Cocoșilă, rolul fabulos interpretat de Mitică Popescu în „Moromeții”. De unde avea pălăria pe care a purtat-o în film VIDEO

0
Publicat:

Actor cu farmec aparte, distins cu numeroase premii, Mitică Popescu a jucat în zeci de piese și filme, interpretând creaţii complexe. Rolul memorabil l-a făcut însă în 1987 în "Moromeții", când l-a interpretat pe Cocoșilă.

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoșilă din filmul ”Moromeții”, de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu. Un alt rol impresionant este cel din filmul ”Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului ”Niște țărani” de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariție de neuitat. 

În urmă cu câțiva ani, marele actor a dezvăluit de unde avea pălăria pe care a purtat-o în film. "Socrul meu, el mi-a dăruit pălăria cea veche, care a devenit vedetă pe capul lui Cocoşilă din «Moromeţii». Pălăria aceea m-a ajutat să fixez mai bine acest personaj episodic", spunea Mitică Popescu.

Marele actor s-a stins din viață la 86 de ani
Marele actor s-a stins din viață la 86 de ani

Mitică Popescu s-a născut pe 2 decembrie 1936, la Bucureşti. Mama lui a vrut ca el să devină preot, dar Mitică Popescu a mers la Facultatea de Teatru şi a devenit actor.

Mulţi ani după aceea, tatăl său l-a tot întrebat când îşi va căuta "o meserie".

O viață pe scena Teatrului Mic

Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic.

A realizat roluri de excepţie în piesele de teatru ''Cititorul de contor'' de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), ''Să îmbrăcăm pe cei goi'' de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), ''Maestrul şi Margareta'' de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), ''Nişte ţărani'' de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), ''O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord'' de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), ''Pescăruşul'' de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), ''Cum vă place'' de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), ''Sonata fantomelor'' de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), ''Şcoala femeilor'' de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), ''Slugă la doi stăpâni'' de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), ''Viitorul e maculatură'' de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), ''Alex şi Morris'' de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau ''Colonia îngerilor'' de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).

A fost prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR, emisiunea ''D'ale lui Mitică", difuzată din 1999 la postul TVR 2.

Renumitul actor Mitică Popescu s-a stins marți, la vârsta de 86 de ani. Fusese internat acum o săptămână la spitalul Elias din Capitală, pentru tratarea mai multor afecțiuni. Situația medicală s-a agravat pe 30 decembrie.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite