VIDEO Cinci mituri despre Eurovision, demontate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aliona Moon, reprezentanta Moldovei s-a clasificat în marea finală de pe 19 mai FOTO EBU
Aliona Moon, reprezentanta Moldovei s-a clasificat în marea finală de pe 19 mai FOTO EBU

În fiecare an, în preajma concursului Eurovision, presa şi fanii dau start pariurilor pentru marele câştigător, în timp ce gurile rele îşi încep tirada de motive pentru care nu are niciun rost să participi la acest concurs. Pentru cei mai sceptici, „The Guardian“ a adunat cinci dintre cele mai întâlnite mituri legate de Eurovision, pe care le-a combătut cu argumente pertinente.

Mitul numărul 1: Europa de Est ocupă mereu primele locuri

Acesta este de departe cel mai cunoscut argument anti Eurovision. Potrivit scepticilor, concursul nu promovează talente muzicale din fiecare ţară din Europa, ci promovează legăturile de prietenie dintre ţări. Cu toate acestea, la o privire mai atentă asupra ultimilor 10 ani, se poate observa că au existat câştigători din toate zonele Europei: Suedia, Azerbaidjan, Germania, Norvegia, Rusia, Serbia, Finlanda, Grecia, Ucraina şi Turcia.

Mitul numărul 2: Toate ţările îşi votează „vecinii“

Aici lucrurile sunt discutabile. Este adevărat că în fiecare an Grecia acordă notă maximă Ciprului, iar Bosnia acordă câteva puncte Croaţiei, dar aceste lucruri nu au atâta legătură cu prietenia dintre ţări, ci au legătură mai degrabă cu asemănarea dintre culturi. O vedetă în Suedia este tot o vedetă şi în Norvegia, iar acesta poate fi motivul pentru care în fiecare an există aceste puncte „pe prietenii“. Adevărul este că, e imposibil pentru o ţară să câştige în baza voturilor de acest fel. Asta ar însemna ca în fiecare an să existe acelaşi câştigător.

Mitu numărul 3: Cele mai importante sunt „mecanismele“ de pe scenă

Este adevărat că un show exploziv poate face ca în memoria publicului să rămână cântecul respectiv, dar atâta timp cât melodia în sine şi versurile nu sunt bune, este imposibil ca acesta să câştige. Cel mai bun exemplu în acest caz poate fi showul Rusiei de anul trecut, cu bunicuţele energice care au pierdut în faţa Suediei, a cărei reprezentantă Loreen nu a făcut altceva decât să-şi cânte piesa.

Mitul numărul 4: Nimeni nu ţine cu Marea Britanie

Cu toate că britanicii nu au mai avut un reprezentant clasat în primii cinci concurenţi din 2009, când pe locul cinci s-a aflat Jade Ewen, sau în primii trei din 2002 (Jessica Garlick), participările sale nu au fost întru totul inutile. Anul acesta, Marea Britanie va fi reprezentată de Bonnie Tyler, al cărui show va putea fi văzut pe 16 mai.

Mitul numărul 5: Toate melodiile sunt oribile

Aici este vorba în întregime despre părerea personală, dar nu se poate nega faptul că Eurovision este un concurs care cuprinde o paletă largă de genuri muzicale, pentru toate gusturile. De aceea, atâta timp cât există bunăvoinţă, este imposibil de spus că evenimentul nu-şi are meritele sale. Unde în altă parte veţi putea auzi, pe aceeaşi scenă, klapa croată (o formă de muzică a capella, apărută pentru prima oară pe litoralul croat - n.r.), blues francez, rap muntenegresc, electro norvegian şi muzică ţigănească din Macedonia?


Citeşte toate materialele despre EUROVISION 2013 

VIDEO Studiază jurnalismul şi nu are studii muzicale. Povestea Alionei Moon, reprezentanta Moldovei la Eurovision

Pe numele ei real Aliona Munteanu, tânăra din Chişinău a participat şi anul trecut la Eurovision, la Baku. Atunci ea a făcut backing vocals pentru Pasha Parfeny, care a acompaniat-o la pian pe scena de la Malmo şi i-a compus piesa „O mie“.

EDITORIAL Maimuţăreala şi şmenurile de la Eurovision. Am văzut cu ochii mei 

„Ceea ce vă povestesc acum nu e vreo porcărie venită ”pe surse”. Sursa mea sunt eu, aproape întotdeauna. Am fost acreditată la două finale europene Eurovision, în Suedia, la Stockholm, în 2000, când am fost reprezentaţi de trupa Taxi, şi în Estonia, la Tallinn, în 2002, când au cântat pentru noi Monica Anghel şi Marcel Pavel”, scrie Simona Catrina, redactor-şef adjunct „Adevărul”.

VIDEO Reprezentanta Republicii Moldova, Aliona Moon, a trecut în finala Eurovision 2013

Aliona Moon s-a clasat în finala Eurovision. Republica Moldova a fost anunţată chiar prima în rândul celor trecute în finală. Alături de ea, locuri în finală au mai obţinut Lituania, Irlanda, Danemarca, Belorusia, Rusia, Estonia, Belgia, Ucraina şi Olanda.

VIDEO S-au ales primii zece finalişti Eurovision 2013

Primele zece ţări finaliste în cea de-a 58-a ediţie a concursului european de muzică Eurovision sunt următoarele: Moldova, Lituania, Irlanda, Estonia, Belarus, Danemarca, Rusia, Belgia, Ucraina şi Olanda.

Ce spun juraţii Eurovision Moldova despre concurenta noastră. Nicu Ţărnă: „Sper că Aliona va arăta întregii Europe că avem cu ce ne mândri“

În timp ce Aliona Moon se află în toiul pregătirilor pentru semifinala Eurovision de la Malmo, Suedia, colegii ei de breaslă o susţin alături de toţi fanii. La selecţia naţională, Aliona Moon a fost favorita juriului. Nici în pragul semifinalei de azi aceştia nu încetează să o laude.

Cu dispoziţie bună spre semifinala de la Malmo. Pasha Parfeny: „Nu ascultăm vorbele rele şi credem în forţele noastre”

Chiar în pragul semifinalei Eurovision 2013 din Suedia, Malmo, producătorul Alionei Moon şi fost concursant la Eurovision Pasha Parfeny este încrezut că Aliona se va prezenta la nivelul aşteptărilor publicului.

INFOGRAFIE Start la Eurovision 2013. Modelul suedez: un concurs de criză

Mar?i, 14 mai, a început a 58-a ediţie a concursului european de muzică Eurovision. Anul acesta, evenimentul are un buget înjumătăţit faţă de 2012, din cauza „dietei financiare“.

Cezar, asaltat de jurnalişti la deschiderea Eurovision 2013. Artistul român are un fan special: o bătrânică de 95 de ani

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, a fost asaltat de presă şi de fani la ceremonia de deschidere a competiţiei, desfăşurată duminică, la Malmo (Suedia). Contratenorul a fost provocat în numeroase rânduri să interpreteze diferite arii de operă, fragmente din piesa lui, „It’s My Life“, ba chiar şi „Merry Christmas“ (Crăciun fericit), în variantă personală.

Bonnie Tyler votează cu Cezar la Eurovision 2013

Bonnie Tyler, reprezentanta Marii Britanii la Eurovision 2013 şi vedeta ediţiei din acest an, a rămas impresionată de vocea lui Cezar Ouatu şi a declarat că-l va vota pe artistul român.

VIDEO „Cezar ţinteşte către cer“. Cum va arăta prestaţia reprezentantului României la Eurovision 2013

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, a avut sâmbătă seara cea de-a doua repetiţie pe scena de la Malmo Arena. Lucrurile au mers foarte bine pentru artistul nostru, după cum notează şi site-ul oficial al competiţiei, care scrie că „Cezar ţinteşte către cer“.

Republica Moldova e cotată mai bine decât România în topul caselor de pariuri de la Eurovision

23 dintre cele mai mari case de pariuri din lume au poziţionat Republica Moldova cu şase locuri mai sus decât România. Totuşi, ţara noastră e departe de vârful clasamentului.

VIDEO Aliona Moon a început cu stângul. Reprezentanta Moldovei la Eurovision, implicată într-un scandal

Nici nu au reuşit bine să se acomodeze la Malmo, că reprezentanţii Republicii Moldova la Eurovision au ajuns ţinta unui scandal, care s-ar putea lăsa cu consecinţe neplăcute.

VIDEO Eurovision 2013 Cezar şi Aliona Moon, reprezentanta Moldovei, show-uri asemănătoare?

După o zi de relaş, Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, se pregăteşte pentru o nouă repetiţie, care va avea loc sâmbătă seară. Prima apariţie pe scena de la Malmo a avut efectul scontat: a creat imediat controverse şi a dat naştere multor comentarii.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite