FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Exodus: Zei şi regi“, filmul care denaturează povestea dezrobirii evreilor pentru a fi un blockbuster de succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Exodus: Gods and Kings/Exodus: Zei şi regi“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Povestea biblică a dezrobirii evreilor de sub comanda egiptenilor se concentrează asupra relaţiilor dintre Moise şi Ramses, însă producţia a fost catalogată drept „rasistă“, mai ales din cauza scenariului prost scris şi a personajelor alese preferenţial.

„Exodus: Zei şi regi“ este un film biblic regizat de Ridley Scott („Alien“, „Gladiator“, „Black Hawk Down“ etc.), avându-i în distribuţie pe Christian Bale (Moise), Joel Edgerton (Ramses), John Turturro (Seti), Aaron Paul (Iosua), Maria Valverde (Sefora), Indira Varma (Miriam), Sigourney Weaver (Tuya) şi Ben Kingsley. Pelicula este o interpretare a exodului evreilor din Egipt în căutarea Pământului Făgăduinţei, asemănător poveştii din Cartea Exodului, fiind dedicată fratelui mai mic al lui Ridley Scott, Tony Scott, care s-a sinucis în 2012.

Producţia a primit recenzii mixte din partea criticilor de film care au lăudat jocul actorilor, precum şi efectele speciale folosite, criticând în schimb scenariul, cadenţa filmului şi lipsa dezvoltării personajelor implicate în acţiune. Pe site-ul agregator „Rotten Tomatoes“, filmul a primit şanse de reuşită de 46%, pe baza a 35 de recenzii, specificându-se: „Pe alocuri având o impresie puternică, dar şi epic adecvat ambiţiilor sale, «Exodus: Zei şi regi» nu se poate ridica la nivelul sursei materialului clasic“.

Stephen Farber, de la „The Hollywood Reporter“ a oferit filmului o recenzie pozitivă, scriind: „Ridley Scott a făcut o treabă excelentă atunci când a revigorat povestea romană epică a «Gladiatorului» premiat cu Oscar. Această saga egipteană nu se află chiar în aceeaşi ligă, dar confirmă flerul regizorului pentru poveşti de marele ecran. «Exodus» are un plus cu ajutorul tehnologiei 3D şi destule fragmente care să mulţumească fanii genului“.

Reagan Gavin Rasquinha, de la „Times of India“, este de părere că „«Exodus: Zei şi regi» este spectaculos cu «S» de tipar şi cu siguranţă epic“. „Poate că unii spectatori şi-ar dori o versiune pură şi completă a poveştii, mai fidelă textului biblic şi mai puţin conturată de cerinţele unui blockbuster de la Hollywood. Dar, în proprii său termeni imperfecţi, «Exodus: Zei şi regi» este incontestabil marcat de o splendoare vizuală care se ridică la nivelul creatorului său. Având în vedere cât de multe filme bazate pe credinţă încearcă să spună audienţei ce să creadă, este satisfăcător să vezi unul în care doar imaginile sunt suficiente pentru a impune o anumită convingere“, arată şi Justin Chang, de la revista „Variety“.

image

Christian Bale în rolul lui Moise FOTO cinemagia.ro

„Regizorul Ridley Scott se pierde în deşert cu exodul zeilor şi al regilor, dar povestea lui arată călătoria lui Moise de la prinţ al egiptului, la liderul evreilor“, completează şi Jim Vejvoda, de la IGN.

«Exodus: Zei şi regi» este incontestabil marcat de o splendoare vizuală care se ridică la nivelul creatorului său. Este satisfăcător să vezi un film în care doar imaginile sunt suficiente pentru a impune o anumită convingere Justin Chang, „Variety“

Pe de altă parte, filmul a avut parte de voci care s-au pronunţat în defavoarea sa, unul dintre aceştia fiind Scott Mendelson, de la „Forbes“, acesta descriind pelicula ca fiind „întunecată“ şi „lipsit de curaj“. Totodată acesta a specificat că „Exodus“ nu oferă umor şi emoţie, iar interpretarea artistică nu trece dincolo de nivelul preconizat. „Exodul lui Ridley Scott este un film groaznic. Este o melodramă prost jucată şi prost scrisă care distruge o poveste pasională şi chinuitoare şi care «stoarce» orice urmă de viaţă şi interes dramatic“, adaugă acelaşi autor.

image

Joel Edgerton în rolul lui Ramses FOTO cinemagia.ro

În recenzia sa, Pete Hammond, de la Deadline.com este de părere că publicul s-a săturat de o poveste familiară, în timp ce Alonso Duralde, de la „The Wrap“, spune că „Exodus: Zei şi regi“ nu oferă nimic în plus faţă de aceeaşi versiune a acţiunii spusă într-o altă producţie, „The Ten Commandments“, din 1956, în regia lui Cecil B. DeMille.

Ca oricare alt film cu temă religioasă, „Exodus: Zei şi regi“ a avut parte de criticile sale. Publicaţiile „Sydney Morning Herald“ şi „Cristian Today“ au demonstrat că opera lui Ridley Scott este „rasistă“ prin prisma faptului că în rolurile principale au fost distribuiţi doar actori de culoare albă. Mai mult, „The Sidney Morning Herald“ a precizat că Marele Sfinx de la Giza are un profil european, în timp ce unii dintre utilizatorii site-ului au încercat să boicoteze lansarea filmului prin folosirea unui hashtag specific.

image

Ramses şi Moise devin din fraţi adversari FOTO cinemagia.ro

Exodul lui Ridley Scott este un film groaznic. Este o melodramă prost jucată şi prost scrisă care distruge o poveste pasională şi chinuitoare Scott Mendelson, „Forbes“

În acest sens, magnatul media Ruperth Murdoch, a cărei companie 20th Century Fox produce şi distribuie filmul, a comentat acuzaţiile fanilor pe Twitter. „De când egiptenii nu sunt albi? Toţi pe care îi ştiu sunt aşa. Desigur că toţi egiptenii fac parte din Orientul Mijlociu, dar nu sunt negrii. Tratau oamenii de culoare ca pe nişte sclavi“, a scris acesta.

Controversele s-au concentrat şi asupra miracolelor biblice, mai ales după declaraţiile lui Ridley Scott în care a spus că scena despărţirii Mării Roşii va avea la bază un fenomen natural. Pe lângă acesta, actorul Christian Bale a stârnit controverse după ce a declarat că Moise a fost „schizofrenic şi barbar“. „Cred că omul (n.r. - Moise) era schizofrenic şi a fost unul dintre cei mai barbari indivizi despre care am citit în viaţa mea“, a declarat Bale despre personajul pe care îl joacă, citat de „The Hollywood Reporter“.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite