Retenţia de apă: de ce apare şi cum o combaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Te-ai îngrăşat, deşi eşti atentă ce mănânci? Ai mereu picioarele şi gleznele umflate? De vină ar putea fi retenţia de apă, care afectează multe femei. Nu este o boală, ci un simptom care indică un stil de viaţă nesănătos sau existenţa altei afecţiuni.

Denumită şi edem, retenţia de apă este o acumulare de lichide în ţesuturile corpului. Ea afectează de obicei picioarele şi gleznele, dar poate determina şi o modificare a aspectului mâinilor şi a feţei, iar în cazurile grave chiar al întregului corp. Retenţia de apă apare ca simptom în multe afecţiuni care produc încetinirea circulaţiei. Din acest motiv, lichidele se acumulează în părţile inferioare ale corpului. Retenţia de apă apare frecvent la femeile care suferă de sindrom premenstrual.

Cum se manifestă

Retenţia de apă are ca simptome principale umflarea ţesuturilor moi şi creşterea în greutate. În cazuri severe, poate determina respiraţie dificilă şi umflarea întregului membru inferior.

De ce apare

Printre cauzele frecvente ale retenţiei de apă se numără statul pe scaun sau în picioare timp îndelungat, varicele, sarcina, bolile renale, cardiace sau hepatice, malnutriţia, unele reacţii alergice, efectele adverse ale unor medicamente, cum sunt corticosteroizii sau antiinflamatoarele nesteroidiene, ca aspirina sau ibuprofenul.

Ce poţi face pentru a o controla

* Mişcare: Sportul rămâne cel mai bun aliat în lupta cu kilogramele în plus şi cu retenţia de apă. O plimbare zilnică, în pas vioi, face minuni pentru curăţarea corpului, activarea circulaţiei sângelui şi arderea caloriilor. Înotul este sportul recomandat celor care vor să combată retenţia de apă, fiindcă stimulează evacuarea excesului de apă din partea inferioară a trupului.

Află pe clicksanatate.ro cum poate să fie combătută retenţia de apă

Unele boli cronice pot duce la invaliditate

Combinaţii de alimente pe care să le eviţi

SănătatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite