Rusia lansează propriul Eurovision: Intervision. Bărbile interzise la concursul organizat de Ministerul rus de Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conchita Wurst a creat puternice controverse în Rusia FOTO Reuters
Conchita Wurst a creat puternice controverse în Rusia FOTO Reuters

Lezaţi de victoria Conchitei Wurst la Eurovision 2014 şi de valorile promovate în competiţia europeană, ruşii au anunţat că-şi vor face propriul concurs muzical şi s-au ţinut de cuvânt. Ministerul Apărării din Rusia a lansat o variantă locală a show-ului, ca „alternativă la Eurovisionul cu barbă“, iar, în toamnă, la Soci, va fi organizat Intervision, un concurs similar, potrivit billboard.com

După ce au autorităţiile ruseşti au interzis o paradă gay în cinstea travestitului Conchita Wurst, câştigătoarea concursului Eurovision 2014, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat o competiţie muzicală „curăţată“ de „valorile“ promovate la competiţia muzicală din acest an.

Oficialităţi ruse, printre care primul ministru Dimitri Rogozin şi Vitali Milonov, membru al Ansamblului Legislativ de la St. Petersburg, care au formulat împreună  legea împotriva proangandei gay acum câţiva ani, au cerut interzicerea concertelor Conchitei Wurst pe teritoriul Rusiei.

Între timp, la Soci se pregăteşte competiţia muzicală internaţională Intervision, care va avea loc în toamnă. Într-un anunţ făcut de un producător muzical local, concurenţilor li se sugerează să-şi radă barba dacă vor să participe la Intervision, scopul acestui concurs fiind similar cu cel organizat de Ministerul Apărării.

Selecţia pentru desemnarea reprezentantului Rusiei la Intervision se va ţine luna viitoare, în Yalta, o staţiune din Peninsula Crimeea, care a fost recent anexată Rusiei.

Reacţiile şi atacurile ruseşti se ţin lanţ încă de la inscrierea travestitului austriac la cea de-a 59-a ediţiei a Eurovisionului, cu piesa „Rise Like a Phoenix“. Conchita a stârnit numeroase controverse geopolitice şi proteste în reţelele de socializare la care au aderat şi câteva nume importante, precum prim ministrul Dimitri Rogozin, care a spus ca viitorul Europei „arată ca o femeie cu barbă.“ 

Cu toate acestea, piesa „Rise Like a Pheonix“ a fost, timp de mai multe zile, pe primul loc în topurile muzicale ruseşti.

Nu doar ruşii îl atacă pe travestitul de 25 de ani, pe numele său real, Tom Neuwirth. Patriarhul Bisericii Ortodoxe din Serbia a pus potopul abătut asupra ţărilor balcanice pe seama Conchitei Wurst, susţinând că inundaţiile sunt o pedeapsă divină din cauza practicilor considerate nefireşti de Biserica Ortodoxă.

În urmă cu aproape şase decenii, pe când în vestul continentului se năştea ideea unui concurs european al cântecului, clubul Eurovision era unul exclusivist, cu doar şapte membri. Inspirat de „fratele mai mare“, Festivalul de la Sanremo, primul Eurovision a adus la start, în 1956, la Lugano, şapte ţări: Elveţia (ţara gazdă), Belgia, Fanţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda. Scopul televiziunilor naţionale din aceste state era unul simplu, dar pragmatic: să creeze un program TV „uşor“, un divertisment facil care să-i distreze pe europenii care încă resimţeau efectele celui de-al Doilea Război Mondial.

De la an la an, concursul părea să capete propria personalitate: a crescut atât ca număr de state participante, cât şi ca popularitate în rândul publicului. În tot acest timp, ţările din fostul bloc comunist, care nu puteau ajunge sub nicio formă la o felie din entertainmentul occidental, au contracarat organizând propria competiţie muzicală: Intervision.

Festivalul a avut doar patru ediţii, desfăşurate în 1977, 1978, 1979 şi 1980 la Sopot, în Polonia. În 2009, Vladimir Putin a venit cu propunerea reluării acestui concurs, la care să participe Rusia, China şi ţări din Asia Centrală, însă ideea nu a prins contur.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite