Cleopatra avea „pielea deschisă și trăsături elene“. Netflix, sub „asediu“ din cauza documentarului despre regina egipteană FOTO

0
Publicat:

Continuă controversele în jurul documentarului Netflix, în care Cleopatra este portretizată drept o femeie neagră.

Ministerul egiptean al Antichităților a reiterat, joi, că regina Cleopatra avea „pielea deschisă la culoare și trăsături elene“, făcând referire la un documentar Netflix, care va fi lansat pe 10 mai și în care fosta suverană a Egiptului este interpretată de o actriță de culoare.

Cleopatra, reprezentată într-o statuie romană și în docu-drama Netflix
Cleopatra, reprezentată într-o statuie romană și în docu-drama Netflix

Docu-drama Netflix „Queen Cleopatra/Regina Cleopatra“ este produsă de Jada Pinkett Smith, soția lui Will Smith, iar în rolul principal joacă actrița Adele James.

Chiar înainte de lansare, producția a născut numeroase controverse în Egipt, iar o petiție online care acuză că documentarul rescrie istoria a strâns deja peste 40.000 de semnături.

Într-o țară în care s-a solicitat și în trecut interzicerea Netflix pentru conținutul considerat ofensator pentru „valorile familiei“, deputatul Saboura al-Sayyed a cerut din nou Parlamentului să interzică platforma.

Joi, Ministerul egiptean al Antichităților a dat publicității o declarație care include și opinii ale unor specialiști și istorici, potrivit căreia Cleopatra avea „pielea deschisă la culoare și trăsături elene“, relatează Inquirer.

Basoreliefurile și statuile reginei Cleopatra sunt cea mai bună dovadă“, se precizează în declarație. Pentru oficialul Mostafa Waziri, portretizarea celebrei regine drept neagră nu este altceva decât „o falsificare a istoriei Egiptului“. Acesta a preciat că nu este vorba de rasism, ci este un punct de vedere în „apărarea reginei Cleopatra, care e o parte importantă a istoriei Egiptului antic“.

Cleopatra, membră a dinastiei macedonene ptolemeice

Născută în anul 69 î.Hr, fiică a regelui Ptolemeu al XII-lea, Cleopatra a aparținut dinastiei macedonene ptolemeice. Această dinastie a guvernat Egiptul după moartea lui Alexandru cel Mare. În foarte multe dintre portretizările care i s-au făcut de-a lungul istoriei, Cleopatra este descrisă ca fiind de o frumusețe rară, însă aspectul ei și culoarea pielii ei sunt, în mare măsură, deschise interpretărilor. În 2009, într-un documentar BBC s-a spus că regina avea sânge african, o afirmație care a trecut fără incidente.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite