Zile decisive pentru intrarea României în Schengen. Care e planul de atac al liderilor de la București

0
Publicat:

Guvernanții români vor avea zilele următoare o imagine completă pe tema aderării la Schengen, unde sunt stabiliți termenii pentru o eventuală intrare parțială în 2024, însă e așteptată și o posibilă promisiune pentru cea completă, tot în același an.

Șefii Executivului, Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos
Șefii Executivului, Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis FOTO Inquam Photos

România a intensificat în ultimele zile dialogul cu partea austriacă, dar și cu vecinii bulgari (care sunt cuplați cu România pe dosarul Schengen), la nivel de ministere de Interne, de Externe, cancelarii de șefi de Guvern, precum și la nivel prezidențial, pentru a putea avea o decizie cât mai bună pe tema spațiului de liberă circulație.

Pentru anul acesta sperăm să finalizăm în următoarele douǎ zile negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen, în primul pas aerian și naval. Să ne pregătim pentru anul viitor când, de asemenea, sper să terminăm negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen de această dată terestru”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri.

Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că partea guvernamentală vrea să bată palma cu liderii de la Viena chiar și doar pe partea de aderare cu frontierele aeriene și navale, fără un termen clar privind intrarea completă, și cu frontiere terestre, în 2024. Potrivit calculelor din Coaliție, odată intrați cu aceste frontiere, e doar o problemă de timp până Austria va ceda și în cazul frontierelor terestre, fiind izolatǎ, din moment ce Olanda a dat unde verde pentru Bulgaria. „O să ajungă austriecii să facă precum Orban: când e votul, dacă tot au de comentat, să iasă din sală”, au precizat surse din proximitatea liderilor Coaliției, aluzie la ieșirea lui Viktor Orban din sala unde era Consiliul European, înainte de votul dat pentru începerea negocierilor de aderare la UE a Ucrainei.

Iohannis a presat pentru un calendar clar

Klaus Iohannis a avut o interpretare diferită a evenimentelor pe tema Schengen, după discuțiile purtate cu Karl Nehammer (cancelarul Austriei), Nikolai Denkov (premierul Bulgariei) și Ursula von der Leyen (președinta Comisiei Europene). „Mai e mult de negociat” a fost răspunsul scurt al lui Klaus Iohannis, întrebat dacă ar putea avea loc o aderare, fie ea și doar cu frontierele aeriene și navale.

De altfel, trimisul special al agenției de stat Agerpres la Bruxelles a subliniat, citând surse politice, faptul că partea română nu a fost prea încântată de propunerea Austriei. „România pledează ca, dincolo de aderarea la Schengen cu frontierele aeriene, să existe un termen clar, cât mai apropiat în anul 2024, pentru accederea în spaţiul de liberă circulaţie cu frontierele terestre, cu un mecanism clar pentru trecerea de la accederea cu spaţiul aerian la cea cu spaţiul terestru. (...) Până în prezent, arată sursele citate, Austria a avansat doar propuneri privind frontierele aeriene, ba chiar «a regresat» în poziţia sa, nemaidorind să discute aderarea cu frontierele terestre în cursul anului viitor şi nici conexiunea între intrarea cu frontierele aeriene şi cea cu frontierele terestre”, a informat Agerpres.

Noi semnale sunt așteptate și din partea Guvernului de la Sofia, dacă intră în această horă a acceptării Schengen-ului în etape, fără o dată clară pentru frontierele terestre. La începutul săptămânii vor fi discuții purtate între toate părțile implicate în problematica Schengen.

Cu interes pentru data de 24 ianuarie

Din rândul Opoziției, adică al PMP, dar provenind din cea mai mare familie politică care susține aderarea României la Schengen, PPE, eurodeputatul Eugen Tomac susține că o decizie privind intrarea țării noastre în Schengen ar putea fi luatǎ pe 24 ianuarie, când va fi următorul Consiliu JAI. De asemenea, liderul PMP a făcut apel la președintele Iohannis să treacă la blocarea unor inițiative în Consiliul European, dacă țara noastră nu primește promisiuni ferme pe tema Schengen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite