Adevărul despre legea pensiilor,cum a fost blocată de PNL. Venituri mai mari pentru pensionari, prioritatea Guvernului Ciolacu

0
Publicat:

Este pentru prima dată în istorie când în România sunt recalculate toate pensiile, adică peste 4,6 milioane de pensionari, la inițiativa guvernului Ciolacu. Prin acest demers, PSD a urmărit eliminarea inechităților din sistem după ce mai mulți români s-au trezit cu venituri diferite, deși au avut aceeași vechime și aceeași contribuție. Această recalculare ar fi trebuit făcută în urmă cu doi ani, dacă PNL nu încălca legea și nu îngheța pensiile în perioada în care au stat la guvernare.

Premierul în fața jurnaliștilor
Marcel Ciolacu FOTO arhivă

Reforma pensiilor face parte din strategia social democraților de creștere a veniturilor tuturor românilor. Însă această inițiativă de reparare a inechităților din sistemul de pensii nu este nouă. În 2019, sub guvernarea PSD, Parlamentul a adoptat noua lege a pensiilor - Legea 127/2019 - care prevedea o creștere constantă a punctului de pensie, până în 2022, atunci când ar fi trebuit să intre în vigoare noua formulă de calcul. Odată ajunși la guvernare, PNL nu numai că nu a respectat legislația în vigoare, ci a decis înghețarea pensiilor.

Potrivit legii în vigoare la momentul respectiv, introdusă de PSD, în 2020 punctul de pensie ar fi trebuit să ajungă la 1.775 lei, de la 1.442 lei, iar în 2021 ar fi urcat la 1.875 de lei. Cu toate acestea, PNL a ignorat legea, nu a implementat formula de calcul și, mai mult, a decis înghețarea creșterii pensiilor în 2021.  

De la intrarea PSD la guvernare, în 2023, s-a înregistrat o majorare constantă a punctului de pensie. Imediat după preluarea mandatului de către Marcel Ciolacu, social democrații au operat o majorare de aproape 200 de lei până la 1.785 lei, adică aproape la fel de mult cu cât a reușit PNL să majoreze punctul de pensie în cei 3 ani de guvernare. În 2020, sub Guvern PNL, punctul de pensie era de 1.442 lei, aceeași sumă înregistrându-se și în 2021, cu o ușoară creștere în 2022 la 1.586 lei.

Nu doar că PNL a blocat majorarea veniturilor pentru pensionari, ci a introdus în PNRR o limitare a procentului din PIB care poate fi alocat pentru plata pensiilor. Una din prioritățile PSD la guvernarea fost eliminarea acestui procent de 9,4% din PIB din cadrul PNRR, lucru obținut de social-democrați la scurt timp după preluarea guvernării. Cu introducerea acestui procent, liberalii încercau, în fapt, o nouă plafonare a pensiilor.

Majorări substanțiale pentru milioane de pensionari

Noua lege a pensiilor a fost redactată și negociată cu Comisia Europeană după ce PSD a ajuns la guvernare. Astfel, în urma recalculării celor peste 4,6 milioane de pensii, de majorări de venituri vor avea parte peste 3,8 milioane de români, adică peste 80% dintre pensionari. Venitul mediu al unui pensionar va crește cu peste aproximativ 500 de lei. În iulie 2024, pensia medie era 2.250 de lei, iar din septembrie, Ministerul Muncii apreciază că pensia medie va creşte la 2.761 de lei.

Cele mai multe pensii, aproape 2 milioane, vor beneficia de creșteri de până în 500 de lei, în timp ce pentru un milion de pensionari veniturilor vor crește cu sume cuprinse între 500 și 1000 de lei. Există însă și pensii care vor crește cu sume mari în urma recalculării. Spre exemplu un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei şi 2.000 de lei, în timp ce pentru 83.637 de pensionari vor exista creșteri între 2.001 lei şi 3.000 de lei şi un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 de lei, iar peste 90.892 de pensionari vor ieși din categoria beneficiarilor de pensie socială.

România alege

Disclaimer:

“România alege" gǎzduieşte articole prin care partidele si politicienii care candideazǎ la alegerile din 2024 îşi expun viziunile şi soluțiile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntǎ societatea româneascǎ. Autorii îşi asumǎ integral rǎspunderea pentru conținutul acestora, precum și eventualele consecințe.

Redacția Adevǎrul nu îşi asumǎ conținutul acestor materiale, nefiind implicatǎ in niciun fel in redactarea lor.



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite