Untold Festival vs Electric Castle. Care este cel mai tare festival de muzică din România
0Electric Castle, care până anul acesta a fost cel mai mare festival de muzică din ţară, adunând aproape 100.000 de spectatori, are un concurent serios - Untold Festival, care vine cu un buget uriaş de 4,5 milioane de euro. Înseamnă însă veniturile mai mari şi o creştere a calităţii? „Adevărul” a analizat cele două festivaluri şi vă spune care este cel mai „tare”.
După prima zi de Untold Festival, „Adevărul” face o comparaţie între cele două mari festivaluri de muzică din România: Untold şi Electric Castle. Clujul găzduieşte în această vară cele mai mari festivaluri de muzică din România, Untold şi Electric Castle. Primele semne ale rivalităţii dintre cele două evenimente au apărut sub formă de acuzaţii de „plagiat”.
„Io înteleg să anunti 150 de artişti, ca n-o inventat EC-ul nr. ăsta...
Io înţeleg să ai 6 scene, ca n-o inventat EC-ul asta...
Io înţeleg să anunţi 4 zile de festival, ca n-o inventat EC-ul asta...
Io înţeleg sa aduci artişti pe care i-o adus EC-ul în ultima vreme, ca e o piaţă liberă...
Io înţeleg să faci (eu n-am auzit nimic de ele, nu ştiu daca au mai facut) Promo Party-uri prin ţară, ca nu EC-ul o inventat asta...
...si multe, multe alte "asemanari" le înţeleg....
Dar cum să fii atâta de lipsit de bun simţ încât sa furi conceptul de baruri gândit de EC şi sa te mai lauzi cu asta? Asta n-o mai înţeleg”, a scris, pe 26 iulie, Teodor Negrea, directorul artistc al Electric Castle pe Facebook. Este vorba despre barurile construite din lăzi de bere.
De cealaltă parte, organizatorii Untold susţin că ideea de amplasare a barurilor din lăzi de bere aparţine sponsorului Ursus şi nu este o creaţie originalăa Electric Castle, fiind folosită şi la alte festivaluri din lume. Pe de altă parte, organizatorii Untold au anunţat, în 23 iulie, că vor fi 170 de artişti şi 8 scene.
Untold vs Electric
Lăsând la o parte aceste controverse, facem o comparaţie între cele două festivaluri:
Număr de spectatori:
Untold - 300.000 (estimat)
Electric Castle – 97.000
Buget
Untold – 4,5 milioane de euro (anunţat de organizatori, 400.000 de euro – fonduri publice)
Electric Castle 1,7- 1,8 milioane de euro (cifra nu este oficială, doar o estimare făcută pe surse)
Line up (cele mai importante trupe):
Untold: AVICII, ARMIN VAN BUUREN, DAVID GUETTA, DIMITRI VEGAS & LIKE MIKE, ATB, FEDDE LE GRANDE, TINIE TEMPAH, JOHN NEWMAN, PATRICE, DJ PREMIER, ARONCHUPA, FOREIGN BEGGARS, WILKINSON, ANDYC, TOM ODELL, JOHN DIGWEED, SHARAM, NIC FANCIULLI, SATOSHIE TOMIIE, DUKE DUMONT, MICHAEL CALFAN, LOST FREQUENCIES, GENTLEMAN ŞI GRAMATIK. (170 de trupe)
Electric Castle: THE PRODIGY, RUDIMENTAL LIVE, PAROV STELAR BAND, NETSKY LIVE, THE GLITCH MOB, THE CAT EMPIRE, THE SUBWAYS, ASIAN DUB FOUNDATION, NOUVELLE VAGUE, RONI SIZE REPRAZENT, JAH SHAKA, ZOLI TOTH PROJECT, DUB PISTOLS, MONOPHONICS (150 de trupe)
Număr de scene
Untold - 8 scene
Electric Castle – 6 scene
Locuri de Parcare
Electric Castle – 10.000 de locuri de parcare (parţial utilizabile din cauza ploii)
Untold – 6.000 de locuri de parcare în diferite zone din oraş
Cât costă o bere
Untold – 6 lei
Electric Castle – 7 lei
Puncte de schimbare a banilor
Untold: 52 de puncte de reîncărcare şi peste 400 de terminale POS.
Electric Castle: 20 de puncte de reîncărcare şi 2 bacomate
Toalete
Untold: 700 de toalete (Cluj Arena, Polivalentă şi toalete ecologice)
Electric Castle: 250, multe dintre ele inclusiv cu zona de lavoar.
Puncte de vânzare de băuturi şi alimente
Electric Castle 23
Untold -
Plusuri şi minusuri
După prima zi de Untold se pot face următoarele observaţii:
Scena principală a Untold de pe Cluj Arena – atât la sonorizare cât şi la partea de jocuri de lumini şi imagine a fost superioară celei de la Electric Castle. Showul la concertele Fedde le Grand, Dimitri Vegas & Like Mike şi ATB a fost ireproşabil.
În ceea ce priveşte atmosfera de festival, Electric Castle se clasează peste Untold. La aceasta au contribuit şi amenajările care s-au făcut pe lângă scene, de la labirintul cu fum şi până la superbele zone de lounge amenajate, dar şi locaţia deosebită de la Castelul Bonţida. De asemenea, aici a contat şi experienţa celor de la Electric Castle care sunt la a treia ediţie. De asemenea, se observă şi o diferenţă de public, care este mai cosmopolit la Electric.
Infrastructura şi aici mă refer la reţeaua de puncte de vânzare, de schimbarea de bani în puncte (pentru că plăţile nu s-au făcut cash la niciunul dintre festivaluri) şi de toalete a fost superioară la Untold, având în vedere că festivalul are loc în oraş, la Cluj Arena şi Sala Polivalentă – locuri special construite pentru a deservi un număr mare de persoane. În prima zi de festival, cu excepţia primelor ore când s-au format cozi mari în zona de acces din Parcul Mare, statul la rând au fost o excepţie la Untold.
Un punct important în plus le Electric îl reprezintă spectatorii. La Electric Castle au apărut The Power Rangers.
Controverse
Principala problemă care a apărut în legătură cu Untold este faptul că organizatorii au îngrădit două treimi din Parcul Central al oraşului, fapt care a atras proteste din partea activiştilor clujeni, care consideră că este ilegal să blochezi accesul cetăţenilor într-un spaţiu public. Până acum, orgnizatorii nu au reuşit să găsească o soluţie la această problemă. Primarul Emil Boc a susţinut că îngrădirea se face din motive de siguranţă, deşi de fapt două treimi din parc au fost folosite pentru festival: au fost amenajate două scene şi alte posibilităţi de distracţie cum ar fi tiroliana peste lacul Chios. „Plusul” pe care-l au clujenii ar fi concertele gratuite din Piaţa Unirii. Zona parcului aduce un plus importat de diversitate festivalului.
Pe de altă parte, la Electric Castle principala problemă a fost ploaia din primele două zile de festival care i-a luat prin surprindere pe organizatori. Nămolul a creat probleme mai ales în zona de camping, dar a şi îngreunat accesul în perimetrul festivalului. Fanii „electrici” au făcut glume pe seama condiţiilor meteo, nămolul de la festival devenind subiect viralizat pe reţelele de socializare. Specialiştii spun că acest incident nu va afecta numărul de spectatori de anul viitor. Rămâne de văzut.
Sonrizarea şi scena de pe Cluj Arena la Untold au fost ireproşabile
Probleme de imagine
Electric Castle: La DIICOT Cluj au fost depuse 12 acte de de sesizare pentru deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu. Suspecţii au fost identificaţi la Electric Castle, în perioada 25 – 28 iunie, de jandarmii clujeni din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca. Concret, asupra suspecţilor au fost găsite o seringă, biluţe de hârtie şi ţigări cu „substanţe vegetale”.
În a doua zi de Untold, un tânăr de 25 de ani cu brăţară de acces la festival a fost găsit mort în apropiere de Unitatea de Primire a Urgenţelor. Lângă el, au fost găsite două cutii de bere goale.
Ambele situaţii nu sunt imputabile organizatorilor, dar pot afecta imaginea festivalurilor.
Care este cel mai „tare” festival din ţară
În concluzie, dacă vorbim despre lineup şi despre condiţiile de desfăşurare, şi aici mă refer la tot ce înseamnă infrastructură – de la sonorizare, la confortul spectatorului în ceea ce priveşte accesul la festival, schimarea banilor, cumpărarea unei beri- anul acesta Untold Festival este mai „tare”. La acest lucru a contribuit şi bugetul care este mai mult decât dublu faţă de Electric Castle, dar şi faptul că o mare parte din oraş a fost practic pusă la dispoziţia organizatorilor: Cluj Arena, Sala Polivalentă, două treimi din Parcul Central, zone de parcare, transport public nonstop. Contribuţia municipalităţii este, astfel, mai mare decât cei 400.000 de euro declaraţi oficial.
Pe de altă parte, dacă cel mai important lucru pentru tine când mergi la un festival este atmosfera – aici Electric Castle rămâne pe primul loc.Se vede de departe că organizatorii festivalului se ocupa cu asta de mult timp şi o fac foarte bine. Aşteptăm a doua ediţie a Untold să vedem ce se va întâmpla.
Citeşte şi