Articol publicitar

Ce aşteptări avem de la 2021 în raport cu propria stare de sănătate

Publicat:
Ultima actualizare:

Rutina noastră a început să se schimbe din ce în ce mai mult după perioada de carantină. Am început să conştientizăm şi mai mult importanţa unui stil de viaţă sănătos, aşa că facem tot posibilul să dedicăm timp sportului şi mişcării, care, între multiplele beneficii, ne ajută să evităm şi problemele de somn.

Noile studii sugerează că nu doar românii sunt preocupaţi de zona aceasta, pentru că, în întreaga lume, cererea pentru biciclete[1] şi ore de ciclism virtual[2] a crescut mult, pe măsură ce oamenii încearcă să găsească noi modalităţi de a rămâne în formă. De asemenea, gătim mai des şi petrecem mai mult timp cu familia[3], însă există şi o creştere a problemelor legate de somn, probabilitatea să suferim de insomnie[4] fiind mai mare acum.

Putem spune că starea de sănătate nu a fost niciodată atât de prezentă în conştiinţa colectivă a lumii cum este acum. Aşadar, pe măsură ce ne apropiem de ultimele luni ale acestui an surprinzător, începem să  reflectăm asupra modului în care se va schimba în 2021 relaţia noastră cu sănătatea proprie şi cu furnizorii de asistenţă medicală.

1. Ne vom evalua şi monitoriza propria sănătate

Industria medicală le recomandă oamenilor să preia controlul asupra propriei stări de sănătate de mai mulţi ani. Însă acum există o urgenţă reală în acest sens.

În 2021, în calitate de consumatori, vom cunoaşte şi mai multe despre COVID-19 şi riscul asociat cu afecţiunile existente, în consecinţă, vom fi mult mai atenţi la sănătatea proprie decât în urmă cu un an. Vom înţelege mai rapid modul în care comportamentele noastre – cum ar fi distanţarea socială, alimentaţia, somnul şi mişcarea – ne influenţează starea de sănătate. Mulţi se vor folosi de platforme online pentru a-şi verifica simptomele şi a decide dacă trebuie să se testeze. Aceasta poate fi o explicaţie pentru creşterea numărului de utilizatori care folosesc ceasurile smart[5] pentru a monitoriza starea de sănătate fizică şi orice modificări în ratele de repaus cardiac şi respiratorii, ambele fiind un potenţial indicator alarmant[6] de infecţie.

2. Vom începe să concretizăm informaţiile privind starea de sănătate

Există încă multe lucruri pe care nu le cunoaştem despre coronavirus. Dar unii cred că un sistem imunitar puternic ne oferă mai multe şanse de a prezenta doar simptome uşoare în cazul în care contractăm virusul[7].

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le putem face pentru sistemul nostru imunitar este să dormim  suficient. Cu toate acestea, jumătate dintre noi suntem privaţi de somn[8] uneori din cauza stresului, a locului de muncă şi a problemelor cotidiene, alteori din cauza ecranelor şi a statului pe telefon până târziu. În acest caz, cauza poate fi şi una clinică: mulţi suferă de apnee de somn nedepistată.

3. Ne vom conecta cu îngrijitorii  virtual

Deşi dispozitivele smart le pot oferi consumatorilor mai mult control, nu pot înlocui sfatul şi suportul profesioniştilor. Pandemia actuală a declanşat nevoia unor soluţii noi şi a suplimentat asistenţa medicală tradiţională cu un nivel mare de digitalizare şi partajare de date.

Deoarece foarte puţine persoane au putut ajunge la medic sau la stomatolog în timpul carantinei, furnizorii de asistenţă medicală au început să ofere consultaţii virtuale. În îngrijirea orală, tele-stomatologia le-a permis pacienţilor să consulte stomatologul la distanţă, partajând imagini ale dinţilor lor prin intermediul smartphone-ului.

Spre exemplu noi, la Philips, am lansat un plasture smart cu un biosenzor, care asigură monitorizarea continuă a pacienţilor, iar echipele de asistenţă sunt anunţate imediat ce sistemul detectează semne timpurii de deteriorare a stării de sănătate. Acesta face parte dintr-o soluţie de monitorizare la domiciliu a persoanelor cu risc ridicat care suferă de afecţiuni cronice, conectându-le cu echipe de asistenţă la distanţă. Acest sistem ajută la prevenirea nevoii acestor persoane vulnerabile de a merge la spital pentru consulturi regulate şi în acelaşi timp uşurează povara personalului medical

4. Casele noastre vor susţine obiective de sănătate şi bunăstare fizică

În 2021, casele noastre vor deveni tot mai mult un loc unde vom lucra asupra obiectivelor de sănătate pe termen lung. Vom face mişcare, vom găti, vom dormi şi vom face vizite virtuale medicul de familie, totul din confortul casei.

În acest sens, Philips a demarat recent un parteneriat cu cel mai mare asigurator în domeniul dentar din SUA, Delta Dental of California, pentru a oferi igienă orală ghidată. Când utilizează periuţa de dinţi Philips Sonicare DiamondClean, aceasta partajează datele utilizatorului pe aplicaţie, ceea ce oferă în schimb instrucţiuni care să îl ajute să îşi îmbunătăţească rutina de periere. Este în special important pentru diabetici, pentru care bunele obiceiuri de igienă orală pot ajuta la scăderea riscului asupra sănătăţii generale[9].

5. Sănătatea va deveni punctul forte al comunităţii

O altă tendinţă cu dezvoltare rapidă în această pandemie este un puternic sentiment al comunităţii pentru a ne susţine reciproc starea de sănătate. Estimăm că echipele medicale se vor extinde în “cercuri de asistenţă”, semenii, vecinii, prietenii şi familia suplimentând echipele profesionale.

Un exemplu priveşte importanţa vaccinărilor. În cadrul Philips, am încheiat un parteneriat cu compania farmaceutică britanică GlaxoSmithKline pentru a creşte nivelul de conştientizare cu privire la vaccinuri prin intermediul aplicaţiei Baby+. Părinţii sau viitorii părinţi pot utiliza tracker-ul de vaccinări inclus în aplicaţie pentru a afla ce fel de vaccinuri sunt necesare copilului lor în comunitatea de care aparţin şi cum le pot obţine de la furnizorii locali. Sperăm ca, în timp, datele pe care părinţii le partajează să ajute şi la oferirea informaţiilor cu privire la starea de sănătate a populaţiei în comunităţile lor.

Un alt exemplu este faptul că furnizorii şi companiile din domeniul sănătăţii partajează ceea ce au învăţat despre tratarea pacienţilor cu COVID-19 în unităţile de terapie intensivă cu colegii din aceeaşi ţară sau chiar de pe glob.

E important şi aspiraţional să fim parte din aceste demersuri pentru că, în cele din urmă, ele lucrează la ceea ce ne dorim cu toţii: o viaţă mai sănătoasă pentru noi, pentru familiile şi pentru comunităţile noastre. Această nouă normalitate poate fi diferită pentru fiecare dintre noi, dar suntem uniţi printr-un obiectiv comun: să îmbunătăţim viaţa oamenilor de pretutindeni.

[1] https://www.ft.com/content/6d68ebdc-0924-44e4-bbe5-6b1d75d291e9

[2] https://investor.onepeloton.com/static-files/1d578332-048e-4b0c-8909-b532c100f65d

[3] https://www.gsttcharity.org.uk/what-we-do/our-projects/hungry-change

[4] https://www.ox.ac.uk/news/2020-06-12-oxford-researchers-lead-international-study-effects-covid-19-sleep

[5]https://www.strategyanalytics.com/strategy-analytics/blogs/wearables/2020/05/07/global-smartwatch-shipments-grow-20-percent-to-14-million-in-q1-2020

[6] https://maudsleybrc.nihr.ac.uk/posts/2020/july/can-wearables-like-fitbit-devices-be-used-to-help-detect-covid-19/  şi https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.18.20131417v2.full.pdf

[7] https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/transcripts/virtual-press-conference---1-july---covid-19.pdf?sfvrsn=9dbbd973_0  şi https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/coronavirus-who-is-at-risk/art-20483301

[8] În cel mai recent studiu Philips asupra somnului, aproape jumătate dintre cei 13,000 de participanţi au declarat că nu dorm suficient şi aproximativ 60% sunt interesaţi de informaţii şi strategii pentru un somn mai bun.

[9] https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/d/diabetes#.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite