Stere Gulea filmează „Sunt o babă comunistă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Gheorghiu şi Marian Râlea în filmul ”Sunt o baba comunista”
Luminiţa Gheorghiu şi Marian Râlea în filmul ”Sunt o baba comunista”

Adaptarea după romanul scriitorului Dan Lungu, „Sunt o babă comunistă“ (Polirom, 2007), este în plin turnaj zilele acestea, la Bucureşti. Ecranizarea este semnată de Stere Gulea, care face din nou echipă cu actriţa Luminiţa Gheorghiu şi cu directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, la 24 de ani de la „Moromeţii“. Ana Ularu („Periferic“) şi Marian Râlea întregesc distribuţia unui film care pleacă la drum cu atuul unei cărţi premiate şi traduse de atunci în mai multe limbi.


Producţia a câştigat o finanţare de 1,6 milioane de lei la concursul din 2007 al Centrului Naţional al Cinematografiei, la scenariu fiind creditat atunci un alt scriitor ieşean, Lucian Dan Teodorovici. Între timp, Stere Gulea a preluat atât regia, cât şi scenariul, anunţă Media Pro Pictures.


Potrivit prezentării cărţii, „Sînt o babă comunistă!“ te provoacă să zâmbeşti, să râzi în hohote, să te întristezi, dar mai ales să-ţi întrerupi, pentru cîteva clipe, lectura şi să ieşi afară spre a te convinge că realitatea e altfel, că oamenii sunt altfel. Însă, chiar şi după acest exerciţiu, nu-ţi rămâne decât şansa să constaţi că scriitorul ţi-a cunoscut vecina de bloc, pe fiica acesteia plecată în Canada, l-a cunoscut pe fostul tău coleg de serviciu care spunea bancuri politice, fiind în acelaşi timp informator, te-a cunoscut pe tine. Şi apoi a scris această carte tocmai pentru a ne oferi tuturor o nouă oglindă, în care să ne vedem aşa cum suntem şi cum, de multe ori, n-am vrea să fim“.


Protagonistă este Emilia (Luminiţa Gheorghiu), o femeie dintr-un oraş de provincie aflată în febra pregătirilor pentru vizita fiicei lor (Ana Ularu), emigrată în Canada. „Povestea filmului este despre o generaţie care s-a trezit marginalizată din cauza evenimentelor şi încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat şi de ce i s-a întâmplat acest lucru”, explică Gulea.


Luminiţa Gheorghiu a început filmările cu gândul la primele zile în care a jucat alături de Victor Rebengiuc în „Moromeţii”, Stere Gulea aflându-se, şi atunci, în spatele camerei de filmat.  „După atâţia ani, tot destinul face să mă reîntâlnesc cu Stere Gulea, ceea ce mi se pare, fără exagerare, un soi de cadou. Întâlnirea din «Moromeţii» a fost pentru mine un lucru extraordinar, atât în timpul filmărilor cât şi în proba pe care a dat-o filmul de-a lungul timpului. Poate «Moromeţii» să fi fost marea mea iubire care, în «obrăznicia» mea, să mi se fi părut că o merit, iar că ce a urmat trebuie, de fapt, cucerit?!”, spune actriţa.


Filmările se vor derula pe tot parcursul lunii august în Studiourile MediaPro, în Bucureşti şi în alte locaţii. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite