Un document intern al OMS susţine nevoia vaccinării anuale cu o doză de rapel a persoanelor vulnerabile

Un document intern al OMS susţine nevoia vaccinării anuale cu o doză de rapel a persoanelor vulnerabile

Vaccinare / FOTO Arhivă

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se aşteaptă ca persoanele vulnerabile la COVID-19, precum cele în vârstă ori care suferă de boli cronice, să aibă nevoie de o doză anuală de vaccin pentru a fi protejaţi de noile mutaţii ale virusului, conform Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Producătorii de vaccinuri anti-COVID Moderna şi Pfizer/BioNTech au început să susţină în ultima perioadă posibilitatea de a avea nevoie de o a treia doză de vaccin pentru a menţine nivelul imunităţii ridicat.

Momentan, dovezile ştiinţifice în acest sens nu sunt concludente.

Documentul OMS citat de Reuters arată că instituţia internaţională consideră că cel mai probabil scenariu este acela în care persoanele din categorii de risc vor trebui să fie vaccinate anual cu o doză de rapel.

Scenariul ia în calcul un viitor în care noi variante de virus vor continua să apară. Documentul, datat cu 8 iunie este încă „în lucru”.

Conform documentului OMS, sunt aşteptate, de asemenea, probleme de producţie, probleme de reglementare şi aprobare şi „tranziţia dinspre unele tipuri de tehnologie”. Acestea ar fi urma să fie responsabile pentru un număr mai mici de doze anul viitor.

Scenariile vor fi folosite pentru a defini strategia globală de vaccinare a OMS, iar prognozele s-ar putea schimba în contextul apariţiei de noi informaţii cu privire la eficienţa unei a treia doze şi durata de protecţie oferită de vaccin.

În cel mai prost scenariu prevăzut de OMS, producţia de anul viitor va fi de doar 6 miliarde de doze, fapt ce ar provoca şi mai multe complicaţii dacă noile detalii arată nevoia unui al treilea rapel şi că durata protecţiei oferită de vaccin este mai mică decât cea prevăzută.

Într-un scenariu mai optimist, capacitatea de producţie ar creşte la 16 miliarde de doze, iar cererea ar fi aproape pe deplin satisfăcută, în contextul în care datele ar arăta că nu este nevoie de un al treilea rapel, iar vaccinurile continuă să fie eficiente împotriva noilor variante.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările