Lawrence Foster: „Nu poţi să-l înţelegi pe Beethoven dacă nu l-ai citit pe Goethe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conferinţa din cadrul „Festivalului Ideilor“, avându-l ca invitat pe Lawrence Foster, s-a ţinut la Hotel Athénée Palace Hilton din Bucureşti FOTO Cornel Brad
Conferinţa din cadrul „Festivalului Ideilor“, avându-l ca invitat pe Lawrence Foster, s-a ţinut la Hotel Athénée Palace Hilton din Bucureşti FOTO Cornel Brad

Dirijorul Lawrence Foster a explicat, sâmbătă-seară, într-o conferinţă organizată de Institutul Aspen România, cât de important este pentru un muzician să înţeleagă contextul social şi filosofic în care a fost creată o lucrare muzicală.

Lawrence Foster a participat în adolescenţă la seminarele Institutului Aspen din SUA şi cu ajutorul lor a cunoscut muzica prin prisma filosofiei, literaturii, istoricii şi politicii. „Nu poţi să fii orbit de muzică, să nu vezi decât asta, la fel cum nu poţi să-l înţelegi pe Beethoven dacă nu l-ai citit pe Goethe, nici pe Chopin dacă nu cunoşti opera lui Baudelaire. Cei care studiază la operă «Otello» de Verdi trebuie neapărat să-l studieze şi pe «Othello» al lui Shakespeare“, a exemplificat dirijorul, continuând cu Şostakovici, ale cărui creaţii muzicale sunt strâns legate de istoricul Uniunii Sovietice.

Deşi trăieşte în Statele Unite ale Americii, Lawrence Foster, născut din părinţi români şi căsătorit cu arădeanca Angela Suciu, cunoaşte foarte bine istoria şi cultura românească şi îi priveşte cu admiraţie pe tinerii români. A avut ocazia să-i vadă evoluând pe cei care formează Orchestra Română de Tineret, la pupitrul căreia s-a aflat duminică-seară, într-un concert cu lucrări de Dan Dediu, Brahms şi Ravel. „Nu numai că au o tehnică excelentă, dar artiştii din Orchestra Română de Tineret înţeleg şi simt foarte bine muzica. Există o cultură foarte bogată şi profundă în România, care trebuie promovată, ajutată“, a punctat Foster, care a fost directorul artistic al Festivalului „Enescu“ în anul 1998. 

„Trebuie să părăseşti ţara ca să creezi un impact“

„Viitorul vieţii artistice din România stă în copiii cu care lucrez acum (n.r. - Orchestra Română de Tineret)“, a adăugat dirijorul american, „pentru că au o atitudine minunată faţă de muncă, sunt extraordinari şi asta se întâmplă probabil deoarece în ţară nu au şansa să reuşească“. Foster a subliniat, de asemenea, că globalizarea a făcut ca artiştii valoroşi să se înstrăineze tot mai mult de locurile natale. „Nu mai există mândria naţională a marilor artişti care trebuie să rămână în ţară. Acum, dimpotrivă, trebuie să părăseşti ţara ca să creezi un impact“, a continuat Lawrence Foster. 

Dirijorul Lawrence Foster, născut în 1941 la Los Angeles, este director muzical al Orchestrei Operei Naţionale din Montpellier şi conduce cea de-a opta stagiune ca director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Gulbenkian din Lisabona. Lawrence Foster a lucrat cu un număr mare de orchestre de tineret, printre care, în prezent, cu Orchestra Română de Tineret. 

În 1998, a fost directorul artistic al Festivalului „George Enescu“, iar cu această ocazie a celebrat prietenia dintre George Enescu şi compozitorul ungur Béla Bartók printr-un program numai cu lucrări ale celor doi. Concertul a fost susţinut de Orchestra din Budapesta, iar solist a fost chiar discipolul lui Enescu, violonistul Yehudi Menuhin. 

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite