Adevărul Live de la 13.00: Femeia modernă şi lupta cu endometrioza - una dintre pricipalele cauze ale infertilităţii

Adevărul Live de la 13.00: Femeia modernă şi lupta cu endometrioza
- una dintre pricipalele cauze ale infertilităţii

Endometrioza este o afecţiune cronică agresivă, care provoacă durere, infertilitate şi o calitate scăzută a vieţii. Aceasta se manifestă prin porţiuni de ţesut cu structură similară cu endometrul (mucoasă uterină) care se regăsesc la nivelul altor organe, în afara uterului, implicând cel mai frecvent ovarele, trompele uterine şi ţesutul care căptuşeşte pelvisul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Endometrioza are manifestări importante generate de procesele expansive lunare ale ţesutului endometrial ectopic: durere intensă intermenstruală, durere intensă în timpul menstruaţiei (dismenoree), durere în timpul relaţiilor intime (dispareunie). Din cauza acestor manifestări endometrioza a fost numită şi boala celor 3 D.

În afară de durere, boala se mai poate manifesta prin sângerări digestive, ale tractului respirator, cefalee, în funcţie de extensia ei.

Endometrioza generează apariţia leziunilor cel mai adesea la nivelul ovarelor şi peritoneului pelvin, dar poate fi găsită şi la nivel cutanat (ombilic), linii de incizie chirurgicală după operaţii obstreticale sau ginecologice.

Diagnosticul este imagistic, ecografic, RMN, dar modalitatea suverană este laparoscopia şi examenul anatomopatologic.

Astăzi, de la ora 13.00, Dr. Horia Cioflan, medic primar obstetrică-ginecologie la SANADOR, explică de ce apare endometrioza şi cum pot lupta femeile cu această afecţiune.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările