Cicatricele se pot „şterge“ chirurgical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intervenţia se poate face cu anestezie locală sau generală. Tratamentul chirurgical se face numai după formarea completă a cicatricei, proces care poate dura până la un an de la producerea traumatismului.

Cicatrizarea este modalitatea organismului de reparare a leziunilor produse de diverşi factori (arsuri, accidente, intervenţii chirurgicale, acnee, varicelă), proces care se desfăşoară în etape. După momentul vindecării plăgii, începe procesul de cicatrizare, care durează până la un an, timp în care leziunea îşi poate îmbunătăţi sau înrăutăţi aspectul. În funcţie de tipul traumatismului suferit, cicatricele pot avea un volum mai mare, luând aspectul unei tumori, pot fi pigmentate în exces sau pot duce la pierderea de ţesut.

Pentru corecţia lor există metode chirurgicale şi nechirurgicale, opţiunea terapeutică fiind stabilită de medic. În perioada de maturare a unei cicatrice, pot fi folosite diverse tratamente. Astfel, se pot utiliza tratamentele injectabile cu steroizi, care duc la aplatizarea leziunii şi la reducerea aspectului roşiatic şi aplicaţiile locale cu diverse unguente.

Corecţia chirurgicală este recomandată mai ales în cazul cicatricelor complexe, precum cele care scad funcţionalitatea zonei în care se află. Nu există nicio metodă-minune care să „şteargă" efectiv o cicatrice, cele mai multe opţiuni terapeutice ducând la estomparea acesteia.
Astfel de intervenţii se pot face în clinicile de chirurgie estetică, preţul lor variind în funcţie de dimensiunea cicatricei şi de complexitatea intervenţiei, între 200 şi câteva mii de euro. Intervenţia se face cu anestezie locală sau generală.

Forma lor poate fi modificată

În cele mai multe cazuri, tratamentul chirurgical se face după cicatrizarea definitivă, care poate varia de la nouă luni la un an. Prin intermediul acestuia se urmăreşte corecţia şi estomparea ei prin diverse procedee.

„După un traumatism, cicatricele au formă de stea, acestea putând fi transformate în cicatrice liniare. Pot fi şi cicatrice foarte late, care se pot îngusta. Există şi cicatrice pigmentate (colorate) din cauza expunerii la soare în perioada de vindecare a leziunii. Şi acestea pot fi scoase, astfel încât după operaţie să rămână o cicatrice la culoarea pielii. Nu se pot face însă intervenţii în care să se scurteze cicatricele", explică Florin Juravle, medic primar chirurgie plastică la clinica Care Zone din Bucureşti.

Tratament complex pentru rănile în relief

Există unele cicatrice care cresc în relief, păstrând limitele formei iniţiale (numite hipertrofice) şi altele care capătă aspectul unor tumori, care cresc în înălţime şi în lăţime (cheloide). Ele intră în sfera patologicului, necesitând un tratament complex. Astfel, pe lângă intervenţia chirurgicală care are ca scop scoaterea lor, este nevoie şi de efectuarea unor injecţii. „Aceste injectări se fac cu cortizon sau cu un cocteil ce conţine mai multe substanţe. Pe lângă acestea, se folosesc unguente speciale pentru modelarea lor. Acestea conţin un gel siliconic şi sunt foarte eficiente în primul an după operaţie", menţionează medicul Florin Juravle.

De asemenea, beneficiază de tratament complex leziunile lăsate pe piele de diverse arsuri (placardele cicatriceale), fiind nevoie de mai multe etape. De obicei, cicatricele lăsate de arsuri acoperă o suprafaţă mai mare a pielii, sunt dureroase şi pot cuprinde şi zona articulaţiilor, ducând la blocarea mişcării acestora. De multe ori, în leziunile lăsate de arsuri se folosesc grefele de piele.

Ce proceduri se folosesc

Medicii folosesc diverse metode chirurgicale, în funcţie de tipul leziunii cicatriceale. Printre acestea se numără excizia, sutura şi expanderul tisular. Această ultimă metodă presupune folosirea unor implanturi siliconice care se introduc sub piele, în apropiere de cicatrice, unde se lasă în jur de trei luni. Expanderul se va umple cu ser fiziologic, obţinându-se un surplus de piele, cu care se va acoperi zona respectivă.

Laserul, altă soluţie corectivă

Cicatricele pot fi corectate şi cu ajutorul laserului, care îndepărtează stratul superficial al pielii prin intermediul energiei luminoase. După acest tip de intervenţie se aplică local un pansament steril, care se va îndepărta după trei zile. După aproximativ o săptămână, pielea se va usca şi se va exfolia, iar aspectul roşiatic se va diminua după cel mult trei luni. Rezultate bune în acest tip de tratament se obţin în cazul cicatricelor provocate de acnee.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite