Thrillerul românesc „Orizont“, de Marian Crişan, apreciat de presa internaţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Thrillerul românesc „Orizont“, de Marian Crişan, cu András Hatházi şi Rodica Lazăr în distribuţie, ce va fi lansat în cinematografele româneşti pe 12 februarie, se bucură de aprecierea publicaţiilor internaţionale, după ce a avut premiera mondială la Tallin Black Nights Film Festival, în noiembrie.

Sub un titlu care face trimitere, în glumă, la „Sunetul muzicii“ („The hills are alive with the sound of murder“), „Hollywood Reporter“ scrie că dilemele morale din „Orizont aduc aminte mai degrabă de filmul noir decât de cel de groază, „chiar dacă decorurile te trimit iniţial cu gândul la forţele supranaturale din «The Shining»“. 

„Starea de spirit - angoasa - este în mod evident «împrumutată» din filmele lui Hitchcock, Polanski şi Haneke“, consideră publicaţia americană.

„Thrillerul lui Crişan“, continuă „Hollywood Reporter“, „începe ca un film de groază şi se încheie într-o notă apropiată de cea a western-urilor moderne. Unde mai pui că arată minunat, graţie culorilor şterse, crepusculare pe care directorul de imagine Oleg Mutu, una dintre figurile-cheie ale «noului val românesc», le foloseşte asemenea unui pictor“.

Cronicarul revistei din SUA a remarcat şi coloana sonoră a lui Cristian Lolea: „Coardele sunt rezervate, iar percuţia provoacă încordare şi totul se adaugă substratului tensionat, de inspiraţie hitchcockiană.“

   

Şi „Screen Daily“ a observat importanţa montajului de sunet şi a coloanei sonore, pe care le consideră cruciale în crearea „atmosferei apăsătoare“ a filmului. „Muzica à la Hitchcock dă de înţeles că ameninţarea pândeşte, dar lătratul persistent al unui câine e cel care înspăimântă personajele şi publicul deopotrivă“, mai scrie publicaţia americană.

„Orizont“ spune povestea lui Lucian (András Hatházi) şi a lui Andrei (Rodica Lazăr), soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească „norocul“, preiau în administrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană este controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri. Din distribuţie mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleş, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuţă, Elena Purea.

„Cu un scenariu inspirat de nuvela «Moara cu Noroc», de Ioan Slavici, «Orizont» nu îşi doreşte să fie o ecranizare fidelă a textului, ci o adaptare modernă a intrigii care este adusă în România de azi. Filmul îşi propune, mai degrabă, rediscutarea temelor principale ale nuvelei într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică căruia îi aduce un omagiu cinematografic“, declară regizorul Marian Crişan.

„Filmul e construit pe intriga originală, clădind tensiunea în jurul lui Lucian, un tată şi un soţ care ajunge la extreme pentru a-şi proteja familia“, adaugă Marian Crişan.

Imaginea este semnată de Oleg Mutu, montajul a fost realizat de Tudor Pojoni, scenografia, de Simona Pădureţu, iar Alexandra Alma Ungureanu a fost responsabilă de costume. „Orizont“ este produs de Solar Indie Juction, Mandragora Movies şi Rova Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

FilmePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite