Pilula contraceptivă pentru bărbaţi s-a dovedit că funcţionează în 99% din testele realizate pe şoareci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pastile pentru slăbit

Cercetătorii de la Universitatea Minnesota din Statele Unite au anunţat miercuri că au dezvoltat o pilulă contraceptivă masculină cu o eficacitate de 99% în testele realizate pe şoareci, care nu a provocat efecte secundare vizibile şi ar putea fi testată pe oameni până la sfârşitul acestui an, informează AFP.

Aceste rezultate urmează să fie prezentate în conferinţa de primăvară a Societăţii americane de chimie. Ele marchează o etapă importantă în evoluţia contracepţiei masculine, care rămâne o practică cu o frecvenţă marginală în rândul cuplurilor, potrivit Agerpres. 

Cercetările privind obţinerea unei pilule contraceptive pentru bărbaţi datează încă din perioada autorizării, în anii 1960, a echivalentului său pentru femei, a declarat Abdullah Al Noman, masterand la Universitatea Minnesota, care va prezenta rezultatele acestui studiu în cadrul conferinţei.

„Numeroase studii arată că bărbaţii sunt interesaţi de o împărţire a responsabilităţii contracepţiei în cadrul cuplului”, a declarat el, însă doar două soluţii eficiente şi recunoscute de către medici există deocamdată: prezervativele şi vasectomia - o soluţie durabilă, asupra căreia este uneori complicat (şi costisitor) să se revină.

Funcţionarea pilulei contraceptive feminine se bazează pe hormoni care perturbă ciclul menstrual. Cercetătorii încearcă de multă vreme să dezvolte un echivalent masculin al acestei pilule, utilizând acceaşi metodă şi acţionând asupra unui hormon masculin, testosteronul.

Pilula pentru femei provoacă şi ea efecte indezirabile - un risc sporit de cheaguri sangvine, în special.

Pentru a dezvolta o pilulă non-hormonală, Abdullah Al Norman, care lucrează în laboratorul de cercetare condus de profesoara Gunda Georg, a vizat o proteină specifică, receptorul alfa al acidului retinoic (RAR-alpha).

Comercializare prevăzută peste cinci ani



Administrat pe cale orală şoarecilor masculi timp de patru săptămâni, compusul YCT529 a redus drastic producţia de spermatozoizi şi a avut o eficacitate de 99% în prevenirea sarcinilor, fără să fie observate efecte secundare.

Iar la şase săptămâni după oprirea administrării de YCT529, şoarecii au putut din nou să procreeze.

Echipa de la Universitatea Minnesota, finanţată de National Institutes of Health (NIH) şi ONG-ul Male Contraceptive Initiative, colaborează cu compania YourChoice Therapeutics pentru a începe studiile clinice în a doua jumătate a anului 2022, a precizat profesoara Gunda Georg.
 

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite