Topul celor mai bune filme biblice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În preajma sărbătorllor pascale, filmele biblice intră din nou în atenţia publicului FOTO Getty Images
În preajma sărbătorllor pascale, filmele biblice intră din nou în atenţia publicului FOTO Getty Images

Sărbătorile religioase constituie în continuare un motiv pentru ca regizorii de pretutindeni să-şi pună ampreta pe o nouă producţie cinematografică. În preajma sărbătorilor pascale, „Adevărul“ vă prezintă un top al celor mai bune filme biblice realizate din anii 1950 şi până în prezent.

Apreciate sau aspru criticate de public, filmele biblice au atras dintotdeauna atenţia oamenilor. În cinematografe sau în faţa micilor ecrane, cinefilii creştini au trăit, prin intermediul actorilor, patimile şi suferinţele îndurate de Iisus sau de mama sa, Fecioara Maria.

Filmele biblice au rămas în trend şi în prezent. În 2014, lungemetrajele „Noah/Noe“, în regia lui Darron Aronovsky, şi „Exodus: Gods and Kings/ Exodus: Zei şi Regi“, în regia lui Ridley Scott, au adus sute de milioane de dolari în box-office-ul nord-american

„Adevărul“ a adunat, într-o listă de zece titluri, câteva dintre cele mai bune filme biblice. 

Cele mai bune filme biblice: „The Ten Commandments / Cele zece porunci“ (1956)

FOTO Getty Images

image

Odată cu regizarea lungmetrajului „The Ten Commandments/Cele zece porunci“, regizorul Cecil B. DeMille a reuşit să depăşească entuziasmul creat în jurul filmului mut original, prin ecranizarea peliculei, în 1956. „The Ten Commandments/Cele zece porunci“ a beneficiat de unul dintre cele mai mari platouri de filmare construite vreodată pentru un film. Considerat „o epopee a marelui ecran“, pelicula lui DeMille a primit şapte nominalizări la Premiile Oscar, din 1965, inclusiv la categoria Cel mai bun film. Potrivit „Guiness World Records“, „Cele zece porunci“ este considerat al şaptelea cel mai bun film al tuturor timpurilor.

„Cele zece porunci“ relatează povestea vieţii lui Moise, un prinţ egiptean adoptat - interpretat de actorul Charlton Heston -, care întoarce spatele unei vieţi privilegiate şi alege, în schimb, să-şi conducă poporul spre libertate. Astfel, în încercarea de a opri împlinirea unei profeţii nefaste, faraonul ordonă uciderea tuturor pruncilor evrei. Din distribuţia fimului mai fac parte actorii Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson şi Yyvone De Carlo.

Cele mai bune filme biblice: „The Bible / Biblia“ (1966)

Valoarea acestei producţii cinemtografice constă în faptul că publicul poate urmări o naraţiune simplă, construită pas cu pas din Biblie, fără încercarea de a umaniza personajele, situaţiile sau povestiriile ca atare, aşa cum sunt prezentante în Biblie. Obsesia regizorului John Huston pentru detalii a contribuit semnificativ la situarea lungmetrajului printre cele mai bune filme biblice realizate vreodată.

„The Bible/ Biblia“ prezintă primele douăzeci şi două de capitole din Geneză, de la crearea şi apariţia lumii, până la facerea omului şi punerea sa în grădina Eden. Căderea în păcat a lui Adam şi Eva este urmată de povestea lui Cain şi Abel. Una dintre cele mai spectaculoase secvenţe din filmului lui Huston este cea a potopului, când Noe construieşte legendara arcă şi porneşte într-o călătorie, în timpul celor patruzci de zile de curăţare ale Pâmântului.

Cele mai bune filme biblice:  „The Last Temptation of Christ/ Ultima ispită a lui Iisus“ (1988)

Filmul, regizat de apreciatul Martin Scorsese, este adaptarea romanului omonim al lui Nikos Nazantzakis, din 1951. Ca şi cartea, pelicula este o descriere a vieţii lui Hristos, care avansează teza conform căreia Iisus, deşi pur, a fost supus aceloraşi ispite ca orice om, printre care frica, îndoiala, teama, neîncrederea şi dorinţa sexuală, ipoteză ce i-a scandalizat pe creştini.

Filmul, al cărui protagonist este Willem Dafoe, conţine un mesaj în care este precizat că acesta nu se bazează pe evangheliile biblice şi că este departe de portretul biblic al vieţii lui Iisus. Mai multe grupuri fundamentalist creştine au organizat proteste şi boicoturi, convingând lanţuri de cinematografe să nu proiecteze filmul. În unele ţări, inclusiv în Mexic şi Chile, lungmetrajul a fost interzis vreme de mai mulţi ani.

Cele mai bune filme biblice: „Joseph/ Iosif (1995)

În 1995, regizorul Roger E. Young a spus povestea omului ales de Dumnezeu pentru un mare scop, dar care a dus o viaţă plină de greutăţi: a fost urât de fraţii săi, care au încercat să-l ucidă, a fost vândut ca sclav şi întemniţat. După toate aceste suferinţe, Iosif a ajuns, totuşi, al doilea om ca putere din lume.

Produs de Luca Bemabei şi Laura Fattori, după un scenariu scris de James Carrington şi Lionel Chetwynd, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Ben Kingsley, Paul Mercurio, Martin Landau şi Lesley Ann Warren.

Cele mai bune filme biblice: „Mary, Mother of Jesus/ Maria, mama lui Iisus“ (1999)

Pelicula, regizată de Kevin Connor, spune povestea tulburătoare a vieţii Fecioarei Maria, de la întâlnirea sa cu Iosif şi până la răstignirea lui Iisus. Printr-un miracol, Fercioara Maria îl aduce pe lume pe Iisus, pe care este nevoită să-l apere de soldaţii regelui Irod, care aveau ca poruncă să ucidă toţi pruncii de sex masculin din Iudeea. Pe parcursul filmului, Fecioara Maria îşi vede fiul cum creşte şi este învinuit de blasfemie atunci când susţine că el este Mesia. În cele din urmă, Maria suferă la răstignirea fiului său, trăind apoi bucuria Învierii sale. În rolurile principale din „Maria, mama lui Iisus“ sunt distribuiţi actriţa Pernilla August şi celebrul actor Christian Bale.

Cele mai bune filme biblice: „Jesus / Iisus“ (1999)

Un film despre care oamenii ce l-au vizionat spun că „au suferit şi descoperit credinţa“, „Jesus/ Iisus“ este reconstituirea cinematografică a celor patru Evanghelii. Un film în care apar şi elemente care nu se regăsesc în Noul Testament, „Jesus/ Iisus“ pune accentul pe apectul uman al vieţii lui Iisus, care nu mai este portretizat într-un mod solemn. Satana apare, de asemenea, în filmul regizat de Roger E. Young, sub două forme diferite: o exemplificare vizuală a unui om modern în costum şi o femeie îmbrăcată în roşu.  

Povestea biblică a dezrobirii evreilor de sub comanda egiptenilor se concentrează asupra relaţiilor dintre Moise şi Ramses, însă producţia a fost catalogată drept „rasistă“, mai ales din cauza scenariului prost scris şi a personajelor alese preferenţial.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Jacqueline Bisset, Debra Messing, Armin Mueller-Stahl şi Jeremy Sisto.

Cele mai bune filme biblice: „In The Beginning/ La început a fost cuvântul“ (2000)

Cu Martin Landau şi Jacqueline Bisset în rolurile principale, pelicula „La început a fost cuvântul“ aduce pe ecrane o serie de povestiri biblice, ce încă farmecă omenirea. De la Geneză şi până la Exod, pelicula a fascinat publicul cu povestirile despre devotamentul lui Abraham şi trădările lui Iosif.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii Billy Campbell, Geraldine Chaplin, Eddie Cibrian şi Alan Bates.

Cele mai bune filme biblice: „The Passion of the Christ/ Patimile lui Iisus“ (2004)

FOTO cinemagia.ro

image

Drama, regizată de Mel Gibson, prezintă ultimele ore din viaţa lui Iisus şi a fost filmul independent cu cele mai mari încasări din vânzarea biletelor la nivel mondial, 441 de milioane de euro. Pelicula a atras controverse din două motive: mulţi evrei l-au catalogat drept „antisemit“, iar protestatarii anti-catolici au fost înfuriaţi de faptul că scenariul nu s-a bazat exclusiv pe Biblie, scrie listverse.com.

În ciuda succesului înregistrat de acest lungmetraj, Mel Gibson a intrat în vrie, iar cariera lui a ajuns în impas, după ce acesta a făcut o serie de comentarii care au ajuns în atenţia publică şi care l-au trasformat, în ochii tuturor, într-un antisemit şi rasist. Mai mult, Gibson a devenit persona non grata în ochii mai multor producători şi regizori cu care colaborase în trecut pe motiv că s-a folosit de cuvinte pe post de armă letală.

Cele mai bune filme biblice: „Noe/ Noah“ (2014)

Pelicua „Noe/ Noah“, poartă semnătura regizorului Darren Aronofsky, „un everu nu foarte credincios“, după cum însuşi s-a descris. Filmul, bazat pe povestea biblică „Arca lui Noe“, în care un bărbat este ales de Dumnezeu pentru a duce la bun sfârşit o misiune de salvare a omenirii din calea unui potop apocaliptic, îl are ca protagonist pe Russell Crowe, căruia i se alătură actorii Jennifer Connelly, Ray Winstone, Emma Watson, Logan Lerman, Anthony Hopkins şi Douglas Booth.

Premiera filmului s-a bucurat de o „avalanşă“ de spectatori şi a ţinut piept unui „potop“ de controverse, căci, în urma proiecţiilor speciale, lungmetrajul a fost interzis în ţările arabe din Orientul Mijlociu, autorităţile considerând că filmul contravine legii islamice, întrucât prezintă pe marele ecran portretul unui profet.

Cele mai bune filme biblice: „Exodus: Gods and Kings / Exodus: Zei şi Regi“ (2014)

Cu Christian Bale, Sigourney Weaver, Joel Edgerton, Aaron Paul, regizorul Ridley Scott îşi duce spectatorii în vremuri imemorabile – la exodul evreilor din Egipt, care pleacă în căutarea Pământului Îngăduinţei, sub conducerea lui Moise, interpretat de Christian Bale. Astfel, unul dintre cele mai palpitante fragmente din Biblie se bucură de o nouă ecranizare, cu efecte speciale de ultimă generaţie, în cel mai nou film biblic. Produs cu un buget de 140 de milioane de dolari, Ridley Scott şi-a dus actorii şi echipa de filmare într-un arid lanţ muntos din Andalusia, la celebrele studiouri Pinewood din Londra şi în deşerturile marocane.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite