Scenariştii de la Hollywood intră în grevă. Principalele nemulțimiri și care vor fi consecințele

0
Publicat:

În lipsa unui acord, mii de scenarişti de film şi de televiziune din Statele Unite vor intra marţi în grevă, a anunţat cel mai puternic sindicat al acestora, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Greva va presupune întreruperea imediată a mai multor emisiuni de succes FOTO Shutterstock
Greva va presupune întreruperea imediată a mai multor emisiuni de succes FOTO Shutterstock

Anunțul vine după eşecul negocierilor purtate cu principalele studiouri cinematografice şi cu platformele online privind creşterea salariilor

Greva va presupune întreruperea imediată a mai multor emisiuni de succes, precum talk-show-urile nocturne, şi prin întârzieri importante ale serialelor TV şi filmelor ale căror lansări sunt programate în acest an.

„Nu am ajuns la un acord cu studiourile şi cu distribuitorii. Vom intra în grevă după expirarea contractului, luni, la miezul nopţii ( ora7 GMT, marţi)", arată sindicatul scenariştilor americani Writers Guild of America (WGA) într-un comunicat adresat membrilor săi, consultat de AFP.

WGA consideră că răspunsurile studiourilor la cererile formulate au fost „complet insuficiente, ţinând cont de criza existenţială cu care se confruntă scenariştii".

Principalele studiouri şi platforme online, inclusiv Disney şi Netflix, reprezentate de Alianţa producătorilor de film şi televiziune (AMPTP), au anunţat luni seara că negocierile cu WGA „s-au încheiat fără un acord".

Majorarea salariilor, principala revendicare

Scenariştii cer o majorare a salariilor, garanţii minimale pentru a beneficia de un loc de muncă stabil şi un procent mai mare din profiturile generate de avântul platformelor de streaming.

Studiourile spun că şi-au redus costurile din cauza presiunilor economice, însă scenariştii invocă traiul din ce în ce mai greu din cauza salariilor care stagnează sau care scad din cauza inflaţiei, în condiţiile în care angajatorii lor obţin profituri şi au crescut salariile pentru directorii lor.

Marile studiouri hollywoodiene sunt acuzate de WGA că încearcă să creeze o economie a micilor locuri de muncă, în care munca scenariştilor ar fi „o profesie în întregime freelance".

AMPTP a transmis, într-un comunicat, că cererile formulate de WGA în favoarea unei „înzestrări obligatorii", care ar obliga studiourile să angajeze un număr determinat de scenarişti „pentru o perioadă dată, indiferent dacă ei sunt necesari sau nu", constituie unul dintre principalele puncte de dezacord.

Disensiuni între cele două tabere există și în privința modului de calcul al salariilor scenariştilor pentru serialele difuzate în streaming, care rămân adeseori vizibile pe platforme precum Netflix timp de mai mulţi ani după ce au fost scrise. 

„Drepturi reziduale”

Scenariştii au primit, zeci de ani, „drepturi reziduale" (un procent din încasările obţinute de studiouri pentru un film sau o emisiune TV sau despre o sumă fixă achitată pentru fiecare redifuzare a unui episod.) pentru reutilizarea creaţiilor lor, de exemplu pentru redifuzări televizate şi vânzări de DVD-uri.

Difuzările în streaming aduc mai mulți bani scenariștilor

Când vine vorba desprl difuzările în streaming, autorii scenariilor primesc în fiecare an o sumă fixă, chiar şi în cazul unor succese de anvergură mondială ale muncii lor, precum în cazul serialelor „Bridgerton" şi „Stranger Things", vizionate de sute de milioane de telespectatori din lumea întreagă.

WGA solicită tocmai o revalorizare a acelor sume primite de scenariști.

Anunțata grevă ar putea avea efecte dezastruoase pentru industria de divertisment americană.

 Cea mai recentă mişcare socială de amploare organizată la Hollywood a fost greva scenariştilor din 2007-2008. Sectorul audiovizual american a paralizat atunci, generând, în 100 de zile, costuri de două miliarde de dolari pentru acest sector de activitate.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite