Ce se ascunde în spatele sloganului liberal România prosperă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În viziunea PNL, asumată prin Programul de Guvernare 2025-2028, România prosperă înseamnă o cotă unică de impozitare menținută pe o perioadă de 10 ani. Pretextul stabilității este însă, în fapt, doar preșul sub care se ascunde sărăcirea românilor, în condițiile în care această măsură, luată mot-a-mot, ar însemna creșteri de impozite pe salarii, dividende și pe proprietate, și o explozie a prețurilor la alimente și medicamente.

FOTO PNL
FOTO PNL

”Cheia continuării investițiilor private în România: menținerea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani” este propunerea care deschide secțiunea dedicată economiei în Programul de Guvernare al PNL pentru următorii patru ani. Doar că detaliile ulterioare omit precizările necesare completării tabloului și ar presupune, în fapt, venituri mai mici și cheltuieli mai mari pentru români. În plus, documentul programatic al liberalilor nu include nicio măsură pentru reducerea poverii fiscale pe muncă la salariile mici și la familiile cu copii, acolo unde România se află în Topul UE.

Ce înseamnă cota unică pentru veniturile românilor

O cotă unică extinsă înseamnă practic renunțarea la un sistem funcțional prin care nivelul de trai al românilor a ajuns să fie peste cel al vecinilor maghiari, la egalitate cu Polonia și foarte aproape de Portugalia.

Mai exact, la capitolul venituri, ar însemna ca impozitul pe salarii să crească de la 10% la 16%, ceea ce s-ar reflecta într-o diminuare cu circa 300 de lei pentru un salariu mediu brut de 8.500 de lei. O creștere de 6% a taxelor s-ar aplica și în cazul pensionarilor, în timp ce impozitul pe dividende s-ar dubla, afectându-i și pe antreprenori.

Creștere substanțială și a cheltuielilor

Și nu este totul. Pe lângă diminuarea veniturilor, românii s-ar confrunta și cu o creștere a costului vieții. Mai exact a prețurilor la alimente, medicamente și turism, acolo unde există o cotă TVA redusă la 9%, care ar urma să se majoreze cu 7 puncte procentuale.

De asemenea, prin cota unică, impozitul pe proprietate ar urma să crească de 160 ori, într-o țară în care, potrivit datelor Eurostat, 94% din populație trăiește într-o locuință proprietate personală.

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite