Muntenegru, prima reacţie la neregulile constatate de EBU la Eurovision: „Sunt speculaţii şi informaţii neverificate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

La câteva ore după anunţul Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) despre neregulile privind votul juriilor naţionale din 6 ţări participante la Eurovision, postul de radiofuziune din Muntenegru, RTCG, a avut o reacţie în care a respins acuzaţiile.

RTCG a emis un comunicat în care transmite că „în urma anunţului EBU despre presupusul vot neregulat al juriului de experţi din cele 6 ţări la Eurovision Song Contest 2022, dorim să subliniem că nu are nimic de-a face cu Muntenegru şi că sunt doar speculaţii şi informaţii neverificate.

După cum spune EBU, este imposibil din punct de vedere statistic să se evite repetările, dovadă fiind punctajele de la ţările Suedia, Australia şi Belgia.

Postul de radiodifuziune a oferit ca exemplu schimbul de puncte între ţări în cea de-a doua semifinală:

Australia

12 puncte pentru Suedia

10 puncte pentru Israel

8 puncte pentru Belgia

7 puncte pentru Macedonia de Nord

6 puncte pentru Irlanda

12 puncte de la Suedia

10 puncte de la Israel

8 puncte de la Belgia

5 puncte de la Macedonia de Nord

5 puncte de la Irlanda

Suedia

12 puncte pentru Australia

10 puncte pentru Estonia

8 puncte pentru Belgia

7 puncte pentru Malta

6 puncte pentru Cehia

12 puncte de la Australia

12 puncte de la Estonia

10 puncte de la Belgia

12 puncte de la Malta

12 puncte de la Cehia

Belgia

10 puncte pentru Suedia

8 puncte pentru Australia

7 puncte pentru Israel

8 puncte de la Suedia

8 puncte de la Australia

7 puncte de la Israel

Serviciul public Radio şi Televiziune din Muntenegru (RTCG) spune că având în vedere numărul mic de ţări participante, este imposibilă evitarea repetărilor, aşa cum a spus şi EBU.

De asemenea, RTCG acuză că voturile au fost schimbate: „Nu este de competenţa noastră să judecăm de ce aceste ţări nu au ridicat suspiciuni, în timp ce au fost 6 ţări în care nu era posibil să existe repetări. Pe de altă parte, în unele dintre ţările de pe lista EBU, organizatorul a schimbat aproape complet voturile.”

De asemenea, postul mai precizează că voturile acordate de Muntenegru au fost anunţate de artista Zombijana şi că au coincis aproape perfect cu rezultatele finale, aşa cum se poate observa în videoclip.

„După cum puteţi vedea pe site-ul Eurovision, printre ţările care au primit voturile juriului Muntenegrului în finală, nu a existat niciuna dintre cele înscrise din seara semifinalelor.

În cele din urmă, Eurovision Song Contest este un concurs care are un public obişnuit şi numeros şi este aproape întotdeauna însoţit de diverse intrigi, care, suntem siguri, contribuie şi la popularitatea sa, mai precizează RTCG.

Vladana a reprezentat Muntenegru la Torino cu melodia „Breathe” a ajuns pe locul 17 în a doua semifinală. Puteţi vedea prestaţia ei aici:

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite