OSCAR 2017. Ada Solomon, primul producător român în cursa pentru trofeu: Recunoaşterea filmului „Toni Erdmann“ este covârşitoare VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „Toni Erdmann“, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, intră în cursa pentru trofeul Oscar la categoria cel mai bun lungmetraj străin la cea de-a 89-a ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc pe 26 februarie 2017 la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles.

Lungmetrajul „Toni Erdmann“, propunerea Germaniei pentru o nominalizare la premiile Oscar, a reuşit să intre în cursa pentru câştigarea trofeului la categoria cel mai bun lungmetraj străin. Ada Solomon devine astfel primul producător din istoria cinematografiei româneşti care este nominalizat la prestigiosul trofeu oferit de Academia Americană de Film.

La categoria „cel mai bun film străin“ au fost nominalizate lungmetrajele „Land of Mine“ (Danemarca), „A Man Called Owe“ (Suedia), „The Salesman“ (Iran), „Tanna“ (Australia) şi „Toni Erdmann“ (Germania).

În 2016, premiul Oscar aferent acestei categorii a fost atribuit lungmetrajului „Fiul lui Saul/ Saul fia“, din distribuţia căruia căruia a făcut parte şi Levente Molnár, actor la Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca.

Lista completă a nominalizărilor Oscar 2017

„Toni Ermann“ spune povestea lui Winfried, un tată excentric, ajuns la pensie şi pus mereu pe glume, care hotărăşte să îi facă o vizită surpriză fiice sale, Ines, o femeie de carieră serioasă, care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în Bucureşti. 

Filmat aproape integral în România, coproducţia Germania-Austria-România este singura peliculă lansată în 2016 inclusă în TOP 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture.

„Recunoaşterea filmului «Toni Erdmann» este covârşitoare. Nominalizările vin şi se uită aşa cum apar, filmul însă rămâne. Şi faptul că în urma acestor recunoaşteri internaţionale filmul este văzut de tot mai mulţi spectatori este cea mai dorită recompensă pentru cei care au lucrat la el“, a declarat producătorul Ada Solomon. 

„Pentru mine este extraordinar că peste 700.000 de spectatori din Germania, şi peste 500.000 de spectatori din Franţa au făcut cunoştinţă prin intermediul acestui film cu o seamă întreagă de actori români cât şi cu un personaj cheie al acestei poveşti: oraşul Bucureşti, o prezenţă extrem de puternică în film şi dintr-o complet altă perspectivă decât cea pe care suntem obişnuiţi să o vedem pe marele ecran. Sunt mândră că am fost parte a acestei experienţe şi sper că voi mai avea parte de proiecte de asemenea forţă“, mai adaugă producătorul român.

„Toni Erdmann“, un film apreciat şi premiat

„Toni Erdmann“ a fost proiectat în premieră mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, unde a impresionat atât presa de specialitate, cât şi spectatorii, fiind filmul cel mai apreciat de critici şi jurnalişti. Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiţia oficială a celei de-a 69 ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme D’Or.

Filmul a fost marele câştigător la cea de-a 29-a gală a premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA), impunându-se la toate cele cinci categorii la care a fost nominalizat - Filmul european al anuluiRegizorul european al anului (Maren Ade), Scenaristul european al anului (Maren Ade), Actorul european al anului (Peter Simonischek) şi Actriţa europeană a anului (Sandra Hüller).

Totodată, lungmetrajul a fost recompensat la sfârşitul anului 2016 cu premiul LUX, acordat de Parlamentul European şi a fost nominalizat şi la Globul de Aur pe 2017.

Variety, prestigioasa publicaţie americană, consideră că cel de-al treilea lungmetraj al lui Maren Ade, „un studiu unic al relaţiei tată – fiică, înstrăinaţi unul faţă de celălalt, dar deopotrivă depresivi“, este un „triumf uman, hilar“.

Din distribuţia filmului fac parte Peter Simonischek şi Sandra Hüller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Pütter, Hadewych Minis, Lucy Russell, alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol şi Victoria Cociaş. 

FilmePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite