Carnetul de vaccinări al copiilor, prevăzut de Ministerul Sănătăţii cu şapte reguli în administrarea vaccinurilor

Carnetul de vaccinări al copiilor, prevăzut de Ministerul Sănătăţii cu şapte reguli în
administrarea vaccinurilor

Calendarul vaccinărilor 2015-2016. FOTO: Shutterstock

Noul calendar al vaccinărilor, valabil pentru 2015 şi 2016, a dus la modificarea carnetului de vaccinare, care include, pe lângă schema naţională a vaccinurilor, câteva reguli de care trebuie ţinut cont.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noul calendar al vaccinărilor a apărut în Monitorul Oficial la Ordinul Ministerului Sănătăţii la începutul lunii iunie.

Carnetul de vaccinare se eliberează aparţinătorului legal al copilului, la ieşirea din maternitate, iar vaccinările sunt înregistrate obligatoriu în acesta de către unitatea medicală care efectuează vaccinarea.

Vaccinările sunt programate de către medicul de familie, conform calendarului de vaccinări din România, iar costurile acestora sunt suportate de Ministerul Sănătăţii. De asemenea, părinţii trebuie să ştie că la înscrierea în colectivitate carnetul de vaccinare al copilului se va solicita obligatoriu.

Noul  calendar al vaccinărilor valabil pentru 2015-2016La finalul carnetului de vaccinare există o secţiune unde sunt amintite câteva reguli în administrarea vaccinurilor:

1. Nu excludeţi posibilitatea vaccinării copilului dumneavoastră numai din cauza unor prejudecăţi sau informaţii eronate.

2. Nu administraţi niciun vaccin fără recomandarea medicului.

3. Vaccinul se va administra numai dacă există indicaţia de vaccinare şi nu există contraindicaţii.

4. Vaccinul se administrează după consultul medicului şi numai în prezenţa acestuia.

5. Vaccinarea se face după schema stabilită, iar calendarul de administrare a dozelor trebuie respectat.

6. După vaccinare, copilul va fi supravegheat atent de aparţinători în primele 24 de ore şi chiar până la 5 zile pentru sesizarea, la timp, a manifestărilor unor eventuale reacţii postvaccinale.

7. Dacă după vaccinare starea copilului se modifică, în sensul că pot să apară simptomele unor reacţii postvaccinale, vă adresaţi urgent medicului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările