VIDEO Topul 10 al celor mai bune albume din toate timpurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rap, rock, blue, funk, soul sau pop sunt câteva dintre genurile pe care editorii de la „Entertainment Weekly“ au mizat când au alcătuit clasamentul albumelor ce au marcat istoria muzicală. Beatles, Prince, Rolling Stones şi Aretha Franklin fac cinste acestui top.

Beatles, „Revolver“ (1966)

„Din mai multe puncte de vedere, «Revolver» este unul dintre primele albume psihedelice, atât din cauza dispoziţiilor afective oscilante, ci şi a sunetelor electronice şi de chitare“, a apreciat jurnalistul Richie Unterberger de la Allmusic. 

„Eleanor Rigby“, „Tomorrow Never Knows“, „Love You To“ şi „I'm Only Sleeping“ au anticipat o nouă eră în traiectoria formaţiei ce a luat naştere în Liverpool, în 1960.   
 

2. Prince, „Purple Rain“ (1984)

Un an după lansare, artistul a primit două premii Grammy pentru volumul vândut în milioane de exemplare. Hitul omonim a dat numele unui film regizat de Albert Magnoli.

3. The Rolling Stones, „Exile on Main Street“ (1972)

„La debut, albumul nu s-a vândut foarte bine, dar în câţiva ani, oamenii care au scris recenzii negative, considerând că nu valorează doi bani, au spus că este cel mai bun album din lume“, a explicat chitaristul Keith Richards. „Happy/ All Down the Line“ şi „Tumbling Dice/ Sweet Black Angel“ sunt doar două dintre piesele de succes semnate de artiştii care au rezistat peste 50 de ani în industria muzicală a rockului.     

4. Michael Jackson, „Thriller“ (1982)

Criticii muzicali au considerat că hitul omonim a fost un moment de cumpănă în industria muzicală, iar în 2006 videoclipul a intrat în Cartea Recordurilor, la categoria „cel mai de succes clip muzical“. Albumul a reuşit să înlăture stereotipurile rasiale atunci când Michael Jackson şi-a făcut apariţia la MTV ori s-a întâlnit cu preşedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, la Casa Albă. „Bllie Jean“, „Beat It“ şi „Baby Be Mine“ sunt cele mai fredonate melodii de pe album.  

5. The Clash, „London Calling“ (1979)
Formaţia punk rock din Londra a profitat de lansarea albumul pentru a aduce în discuţie teme de interes major: consumul de droguri, responsabilităţile vieţii de adult, conflictele rasiale şi şomajul. În 2003, revista „Rolling Stone“ a inclus volumul în topul 500 al celor mai bune albume din toate timpurile. Single-ul care dă numele materialului a fost inspirat din accidentul la reactorul nuclear din martie 1979, din Three Mile Island, Pennsilvania.  

6. Bob Dylan, "Blood on the Tracks" (1975)
Răsplătit cu dublu disc de platină în Statele Unite, acesta este al 15-lea album de studio al compozitorului american ce se confesează cântând despre regrete, furie şi acceptare. 

7. Aretha Franklin, „Lady Soul“ (1968)
Materialul a inclus câteva dintre hiturile artistei, printre care „Chain of Fools“, „Natural Woman“ şi „Sweet Sweet Baby Since You've Been Gone“. Discul lansat în Australia a rămas o emblemă a genurilor blues, funk şi soul.

8. Kanye West, „My Beautiful Dark Twisted Fantasy“ (2010)

În urmă cu trei ani, rapperul american care a devenit recent tată punea în discuţie teme de interes pentru societatea modernă: consumerism, incertitudine, identitate, droguri, alcool, şi idealizarea visului american. Albumul ce s-a menţinut mai bine de 30 de săptămâni în topul Billboard 200 a inclus melodiile „Runaway“, „Monster“ şi „Lost in The World“.  

9. The Beach Boys, „Pet Sounds“ (1966)

A devenit unul dintre cele mai influente albume din istoria muzicii datorită efectelor sonore şi a instrumentelor neconvenţionale, printre care lătrături de câini, clopoţei de bicicletă, flaute şi harpe. „Sloop John B“, „„Caroline, No“ şi „Wouldn't It Be Nice“  sunt hiturile care s-au propagat zeci de ani.   

10. Nirvana – „Nevermind“ (1991)

Mai întâi a venit muzica şi apoi au venit versurile“, a spus la vremea respectivă Kurt Cobain despre al doilea album de studio al formaţiei americane. RIAA (Recording Industry Association of America) a certificat volumul cu discul de diamant, pentru cele peste 10 milioane de copii vândute la nivel global. În timp, „Nevermind“ a doborât recordul de 30 de milioane de exemplare, pentru hiturile „Smells Like Teen Spirit“, „Come as You Are“ şi „Lithium“.
 

Muzică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite