Un medicament împotriva alcoolismului ajută la tratarea deficienţelor de vedere

Un medicament împotriva alcoolismului ajută la tratarea deficienţelor de vedere

Alcool FOTO Shutterstock

Cercetătorii de la Universitatea din California Berkeley au descoperit că un medicament folosit din anii 1950 pentru a combate alcoolismul poate ajuta la tratarea cazurilor de degenerare maculară - zona de pe retină care ajută la formarea clară a imaginii, scrie Agerpres. Netratată, această afecţiune conduce adesea la pierderea vederii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cercetătorul Michael Telias, fost doctorand la Berkeley şi în prezent profesor la Universitatea din Rochester (New York), susţine că aceste flash-uri pot fi blocate cu ajutorul unui medicament utilizat în anii '50 pentru a trata cauzele alcoolismului, numit Disulfiram, relatează Agerpres.

„Disulfiram-ul blochează o enzimă care sintetizează acidul retinoic, vinovat de acest tip de degenerare maculară”, a spus cercetătorul, care a lucrat la acest proiect alături de profesorul Richard Kramer, potrivit sursei citate.

Cercetătorii americani au tratat un grup de şoareci cu acest medicament şi au observat că aceştia au avut pierderi de vedere de între 15% şi 30% din cazuri, comparativ cu cei cărora nu le-a fost administrat Disulfiram şi care au dezvoltat deficienţă oculară în proporţie de 90% din cazuri, mai arată sursa citată.

Peste 36 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de orbire completă, în timp ce alte 253 de milioane de oameni au deficienţe de vedere, potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 

Unul din procesele care conduc cel mai adesea la degenerare maculară şi, pe termen lung, la orbire este când celulele retinei devin hiperactive, ceea ce face ca pacientul să aibă un fel de flash-uri de lumină în ochi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările