Test de sânge care ar putea ajuta la tratamentul potrivit în cancerul de sân

Test de sânge
care ar putea ajuta la tratamentul potrivit în cancerul de sân

Cercetătorii mizează pe teste de sânge specifice pentru un mai eficient tratament în cancer

Un test de sânge pentru detectarea celulelor tumorale ar putea ajuta la alegerea celui mai potrivit tratament pentru unele cancere de sân şi îmbunătăţi rata de supravieţuire a pacientelor, potrivit unui studiu clinic american citat de AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este primul studiu care arată că prin utilizarea acestei informaţii se poate ameliora speranţa de viaţă a pacientelor“, a explicat profesorul Jean-Yves Pierga, şef al departamentului de oncologie medicală de la Institutul Curie, unde a fost realizat studiul, citat de agerpres.ro.
                
Femeile care suferă de cancer de sân cu metastaze „sensibile la hormoni“  - cele mai frecvente - sunt cel mai adesea tratate prin hormonoterapie, chimioterapia - responsabilă pentru numeroase efecte secundare - fiind rezervată pacientelor cu cele mai severe forme.

În prezent însă,„criteriile pentru a permite medicilor să evalueze această gravitate, şi, prin urmare, alegerea terapiei, rămân neclare“, potrivit unui comunicat al Institutului Curie şi Universitatea din Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines.
       
Într-un studiu clinic care a inclus 778 de paciente din circa 15 spitale franceze, jumătate au avut tratamentul ales în funcţie de evaluarea medicului, iar cealaltă jumătate în funcţie de nivelul de celule tumorale circulante  - CTC.
                
Pentru 300 dintre acestea, tratamentul indicat de nivelul de celule tumorale circulante nu corespundea cu cel pe care medicul l-ar fi ales.

Potrivit cercetătorilor, „femeile care au fost tratate cu hormonoterapie în conformitate cu recomandarea medicului, dar care au primit în cele din urmă chimioterapie din cauza nivelurilor ridicate de CTC din sânge, şi-au crescut şansele de supravieţuire“.
 
Aceste rezultate, prezentate la Simpozionul dedicat cancerului de sân din San Antonio, Texas, de profesorul François-Clement Bidard, medic oncolog la Institutul Curie, invită la combinarea celor două abordări pentru a ghida alegerile terapeutice: recomandarea clinicianului şi doza de CTC .
                
Cercetările arătaseră deja importanţa acestui test de sânge în diagnosticul şi prognosticul cancerului, însă nu şi pentru alegerea terapeutică.
                
Studiul a fost finanţat în cea mai mare parte de Institutul Naţional al Cancerului  - INCa, cu o contribuţie mică din partea CellSearch, compania americană care oferă tehnologia de măsurare a nivelului de CTC, a precizat Pierga. Rezultatele sale vor fi publicate, ulterior, într-un jurnal ştiinţific, a adăugat el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările