Avertismentul unor pediatri către părinţi: Evitaţi aceste chimicale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie profesională  de top care reuneşte peste 60.000 de specialişti pediatri din SUA a recomandat părinţilor şi copiilor să evite anumite chimicale folosite în alimentele procesate şi să someze autorităţile să facă mai transparentă procedura prin care substanţele chimice sintetice sunt declarate ca fiind sigure pentru sănătate.

Cadrul de reglementare pentru anumite substanţe chimice  este depăşit, bazat pe date ştiinţifice  învechite, se arată înntr-o declaraţie adoptată recent de Academia Americană de Pediatrie, citată de cnn.com.

Un raport tehnic însoţitor evidenţiază efectele negative asupra sănătăţii copiilor pe care le au chimicalele adăugate în mâncarea procesată, cum sunt cele pentru culoare şi aromă, precum şi substanţele care afectează indirect produsele alimentare în urma fabricării şi a ambalării, precum adezivii şi foliile de acoperire.

Raportul vorbeşte despre faptul că, aceste substanţe chimice au fost aprobate de autorităţile de reglementare cu o uşurinţă şi o lipsă de atenţie de-a dreptul îngrijorătoare. Unul dintre semnatarii raportului este dr. Leonardo Trasande, medic pediatru, directorul Diviziei de Pediatrie şi mediu de la Şcoala de Medicină a Universităţii din New York.

„Kilogram cu kilogram, copiii mănâncă mai multe alimente şi, prin urmare, au un nivel de expunere mai mare decât noi, adulţii“, a spus Trasande. „În plus, organele şi sistemele lor sunt în curs de dezvoltare, ceea ce îi face mai vulnerabili. Funcţiile endocrine pot fi perturbate, iar aceste disfuncţii se pot manifesta nu doar în copilărie, ci, potenţial, şi în viaţa de adult“, a spus el.

Ce substanţe sunt incriminate

Trasande a indicat mai multe substanţe chimice care îl preocupă în mod deosebit: bisfenolii, utilizaţi în recipientele de aluminiu – bisfenolul A a fost interzis de către FDA în recipientele  - biberoane şi căni - pentru bebeluşi, în 2012, dar autoritatea afirmă că este sigur în ambalajul produselor alimentare; ftalaţii, utilizaţi pentru a face ambalajele de plastic mai moi, percloraţii, nitraţii şi nitriţii – cunoscuţi conservanţi şi agenţi de intensificare a culorii.

„Chimicalele utilizate în produsele de zi cu zi trebuie să fie evaluate mai riguros, din punct de vedere al impactului lor potenţial asupra sănătăţii umane, înainte de a intra pe piaţă“, a afirmat dr. Maida P. Galvez, profesor asociat la Departamentul de Medicină preventivă şi pediatrie de la Icahn School of Medicine Mount Sinai, citată de cnn.com.

Experţii se tem că aceste chimicale pot avea o serie de efecte secundare: disfuncţii ale hormonilor tiroidieni, perturbări în dezvoltarea normală a creierului, creşterea riscului de obezitate şi scăderea greutăţii la naştere.

„Nu este vorba doar despre calorii. Acesta a fost un cadru convenabil de a ne gândi la obezitate, dar acum ştim că substanţele chimice sintetice perturbă modul în care sunt procesate caloriile şi, în cele din urmă, transformate în proteine, versus zahăr, versus grăsimi“, a avertizat Trasande. „Chiar şi la nivel de bază înţelegem că hormonii tiroidieni nu sunt importanţi doar pentru dezvoltarea creierului, ci şi pentru funcţia inimii, funcţia osoasă, musculară“, a adaugat specialistul. „Practic, fiecare sistem şi organ este atins de funcţia hormonilor tiroidieni“.

Pe de altă parte, Consiliul American de Chimie, asociaţie care reuneşte companii din industria chimică a făcut o declaraţie în care se spune că americanii ar trebui să ştie că toate materialele plastice destinate contactului cu alimentele sunt revizuite din punct de vedere al siguranţei şi că acestea trebuie să îndeplinească cerinţele FDA în materie, înainte de a putea fi folosite la ambalarea alimentelor.

„Consumatorii vor să ştie dacă produsele – inclusiv alimentele ambalate – funcţionează conform aşteptărilor lor, oferă beneficiul dorit şi sunt sigure pentru famiile lor. Ambalajele din plastic sunt esenţiale pentru menţinerea calităţii şi a integrităţii alimentelor, precum şi pentru transportarea şi depozitarea lor în condiţii de siguranţă“.

Sunt trei direcţii de acţiune în acest sens, a explicat Trasande. O direcţie este cea socială, mai largă, în care publicul să ceară o schimbare, a doua este ceea ce pot face medicii pediatri, iar a treia este modul în care autorităţile de reglementare se pot adapta pentru a garanta siguranţa.

Academia cere teste suplimentare de toxicitate

Circa 1.000 de substanţe chimice sunt recunoscute, în general, ca fiind „sigure“, fără aprobarea FDA, notează autorii raportului. Potrivit regulamentului FDA, orice substanţă utilizată intenţionat ca aditiv alimentar trebuie să fie supusă aprobării acestui for, cu excepţia cazului în care substanţa respectivă este, în general, recunoscută printre experţii calificaţi ca fiind dovedită sigură.

Academia a cerut autorităţilor să revizuiască însă acest proces general prin care aceste substanţe sunt recunoscute ca fiind sigure, făcându-l mai transparent şi a insistat pentru introducerea unor teste suplimentare de toxicitate, înainte de a aproba substanţele chimice folosite în produsele alimentare.

„Există paşi simpli şi siguri pe care familiile îi pot face pentru a limita expunerea la aceste substanţe: reducerea consumului de alimente conservate, evitarea folosirii plasticelor la microunde“, a recomandat Trasande. „Aceasta este un alt prilej de a insista pe consumul de fructe şi legume proaspete în alimentaţie, în locul alimentelor procesate sau ambalate. Nu doar din cauza nutrienţilor care diferă, dar şi din cauza contaminării chimice care este mult mai mare în cazul alimentelor fast-food şi a altor produse alimentare ambalate“.

Recomandările adiţionale includ evitarea cărnii procesate, în special în timpul sarcinii, precum şi a alimentelor ambalate în plastic dacă este inscripţionat pe etichetă cu ftalaţi, stiren – substanţă suspectată ca fiind carcinogenă – sau bisfenoli. Excepţie fac ambalajele de plastic inscripţionate „biobased“ sau “greenware“, ceea ce înseamnă că nu sunt făcute din bisfenoli. Când este posibil, în locul plasticului este de preferat sticla sau oţelul inoxidabil. Academia recomandă, de asemenea, spălarea mâinilor înainte de manipularea alimentelor şi a băuturilor, precum şi spălarea fructelor şi a legumelor care nu pot fi curăţate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite