Zaharescu despre faptul că judecătorii CCR nu mai pot aviza hotărârile Parlamentului: Guvernul poate simţi nevoia să modifice urgent orice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, afirmă, referitor la modificarea legii Curţii Constituţionale prin ordonanţă de urgenţă, că Executivul "poate simţi nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede necesar la acel moment".

La insistenţele jurnaliştilor de a explica motivul pentru care Guvernul a simţit brusc nevoia, după doi ani, să modifice în regim de urgenţă Legea Curţii Constituţionale, Zaharescu a răspuns : "Guvernul poate să simtă nevoia să modifice urgent, în orice clipă, orice crede la momentul ăla necesar. Probabil că în acest moment, când s-a produs ordonanţa de urgenţă, exact acum trebuia să vină", citat de Mediafax..

Guvernul a emis ulterior un comunicat în care se aminteşte că articolul 27, alineatul 1 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a fost modificată prin Legea 177/2010, în sensul că la competenţa Curţii Constituţionale de a se pronunţa asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului s-au adăugat şi hotărârile Camerei Deputaţilor, ale Senatului, precum şi cele ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului
.
"Hotărârile Parlamentului nu sunt adoptate în exercitarea competenţei legislative conferită de Constituţie, ci vizează alte activităţi, precum cele de numiri în funcţii sau cele care ţin de activitatea curentă a Parlamentului. Or, modificarea adusă în anul 2010 şi conferirea competenţei Curţii Constituţionale de a se pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului este de natură să creeze disfuncţionalităţi în activitatea Parlamentului. Pentru aceste motive, Guvernul consideră necesar că trebuie intervenit deîndată pentru conferirea cadrului legal necesar desfăşurării în bune condiţii a activităţilor instituţiilor fundamentale în acord cu atribuţiile acestora conferite de Constituţie".

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să modifice Legea Curţii Constituţionale, stabilind că instituţia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului, susţin surse oficiale citate de Mediafax, informaţie care până la ora transmiterii acestei ştiri nu a fost confirmată oficial de Executiv.

Surse guvernamentale au declarat că judecătorii Curţii Constituţionale nu se mai pot astfel opune procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
USL a solicitat convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi şi vineri, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite