viena.

Voltaj - De la capat (All Over Again) - Eurovision version

Muzică


Ultimele știri
Cele mai citite