Filmul indian, în centrul atenţiei la Cannes 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul filmului "Gangs of Wasseypur" s-a plâns la Cannes că cineaştii indieni nu sunt luaţi în serios
Regizorul filmului "Gangs of Wasseypur" s-a plâns la Cannes că cineaştii indieni nu sunt luaţi în serios

India este ţara invitată a ediţiei de anul viitor a Festivalului de la Cannes, alegere care coincide cu aniversarea a un secol de cinema indian.

Este a treia ţară celebrată de Festivalul de la Cannes, după Egipt (2011) şi Brazilia (2012). Anunţul a fost făcut la Festivalul de Film de la Goa, în numele delegatului general Thierry Frémaux.

Programul „Ţară invitată” a fost inaugurat pentru a aduce în atenţie cinematografiile anumitor ţări. Anul trecut, opţiunea pentru Egipt a fost influenţată de contextul politic, la Cannes fiind proiectate documentare despre Primăvara Arabă.

„Având în vedere că cinematografia indiană celebrează 100 de ani de existenţă, ar fi o cale bună să marcăm această aniversare. Aşteptăm cu nerăbdare să primim la Cannes o delegaţie numeroasă din India”, a transmis directorul departamentului de film de la Cannes, Christian Jeune. 

Pentru unii regizori şi producători indieni va fi o ocazie să demonstreze că cinema-ul indian nu înseamnă doar Bollywood. Anurag Kashyap, autorul filmului „The Gangs of Wasseypur”, se plângea anul acesta la Cannes că cineaştii indieni sunt, de fiecare dată când îşi fac apariţia pe Croisette, „gluma zilei”.

La Cannes 2013 vor fi aduse atât producţii indiene noi, cât şi filme clasice, iar evenimente speciale vor marca această aniversare. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite