Cinstiţi sau mincinoşi? Prima impresie contează

Cinstiţi sau mincinoşi? Prima impresie contează

E posibil ca subconştientul să ne avertizeze dacă cineva minte sau nu FOTO telegraph.co.uk

Când vine vorba de detectarea minciunilor, cercetările sugerează să ai încredere în primul tău instinct. Suntem mai buni la identificarea mincinoşilor când ne bazăm pe primul răspuns, decât dacă ne gândim mai mult şi mai bine.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
În general, oamenii nu sunt foarte buni în identificarea mincinoşilor, specialiştii fiind de părere că pur şi simplu ghicim dacă cineva ne minte sau nu, având aceleaşi rezultate ca şi cum am arunca cu banul, notează BBC.
 
Însă, rata noastră de succes creşte atunci când ne bazăm pe subconştient, spune un nou studiu publicat în revista americană de psihologie. „Ce ne-a interesat despre subconştient este că, într-adevăr, poate fi foarte precis în detectarea minciunilor. Dacă ne gândim intens nu putem «mirosi» minciuna. Poate detectorul nostru de minciuni îşi are locul în altă parte – în subconştient“, mărturiseşte dr. Leanne ten Brinke de la Universitatea americană Berkley.
 
Suspect la prima vedere
 
Atunci când încearcă să-şi dea seama dacă cineva minte, un om obişnuit se bazează pe indicii cum ar fi privirea neliniştită sau nervozitatea. Totuşi, studiul sugerează că aceste indicii nu sunt corecte: oamenii au o acurateţe de aproximativ 50% atunci când trebuie să-şi dea seama dacă omul din faţa lor îi minte.
 
Psihologii de la universitatea americană au fost foarte intrigaţi de acest lucru, mai ales pentru că unele primate, cum ar fi cimpanzeii, sunt capabile să detecteze înşelăciunea. Teoria evoluţionistă spune că cei capabili de asta au şanse maxime de supravieţuire şi de reproducere.
 
Echipa de cercetători a creat experimente capabile să testeze abilitatea subconştientului de a identifica un mincinos, pentru a vedea dacă ne descurcăm mai bine în subconştient decât în realitate.
 
Oamenii de ştiinţă au arătat la 72 de studenţi videoclipuri care reprezentau suspecţii într-o infracţiune imaginată. Unii dintre suspecţii din imagini furaseră 100 de dolari, iar alţii nu. Toţi suspecţii pretindeau că nu au furat nimic. 
 
Atunci când participanţii la studiu au fost rugaţi să spună cine minte şi cine spune adevărul, au fost în stare să detecteze mincinoşii în doar 43% din cazuri, iar pe cei care spuneau adevărul în proporţie de 48%.
 
Intuiţia, cel mai bun simţ în depistarea minciunilor
 
Apoi, cercetătorii au folosit o tehnică de asociere a cuvintelor pentru a testa percepţia subconştientului. Voluntarii au fost rugaţi să se uite la o fotografie cu faţa suspectului şi să aleagă cuvintele descriptive ale persoanelor din poze din două liste. Pe o listă erau cuvinte ca „necinstit“ şi „mincinos“, iar pe cealaltă „onest“ şi „adevărat“.
 
În acest caz, participanţii s-au descurcat mai bine, oferind dovezi că am putea avea un simţ intuitiv care detectează mincinoşii, în afara minţii conştiente. Asta înseamnă că deciziile intuitive, cum ar fi pe cine alegem ca prieten sau ca iubit, sunt ghidate de mintea inconştientă care ne spune când cineva minte sau nu, este de părere dr. Ten Brinke.
 
E posibil ca zi de zi să luăm decizii despre persoanele cu care alegem să interacţionăm, sau despre cine ne va fi prieten, de ce continuăm să ieşim la întâlniri cu anumiţi oameni şi pe alţii nu-i mai sunăm. Poate că unele dintre aceste decizii sunt conduse de simţul nostru intuitiv care ne spune că unii ne mint, şi astfel decidem să nu mai interacţionăm cu ei“, este de părere dr. Ten Brinke.
 

Citeşte şi:
 
 
Deşi afectează sute de milioane de persoane din întreaga lume, afecţiunea este considerată încă un mister. Greu de înţeles şi de diagnosticat, suferinzii de această boală îşi duc lupta cu propria minte, zi de zi, în tăcere
 
 
Un om care râde, dintr-o dată, cu poftă pe stradă va fi privit, cu siguranţă, ca un nebun de cei care trec pe lângă el. Aceasta este, însă, numai una dintre primele manifestări ale unei crize de epilepsie. De Ziua Mondială a Epilepsiei, marcată astăzi, medicul neurolog Ioana Mândruţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a răspuns, timp de o oră, întrebărilor despre misterele creierului uman.
 
 
Postul de director executiv al unei companii este cel mai adesea ocupat de persoane care pot fi încadrate în categoria psihopaţilor. Urmează în top şi ofiţerii de poliţie, dar şi bucătarii-şef.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările