Prof.dr. Alexandru Rafila: „Infecţiile respiratorii acute sunt în creştere“

Prof.dr. Alexandru Rafila: „Infecţiile respiratorii acute sunt în creştere“

Prof.dr. Alexandru Rafila

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof.dr. Alexandru Rafila, punctează câteva realităţi ale sezonului gripal actual.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Din datele raportate de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP rezultă că circulaţia virusurilor gripale evolueză cu intensitate scăzută, cazurile fiind sporadice. Totuşi, se înregistreză o creştere semnificativă a numărului de infecţii respiratorii acute faţă de săptămâna precedentă, de 6,3% (91.423 faţă de 85.976), fiind întregistrat şi primul deces datorat gripei la un bărbat de 54 de ani având comorbidităţi, nevaccinat, din judeţul Prahova“, potrivit universitarului.

Potrivit aceleiaşi surse, în acest an, s-au vaccinat deja mai multe persoane decât în perioada similară a anului trecut, 1.340.000 faţă de 1.100.000 de persoane, din grupele de populaţie la risc, cu vaccin furnizat prin programul Ministerului Sănătătii, care continuă şi în această perioadă.

„Vaccinarea constituie singura modalitate de prevenire specifică a gripei şi se poate efectua cu vaccinuri injectabile la copii şi la adulţi sau cu vaccin cu administrare intranazală la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, disponibile în farmacii. Este îmbucurător faptul că există un interes crescut în acest an din partea populaţiei pentru vaccinarea antigripală.“

Vaccinurile disponibile pe piaţă sunt tetravalente, cuprinzând tipurile de virusuri gripale A şi B recomandate de către OMS pentru a fi incluse în vaccin şi se administrază în doză unică, cu excepţia copiilor până la vârsta de 10 ani, care trebuie să facă două doze la interval de 1 lună, în cazul în care sunt vaccinaţi pentru prima dată. „Vaccinurile au, indiferent de opţiunea pentru vaccinare  - vaccin inactivat sau vaccin viu atenuat, un profil de siguranţă foarte bun, verificat şi de utilizarea îndelungată în Europa, în Statele Unite şi în alte ţări.“


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: