Interviu cu Diamonds Are Forever: este incredibil când vezi atâţia oameni care stau în ploaie pentru muzica ta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diamonds Are Forever, pe scenă la Electric Castle.
Diamonds Are Forever, pe scenă la Electric Castle.

„Diamonds Are Forever“ e numele unui film din seria „James Bond“. Pentru tânăra generaţie, care îşi petrece verile la festivaluri de muzică, ar putea fi foarte bine doar numele unei trupe rock din Cluj.

Sunt câteva festivaluri mari în România, iar cele mai importante sunt în timpul sezonului estival. Unul cunoscut mai ales pentru loc şi pentru ghinionul de a ploua în fiecare an în timpul desfăşurării sale este Electric Castle. În 2016, a plouat mult, mai mult decât în alţi ani, dar depinde cum priveşti. De pe scenă, Istvan Pataky, vocalist al trupei „Diamonds Are Forever“, şi colegii săi au văzut doar pofta oamenilor de muzică şi cheful lor de a face dintr-un eveniment, dintr-un concert şi câteva zile cel mai frumos moment dintr-un an.

„A fost incredibil să vedem atâţia oameni care stăteau în ploaie pentru a asculta concertul nostru. Imaginea lor în ploaie fredonând versurile pieselor este cea mai bună imagine din viaţă acestei trupe“, spune Istvan. E suficient să vezi poze din timpul concertelor ca să-ţi dai seama că intemperiile au pus probleme doar celor care sperau să petreacă ziua şi noaptea în hamac sau pe şezlong ca pe plajă.

Înainte să las acest interviu să continue în stilul clasic, mai trebuie să ştii că povestea trupei o ai aici. Pe mine m-a interesat cum se vede acum muzica, şi chiar viitorul ei, după participarea lor la o nouă ediţie Electric Castle. Dar l-am întrebat şi despre „pensionare“. Surprinzător, poate, mi-a răspuns. „Muzica nu are vârstă. Cred că în momentul în care o să simţim că stilul acesta de viaţă impus de muzică nu mai este pentru noi sau că muzica noastră nu ne mai aduce aceleaşi satisfacţii, o să renunţăm. Dar acest moment este destul de departe momentan“, susţine Istvan.

V-au luat în serios oamenii la început când le-aţi spus că vreţi să faceţi muzică?

Nu prea te ia cineva în serios când spui că vrei să faci o carieră din muzică, mai ales din cauza genului muzical abordat de noi. Am fost însă suficient de norocoşi să avem prieteni şi familii care ne-au susţinut din secunda 0.

Ce trupe influenţează muzica formaţiei voastre?

În momentul de faţă sunt destul de puţine trupe pe care toţi le ascultăm. Avem o gamă destul de largă de preferinţe muzicale, dar cred că e corect să desemnez formaţii precum Periphery, Deftones, Monuments sau Glitch Mob.

Dacă aţi avea ocazia să alegeţi o trupa cu care să împărţiţi scenă, pe care aţi alege-o?

Am fost suficient de norocoşi să împărţim scena până în acest moment cu trupe imense pentru noi, dar dacă ar fi să aleg una cu care aş pleca mâine în turneu, aceasta ar fi Deftones.

Cu ce rămâneţi după un festival ca Electric Castle?

Pentru noi, Electric Castle este mai mult decât un festival. Încă de la prima ediţie am fost prezenţi şi tot timpul ne-am dorit să fim prezenţi în line-up. Acum un an de zile am început să cochetăm cu ideea unui side project: Diamonds Are Forever Acustic, astfel că am văzut în formula asta şansa noastră de a fi prezenţi în line-up. După cinci zile de festival din care 50 de minute pe scenă, singurul gând care ne trece în cap este acela că mai vrem.

daf

Istvan spune că îi place să conducă, iar autoturismul ideal ar fi cel care consumă puţin, este spaţios şi are o motorizare puternică.

Avem diverse festivaluri în România, ce mai lipseşte acum scenei locale pentru a fi comparabilă cu cea din „afară“?

Ceea ce e diferit în afară graniţei e mentalitatea oamenilor şi a consumatorilor de evenimente. Publicul de la noi este puţin mai exigent şi mai „gălăgios” din punctul nostru de vedere. Totuşi, sunt şi momente frumoase, care te cuceresc. Cum a fost şi la acest festival, unde tot concertul pentru noi parcă a durat o clipă. Tot ce ne amintim sunt oamenii care stăteau în ploaie şi care ne molipseau cu zâmbetul lor.

Unde se trage linie între ceea ce vrei să faci şi ceea ce se aşteaptă publicul să faci pentru el?

În cazul nostru nu există acea linia. Scopul nostru că şi grup a fost de la început să realizăm tot ce ne propunem. Şi proiectul Diamonds Are Forever Acustic a pornit dintr-o curiozitate de-a noastră de a ne asculta piesele şi în varianta mai „light”. Pe măsură ce tot avansam cu reorchestrarea pieselor, am hotărât să-l ducem şi mai departe şi să-l facem mai amplu. Astfel, am apelat la prietenii noştri, Cosmin Hosz de la Satellites, Eduard Gavril la pian, cvartetul Les Nuages şi, nu în ultimul rând, Cohen Esquivel. Fără implicarea lor nu aveam nicio şansă să ducem proiectul la bun sfârşit.

Ce planuri de viitor aveţi pentru finalul de an?

Momentan, lucrăm la primul nostru album full lenght şi toată atenţia şi energia sunt direcţionate pentru realizarea lui. Lucrăm de foarte mult timp la el şi suntem foarte încântaţi de modul în care iese, astfel că abia aşteptăm să îl prezentăm publicului.

Dacă îmi dai un autograf pe pelerină de ploaie pe care am avut-o la Electric Castle, cât aş putea lua pe ea la o licitaţie peste 50 de ani?

Cred că suficient cât să îţi cumperi una nouă.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

MuzicăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite