Prof.dr. Alexandru Rafila: „Din păcate, avem un procent mic de mame care alăptează“

Prof.dr. Alexandru
Rafila: „Din păcate, avem un procent mic de mame care alăptează“

Prof.dr. Alexandru Rafila

Prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a vorbit în Săptămâna Internaţională a Alăptării despre importanţa laptelui matern pentru nou-născuţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Noi, din păcate, avem un procent relativ mic de mame care alăptează. Undeva un sfert din mamele din România îşi alăptează copiii până la vârsta de şase luni.  Colostrul poate fi considerat un prim vaccin. Cred că lucrul care ne lipseşte în momentul de faţă foarte serios - şi aici avem foarte mult de lucrat - este capacitatea noastră de a consilia femeia gravidă. În primul rând, femeile gravide trebuie să se prezinte la un medic de familie sau la un centru de asistenţă maternală, iar dacă nu avem, ar trebui să creăm astfel de centre. Ar trebui să poată să primească toate informaţiile legate de avantajele alăptării, avantaje care se referă la copii, dar şi la mamă", a afirmat specialistul, citat de agerpres.ro.
Graviditatea, naşterea pe cale naturală şi alăptarea sunt fiziologice, a adăugat universitarul. „Nu este vorba de o modă. Noi, din păcate, ne găsim în situaţia în care considerăm că naşterea pe cale naturală este o povară şi foarte multe dintre femeile din România preferă operaţia cezariană, fără să existe o indicaţie medicală pentru aceasta. Operaţia cezariană reduce procentajul mamelor care alăptează. Naşterea naturală favorizează alăptarea şi atunci trebuie să încurajăm ambele elemente. Cred că informarea tinerelor care doresc să devină mame este esenţială, dacă ne dorim să avem o populaţie sănătoasă în ţara noastră. Cred că aici mai avem de lucrat, la politicile de sănătate publică şi la accesul la servicii de sănătate, care nu înseamnă doar tratament, ci şi consiliere, educare a populaţiei.“

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: