Catherine Deneuve și Volodimir Zelenski au deschis Festivalul de Film de la Veneția

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a 79-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia a fost deschisă, miercuri seara, de invitata de onoare Catherine Deneuve. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost invitatul surpriză, informează Agerpres.

Catherine Deneuve, omagiată la Veneția pentru întreaga sa carieră FOTOGRAFII Profimedia
Catherine Deneuve, omagiată la Veneția pentru întreaga sa carieră FOTOGRAFII Profimedia

Actrița franceză în vârstă de 78 de ani a primit un Leu de Aur onorific pentru întreaga sa carieră. Catherine Deneuve, care a câştigat la Veneţia și premiul pentru Cea mai buna actriţă, în 1998, a mulţumit publicului după un omagiu citit de cineastul francez Arnaud Desplechin. 

Preşedintele Volodimir Zelenski a fost prezent prin intermediul unu mesaj video în care a cerut lumii filmului să „nu uite un război care nu durează 120 de minute, ci durează de 189 de zile“. La finalul discursului său, pe un fond negru a curs lista cu prenumelor tuturor copiilor şi adolescenţilor ucişi în războiul din Ucraina.

profimedia 0718213471 jpg

A urmat proiecţia oficială a filmului de deschidere,„White Noise" al new-yorkezului Noah Baumbach, o adaptare după un roman al scriitorului Don DeLillo.

În total, 23 de lungmetraje sunt în competiţie pentru Leul de Aur, care va fi decernat pe 10 septembrie. Actriţa Julianne Moore a fost aleasă la ediţia de anul acesta pentru a prezida juriul, la douăzeci de ani după ce a câştigat în Italia premiul de interpretare.

La conferința de presă care a precedat ceremonia de deschidere, Catherine Deneuve a precizat că nu se gândește la retragere și că are două proiecte noi în desfășurare. Conștientă de vârsta sa (78 de ani) starul francez a declarat că „este mult mai bine să fii în Europa decât în ​​America, dacă ești o actriță în vârstă... Lucrurile s-au schimbat foarte mult când vine vorba de vârstă,  în industria filmului, dar cred, totuși, că situația este mai bună în Europa“, a spus ea, potrivit hollywoodreporter.com.

Cate Blanchett, Penélope Cruz și Ana de Armas, care o interpretează pe Marilyn Monroe într-o nouă producție Netflix, se numără printre vedetele așteptate la ediția din acest an a Festivalului de Film de la Veneția.

„Spre Nord”, debutul în lungmetraj al regizorului român Mihai Mincan, va fi prezentat în premieră la cea de-a 79-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia în cadrul secţiunii „Venice Orizzonti” dedicată filmelor ce lansează noi trenduri estetice şi expresive în spaţiul cinematografic. 

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite