VIDEO Premieră: „Bătălia anului“ la breakdance

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Competiţia "Battle of the Year"                              FOTO InterCom Film
Competiţia "Battle of the Year"                              FOTO InterCom Film

După ce am văzut nenumărate bătălii cu vampiri, zombie, roboţi, extratereştri şi alte apocalipse, avem acum în cinematografe un film cu multă muzică, b-boys şi mesaje pozitive. „Bătălia anului“ a intrat în cinematografe pe 20 septembrie şi este pe locul 2 în box office.

Răsuciri, tumbe, salturi incredibile, combinaţii de mişcări care te uimesc, o şocantă interpretare a muzicii sunt argumente pentru a vedea oricând acest film. Camera de filmat, coordonată de regizorul Benson Lee, este exact acolo unde trebuie să fie ca să simţim ritmul şi să ne lăsăm copleşiţi de emoţia dansului.

Mesajul filmului este că orice se poate, dacă munceşti mult şi ai mentalitate de învingător, iar dansatorii din poveste sunt ei înşişi argumente care susţin asta. Sunt de rase diferite, vin din medii mai puţin favorizate, dar au determinare şi talent.

Breakdance este artă, sport şi poveste.

Breakdance este un stil născut pe trotuarele din cartierele sărace ale americanilor, acolo unde băieţii cu hanorace şi tatuaje dansau pe muzică rap. În câteva zeci de ani, breakdance a devenit o adevărată instituţie, cu concursuri naţionale şi internaţionale, cu emisiuni de televiziune şi filme dedicate. „Bătălia anului” este, de fapt, un campionat mondial, care se organizează la Montpellier, în Franţa, şi e transmis live în toată lumea.

Există o adevărată cultură breakdance, cu muzică, haine şi stil de viaţă. Cei mai buni ajung vedete foarte bine plătite în showbizz. Un exemplu la îndemână este Channing Tatum, care a devenit celebru după rolul din „Step up”, film din 2006. „Step Up 1, 2” şi seria „Street Dance” au creat poveşti în care eroii erau dansatori de breakdance. Documentarul „History and Cocept of Hip Hop Dance: The Street Culture That Became a Global Expression” din 2010 e povestea adevărată a evoluţiei culturii hip hop.

Filmul “Bătălia anului” este centrat pe un moment important al evoluţiei acestui stil,  competitia din Franta, la care echipa SUA nu a mai câştigat trofeul de câţiva ani.

Un mogul din industria muzicală, Dante (Laz Alonso), fost b-boy, care seamănă leit şi, mai ales, poleit cu Puff Daddy, decide să investească în Dream Team, reprezentanta americană. Îl reactivează pe antrenorul Jason Blake (Josh Holloway), care căzuse în depresie şi alcool după moartea soţiei şi a fiului într-un accident de maşină. Jason fusese un antrenor de succes, aşa că, dacă are o bună motivaţie, poate să facă o echipă câştigătoare, o Dream Team.

După selecţii şi antrenamente dure, cei care rămân trebuie să fie cei mai buni şi să aibă mentalitate de învingător. Echipa este alcătuită din cei mai buni dansatori ai Americii şi are o vedetă, Chris Brown. Filmul lasă o portiţă pentru o continuare, aşa că mândria americanilor se va manifesta şi în competiţia breakdance din al doilea film.

“Bătălia anului” este transformarea într-un lungmetraj de ficţiune a unui documentar din 2007, “Planeta B-Boy”, realizat de regizorul american de origine coreeană Benson Lee. Sony Pictures a asigurat producţia acestui film şi l-a angajat pe Benson Lee să regizeze. Chris Brown şi Josh Holloway (“Lost”) au rolurile principale. Chris Brown e renumit pentru calităţile de cântăreţ, dar şi pentru abilităţile lui de dansator. Are o constituţie fizică de invidiat şi o detentă de atlet. Brown şi-a mai flexat talentul actoricesc în filme ca “Takers - Fură şi fugi”, unde i-a impresionat pe colegii Paul Walker, Matt Dillon şi Hayden Christensen cu cascadoriile la care nu a avut nevoie de dublură.

În “Bătălia anului, Brown este înconjurat de dansatori cu renume în America, iar coregrafia este semnată de David Scott, cunoscut pentru participarea sa la filmul “Step Up 3D” şi la emisiuni de televiziune ca “So You Think You Can Dance - Crezi că ştii să dansezi?”, pe care am văzut-o şi noi la AXN. Ceilalţi membrii ai echipei sunt Milky (“Step Up 3D”), Casper, care a participat la turneele lui Avril Lavigne, şi Anis Cheurfa, care este recordman Guinness Book la “Tricking”, o combinaţie de arte marţiale, acrobaţie, gimnastică şi breakdance. Anis Cheurfa a jucat în filme ca “Twilight Saga” sau “Tron:Legacy”. Kid David a dansat cu trupa LXD (Legion of Extraordinary Dancers), care a realizat şi două filme, în 2010 şi 2011. Un alt dansator, Richard „Abstrak” Soto, a creat un stil deosebit de breakdance, care-i poartă numele, Abstrak Dance. În sfârşit, Steve Terada a ajuns la dans prin acrobaţie şi arte marţiale, iar Ivan „Flipz” Velez a dansat în spectacolele unor vedete ca Janet Jackson, Madonna, Will Smith sau Missy Elliot.

În realitate, ca şi în film, aceasta este Dream Team pentru breakdance-ul din America.

 

 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite