Retenţia de apă: de ce apare şi cum o combaţi

Retenţia de apă: de ce apare şi cum o combaţi

Retenţia de apă are ca simptome principale umflarea ţesuturilor moi şi creşterea în greutate.

Te-ai îngrăşat, deşi eşti atentă ce mănânci? Ai mereu picioarele şi gleznele umflate? De vină ar putea fi retenţia de apă, care afectează multe femei. Nu este o boală, ci un simptom care indică un stil de viaţă nesănătos sau existenţa altei afecţiuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Denumită şi edem, retenţia de apă este o acumulare de lichide în ţesuturile corpului. Ea afectează de obicei picioarele şi gleznele, dar poate determina şi o modificare a aspectului mâinilor şi a feţei, iar în cazurile grave chiar al întregului corp. Retenţia de apă apare ca simptom în multe afecţiuni care produc încetinirea circulaţiei. Din acest motiv, lichidele se acumulează în părţile inferioare ale corpului. Retenţia de apă apare frecvent la femeile care suferă de sindrom premenstrual.
 

Cum se manifestă

 
Retenţia de apă are ca simptome principale umflarea ţesuturilor moi şi creşterea în greutate. În cazuri severe, poate determina respiraţie dificilă şi umflarea întregului membru inferior.
 

De ce apare

 
Printre cauzele frecvente ale retenţiei de apă se numără statul pe scaun sau în picioare timp îndelungat, varicele, sarcina, bolile renale, cardiace sau hepatice, malnutriţia, unele reacţii alergice, efectele adverse ale unor medicamente, cum sunt corticosteroizii sau antiinflamatoarele nesteroidiene, ca aspirina sau ibuprofenul.
 

Ce poţi face pentru a o controla

 
* Mişcare: Sportul rămâne cel mai bun aliat în lupta cu kilogramele în plus şi cu retenţia de apă. O plimbare zilnică, în pas vioi, face minuni pentru curăţarea corpului, activarea circulaţiei sângelui şi arderea caloriilor. Înotul este sportul recomandat celor care vor să combată retenţia de apă, fiindcă stimulează evacuarea excesului de apă din partea inferioară a trupului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările