Holender, directorul artistic al Festivalului „Enescu“: „Mă simt obligat faţă de oamenii care plătesc impozite în ţara asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Holender (stânga) şi Daniel Barbu, Ministrul Culturii FOTO Pagina de Facebook a Festivalului „George Enescu“
Ioan Holender (stânga) şi Daniel Barbu, Ministrul Culturii FOTO Pagina de Facebook a Festivalului „George Enescu“

Festivalul „George Enescu” se deschide în seara aceasta, la Sala Palatului din Bucureşti, cu unul dintre cele mai aşteptate spectacole: Concertul nr. 4 de Beethoven, cântat de Radu Lupu, sub bagheta lui Daniel Barenboim. La conferinţa de presă dinaintea concertului, Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului, a spus că le mulţumeşte sponsorilor, care au asigurat aproape 10% din finanţarea festivalului.

 Holender le mulţumeşte mai ales cetăţenilor români, care - prin impozitele pe care le plătesc, acoperă restul de 90%;„Contribuabilii, prin munca lor, susţin Festivalul.Vreau să le dau hrana spirituală care să îndreptăţească această jertfă.”

Trei parametri muzicali

Trei compozitori sunt parametrii principali ai ediţiei de anul acesta, a spus Ioan Holender: Benjamin Britten (de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani), Richard Wagner şi Giuseppe Verdi (cărora le aniversăm 200 de ani de la naştere). Astfel, Opera Naţională Bucureşti va prezenta un spectacol în premieră, „Otello”, în viziunea cunoscutei regizoare Vera Nemirova.

După zeci de ani, pe scena bucureşteană va fi cântată din nou integrala Tetralogiei wagneriene, într-o distribuţie pentru care „şi Bayreuth-ul ar fi gelos”.

„Recviemul de război” al lui Britten va fi interpretat de Corurile şi Orchestrele Naţionale Radio.

Un alt eveniment din programul Festivalului este cantata „Gurre-lieder” de Schoenberg, al cărei narator va fi actorul Victor Rebengiuc.

Inaugurarea bustului lui George Enescu

Prezent la conferinţa de presă, Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu a ţinut să mulţumească familiei sculptorului Constantin Baraschi, care a donat statuia lui George Enescu ce a fost inaugurată astăzi, în centrul oraşului, la intersecţia dintre bulevarul Gheorge Magheru şi strada George Enescu (lângă fostul magazin „Eva”). „Odată cu deschiderea Festivalului, mă bucur să putem să inaugurăm pentru comunitatea bucureşteană statuia făcută de sculptorul Constantin Baraschi. Mă bucur să avem Piaţa Enescu  timp de 27 de zile, plină de evenimente muzicale. Este dorinţa noastră de a aduce arta şi mai aproape de cetăţenii acestei comunităţi.”

Festival cu buget redus

Pentru că bugetul ediţiei de anul acesta a fost mai mic decât cel de acum doi ani, concursul „George Enescu”, care se desfăşura până acum în paralel cu Festivalul, a fost programat pentru anul viitor. Aceasta ar fi singura modificare, după cum a declarat Ioan Holender: „Surprize, Slavă Domnului, n-avem, pentru că tot ceea ce e trecut în program va avea loc. Eu cred că Festivalul Enescu este, din păcate, unul dintre puţinele evenimente de care ne putem bucura că au loc. Este un brand internaţional de importanţă covârşitoare. Avem peste 20.000 de turişti care vin.”

Prezent la conferinţa de presă, Ministrul Culturii, Daniel Barbu a spus că  aceasta este o ediţie de festival pe care o prezice ca fiind „cu totul excepţională - una dintre cele mai valoroase, spectaculoase care au existat până acum.” De asemenea, el a mai adăugat că nu se pune problema unei tăieri de buget pentru ediţia din 2015: „Indubitabil Festivalul Enescu este o comoară naţională şi nimeni nu are de gând s-o irosească. Tindem mai degrabă să adăugăm, nu să reducem din ea.”

Concerte transmise la Radio

Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General al Radiodifuziunii Române, a amintit că peste 95% dintre concerte din Festival vor fi transmise de Radio România Muzical şi de Radio România Cultural. Vor exista 63 de transmisiuni live, dintre care 59 vor fi oferite partenerilor din Uniunea Europeană. Ca şi Ioan Holender, Miculescu a subliniat faptul că instituţia pe care o conduce trebuie „să dea înapoi lucruri importante” celor care o plătesc.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite