Mărturii despre copiii străzii și pedofilie de la singurul român invitat la Oprah Winfrey

0
0
Afișul documentarului "Comerțul sexual cu copii"
Afișul documentarului "Comerțul sexual cu copii"

Reporterul Liviu Tipuriță, stabilit în Marea Britanie, a vorbit aseară la Astra Film Festival 2011 despre documenatrul său, "Comerțul sexual cu copii". Tipuriță a lucrat 16 ani pentru BBC.


Documentarul "Comerțul sexual cu copii"/ "Cutting Edge: The Child Sex Trade" a fost proiectat în premieră la Astra Film Festival 2011 (25-30 octombrie). Difuzat de BBC Channel 4, în 2003, documentarul de investigație realizat de reporterul român Liviu Tipuriță și de britanicul Andrew Smith spune parcursul cutremurător al unui grup de minori, copii ai străzii din București, care ajung să se prostitueze pe bani."

"Comerțul sexual cu copii" nu a mai fost prezentat până acum în România pentru a nu le face rău minorilor care au acceptat să fie filmați.

Personajul central, Laurențiu, un tânăr care trăiește în catacombele metroului bucureștean este primul care-l conduce pe Liviu Tipuriță în poveste, Tipuriță fiind, astfel și el personaj în film. "M-a întrebat dacă vreau niște bani și-am spus: Da!", rememorează Laurențiu în film întâlnirea cu un cetățean străin.

Pedofilii îi racolează pe copiii străzii din zona Universității. Îi supun perversiunilor sexuale și îi fotografiază ca să-i vândă pe siteuri pornografice.


"M-a luat și m-a aruncat de la etajul doi. Mi-am spart capul", povestește un alt tânăr despre momentul când se afla în casa unuia dintre pedofili și, ca să nu fie prins când Poliția a venit la ușă, acesta l-a aruncat pe copil de la balcon. Amintirea îi provoacă tânărului rău fizic și-l face să vomite, iar Liviu Tipuriță filmează asta fără cenzură, ceea ce face documentarul cu atât mai emoționant.

Pentru că n-a mai putut fi prezent la Astra Film Festival din cauza unei gripe, Liviu Tipuriță a intrat în direct ieri seară prin Skype cu invitații - jurnalistul de investigație Mircea Toma și Cornel Mihalache, de la Televiziunea Română - și cu publicul. Avantajele tehnologiei: poți fi prezent oriunde, chiar dacă nu ești acolo. Tipuriță a cerut să nu fie fotografiat.

Liviu Tipuriță a povestit că filmul său a schimbat legea în Marea Britanie. Pedofilii nu puteau fi pedepsiți, până atunci, pentru ce făceau în afara granițelor. Tom Peters, unul dintre pedofilii de origine britanică din film a fost arestat cu patru zile înainte ca documentarul să aibă premiera pe BBC Channel 4.

Despre Laurențiu, Liviu Tipuriță a spus că în prezent este în pușcărie, arestat pentru viol. Majoritatea copiilor traficați, a mai explicat Tipuriță, nu-și pot reface viața chiar dacă li se oferă o șansă, pentru că, paradoxal, lumea traficului este singura realitate pe care o cunosc.

Liviu Tipuriță a filmat sub acoperire timp de 15 luni pentru documentarul "Comerțul sexual cu copii". Filmat și la Milano, nu doar la București, documentarul dezvăluie inclusiv povestea unui tată care își vinde proprii copii pedofililor italieni.

Reporterul este cunoscut pentru documentarele sale despre traficul de copii și de persoane, abuzurile sexuale, terorismul sau prostituția și a fost nominalizat la premiile BAFTA.

După difuzarea documenatrului "Comerțul sexual cu copii", Liviu Tipuriță a fost invitat în Statele Unite să vorbească în emisiunea lui Oprah Winfrey.

Filme


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri