OMS avertizează că „transmiterea susţinută” a variolei maimuţei reprezintă un risc pentru copii, gravide şi persoane imunodeprimate

OMS avertizează că „transmiterea susţinută” a variolei maimuţei reprezintă un risc pentru copii, gravide şi persoane imunodeprimate

Virusul a fost identificat până în prezent în peste 50 de ţări situate în afara Africii unde este endemic. FOTO Shutterstock

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat miercuri că ''transmiterea susţinută'' a variolei maimuţei la nivel mondial ar putea face ca virusul să înceapă să se răspândească în grupuri cu risc ridicat, cum ar fi la femeile însărcinate, persoane imunodeprimate şi copiii.

Ştiri pe aceeaşi temă

OMS a anunţat miercuri că analizează rapoarte referitoare la copii infectaţi, inclusiv două cazuri din Marea Britanie, şi că monitorizează cazuri similare din Spania şi Franţa. Niciunul dintre cazurile depistate la copii nu a fost grav, conform Reuters.

Virusul a fost identificat până în prezent în peste 50 de ţări situate în afara Africii unde este endemic.
 
De asemenea, numărul cazurilor este în creştere şi în ţări din Africa, a transmis OMS, solicitând intensificarea testării. 
 
"Sunt îngrijorat de transmiterea susţinută pentru că aceasta ar sugera că virusul (se) stabileşte şi s-ar putea răspândi în grupuri cu risc ridicat, inclusiv la copii, persoane imunodeprimate şi femeile însărcinate", a declarat miercuri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 
Peste 3.400 de cazuri de variola maimuţei şi un deces au fost înregistrate de la debutul focarului, în luna mai, în mare parte în Europa printre bărbaţi care întreţin raporturi sexuale cu bărbaţi, conform unui bilanţ al OMS. De asemenea, au fost înregistrate peste 1.500 de cazuri şi 66 de decese în acest an în ţări în care virusul se răspândeşte de obicei. 
 
Săptămâna trecută, OMS a afirmat că focarul nu reprezintă încă o urgenţă de sănătate publică, care este cel mai înalt nivel de alertă al OMS. Cu toate acestea,Tedros a precizat că OMS monitorizează îndeaproape focarul şi va reuni din nou comitetul „cât mai curând posibil” pentru o nouă evaluare.
 
De asemenea, Agenţia ONU a indicat că lucrează la un mecanism pentru o distribuire mai echitabilă a vaccinurilor după ce ţări precum Marea Britanie şi Statele Unite au sugerat că sunt dispuse să împartă vaccinurile contra variolei  pe care le au stocate şi care protejează şi împotriva variolei maimuţei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările