Oscar 2015. Cine va triumfa şi cine ar merita, de fapt, să câştige

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„American Sniper“, „Birdman“, „Whiplash“, „Boyhood“, „Selma“, „The Grand Budapest Hotel“, „The Imitation Game“ şi „The Theory of Everything“ sunt cele opt filme nominalizate la Oscar 2015
„American Sniper“, „Birdman“, „Whiplash“, „Boyhood“, „Selma“, „The Grand Budapest Hotel“, „The Imitation Game“ şi „The Theory of Everything“ sunt cele opt filme nominalizate la Oscar 2015

Oscar 2015. Într-o ediţie în care nu există un favorit clar la cea mai importantă categorie – Cel mai bun film –, iar fiecare artist nominalizat a făcut un rol memorabil, apreciatul critic de film Todd McCarthy a dezvăluit cine ar trebui să câştige, iar analistul Scott Feinberg arată cine va câştiga, într-o analiză realizată de publicaţia „The Hollywood Reporter“.

Despre cele opt filme nominalizate la Oscar 2015 şi despre cei 20 de artişti nominalizaţi la categoriile de interpretare s-a vorbit şi s-a scris foarte mult, cu evidente partizanate şi preferinţe. Pentru că doar câteva zile ne despart de gala Premiilor Academiei Americane de Film, care va avea loc pe 22 februarie, la Los Angeles, vă prezentăm o analiză care oferă răspunsuri la întrebările cine ar trebui şi cine va câştiga prestigioasa statuetă Oscar la principalele categorii.

Oscar 2015. Cel mai bun film

Cine ar trebui să câştige: „Birdman/ Omul Pasăre“

De ce? Este cel mai bun dintr-o paletă foarte bună, dar nu strălucită, de opt nominalizări. Ediţia din acest an are aerul unui festival cu filme indie, iar „American Sniper/ Lunetistul american“ este singurul care a reuşit să atragă publicul larg. Totuşi, „Birdman“ este cel mai original, vibrant şi imprevizibil, motiv pentru care premiul pentru cel mai bun film la Oscar 2015 ar trebuie să revină acestei pelicule.

Cine va câştiga: „Birdman“

De ce? Nu se compară cu nimic din ce a mai fost făcut înainte (câştigătorul premiului BAFTA „Boyhood/ 12 ani de copilărie“), nu este despre consecinţe grave („The Imitation Game/ Jocul codurilor“), profund înduioşător (hitul de box office „American Sniper/ Lunetistul american“). Dar, la fel ca doi dintre ultimii câştigători, „The Artist“ şi „Argo“, este despre industria de divertisment. În plus, doar un film, „Apollo 13“ a triumfat la galele PGA, SAG şi DGA – la fel ca „Birdman“ – şi nu a câştigat Oscarul. 

   

   

Oscar 2015. Cel mai bun regizor

Cine ar trebui să câştige: Alejandro G. Inarritu („Birdman/ Omul Pasăre“)

De ce? Toţi cei cinci regizori nominalizaţi la Oscar 2015 au făcut lucruri îndrăzneţe, dar cel care a zburat cel mai apropae de soare, a riscat cel mai mult şi a dat dovadă de cea mai mare inventivitate creativă a fost Alejandro G. Inarritu. Dacă va câştiga, ar reprezenta o victorie importantă a cineaştilor mexicani, după ce Alfonso Cuaron a primit, în 2014, trofeul pentru „Gravity/ Misiune în spaţiu“.

Cine va câştiga: Richard Linklater („Boyhood/ 12 ani de copilărie“)

De ce? Chiar şi cei care nu iubesc filmul apreciază viziunea şi angajamentul de 12 ani.

   

Oscar 2015. Cel mai bun actor

Cine ar trebui să câştige: Michael Keaton („Birdman/ Omul Pasăre“)

De ce? Cel puţin alţi trei actori ar fi trebuit să fie nominalizaţi la Oscar 2015 – Tom Hardy („Locke“), David Oyelowo („Selma“) şi Jake Gyllenhaal („Nightcrawler/ Prădător de noapte“) – şi o pledoarie foarte bună s-ar putea face pentru fiecare dintre cei cinci. Dar actorul al cărui rol a fost cel mai puternic are întâietate. Aşa că omul cu aripi, Michael Keaton, este rugat să se ridice. 

oscar 2015
oscar 2015

Michael Keaton (stâga), în „Birdman“, şi Eddie Redmayne, „The Theory of Everything“ FOTO Twentieth Century Fox/ Universal Pictures

Cine va câştiga: Eddie Redmayne („The Theory of Everything“)

De ce? Jucând rolul unei persoane reale care şi-a lăsat amprenta asupra lunii, în ciudat unui handicap fizic, Eddie Redmayne urmează drumul multor alţi câştigători. El se confruntă cu o concurenţă acerbă, în special cu Michael Keaton, dar nimeni nu a făcut o campanie mai mare. În plus, a câştigat aproape fiecare premiul premergător galei Oscar 2015 – inclusiv Globul de Aur şi BAFTA, precum şi SAG Award (care a prezis corect câştigătorul Oscarului în ultimii zece ani) – şi a primit aprobarea lui Stephen Hawking.

Oscar 2015. Cea mai bună actriţă în rol principal 

Cine ar trebui să câştige: Julianne Moore („Still Alice“)

De ce? Este un an slab în ceea ce priveşte această categorie, niciuna dintre cele cinci performanţe nu este electrizantă. Julianne Moore este grozavă şi merită să câştige premiul pentru cea mai bună actriţă la Oscar 2015. 

Cine va câştiga: Julianne Moore („Still Alice“)

De ce? Nicio actriţă sub 60 de ani care nu a primit deja un Oscar nu este mai respectată de colegii de breaslă decât Julianne Moore, care portretizează într-o manieră sfâşietoare o femeie ce se confruntă cu fazele incipiente ale bolii Alzheimer. Subiectul deprimant i-ar putea speria pe membrii Academiei, dar trebuie să nu uităm că Moore se confruntă cu două laureate ale premiului Oscar (Reese Witherspoon şi Marion Cotillard) şi cu două nou-venite (Felicity Jones şi Rosamund Pike).

   

Oscar 2015. Cel mai bun actor în rol secundar 

Cine ar trebui să câştige: J.K. Simmons („Whiplash“)

De ce? Nu numai că J.K. Simmons oferă o interpretare memorabilă, dar de câte ori un actor cu o carieră vastă primeşte şansa de a face un rol incredibil şi de a fi un succes de casă? Şi la 60 de ani? Simmons a primit o oportunitate şi a profitat din plin de ea. 

Cine va câştiga: J.K. Simmons („Whiplash“)

De ce? J.K. Simmons este cunoscut de mulţi ani, dar abia acum numele lui a stârnit interesul. Pentru portretizarea unui profesor de muzică extrem de exigent, Simmons a triumfat la toate galele premergătoare Oscarului. Şi chiar dacă luptă împotriva altor nume mari şi trecute cu vederea până acum (Ethan Hawke, Edward Norton, Mark Ruffalo), clar este rândul lui.

   

    

Oscar 2015. Cea mai bună actriţă în rol secundar 

Cine ar trebui să câştige: Emma Stone („Birdman/ Omul pasăre“)

De ce? Cine a adus cea mai mare imprevizibilitate în filmul în care a jucat? Emma Stone. E îndoilenic dacă va mai juca vreodată roluri atât de complexe, dar fiecare scenă din „Birdman“ în care apare are ceva în plus.

emma stone si patricia arquette oscar 2015

Emma Stone (dreapta), în „Birdman“, şi Patricia Arquette, în „Boyhood“ FOTO Twentieth Century Fox/ Universal Pictures 

Cine va câştiga: Patricia Arquette („Boyhood/ 12 ani de copilărie“)

De ce? Toată lumea iubeşte o poveste frumoasă, iar Patricia Arquette, cu siguranţă, este una. O stea sexy în tinereţe, a avut tot mai puţine oportunităţi odată ce a înaintat în vârstă, dar spre deosebire de contemporanii ei, a avut un as în mânecă: un proiect la care a început să lucreze în 2002 şi care dispune de cea mai bună interpretare a ei de până acum, motiv pentru care ar trebui să primească premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundat la Oscar 2015

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite