Vot cu miză la CCR. Curtea decide azi dacă Iohannis poate convoca referendum în ziua alegerilor europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

​CCR dezbate, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea legii care interzice organizarea unui referendum în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Legea a fost modificată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. În cazul în care CCR va admite sesizarea preşedintelui, Klaus Iohannis ar putea convoca referendum pe justiţiei în ziua scrutinului european.

UPDATE CCR a amânat decizia pentru data de 13 martie. 

La mijlocul lunii ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis la Curtea Constituţională legea pentru modificarea unor acte normative în materie electorală, adoptată de majoritatea PSD-ALDE. Între articolele contestate de Iohannis se află şi cel privind interdicţia de a organiza referendumuri în ziua alegerilor pentru Parlamentul European.

"Desigur, autoritatea legiuitoare este liberă să opteze pentru orice soluţie legislativă în materie referendară, însă fără a interfera cu competenţele celorlalte autorităţi publice în acest domeniu, precum şi fără a le modifica statutul constituţional ori atribuţiile prevăzute în Legea fundamentală. Or, norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeaşi dată cu data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme şi principii constituţionale pentru motivele pe care le vom expune în continuare", se arată în sesizare.

Astfel, Administraţia Prezidenţială arată competenţa exclusivă a Preşedintelui României în materia referendumului cu privire la probleme de interes naţional, chiar dacă consultarea Parlamentului este obligatorie, în sensul că ea trebuie realizată, dar Preşedintele are libertatea deciziei. Numai Preşedintele României are dreptul de a decide care sunt problemele de interes naţional şi, în cadrul acestora, de a stabili, prin decret, problema ce constituie obiectul referendumului şi data desfăşurării acestuia, potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

În ceea ce priveşte refendumul privind demiterea Preşedintelui României, în sesizare se arată că, aşa cum rezultă din jurisprudenţa constituţională, acest tip de referendum se poate desfăşura oricând în cursul anului, dacă Parlamentul a aprobat propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, Curtea Constituţională reţinând că în Constituţie nu există nicio altă condiţie care să interzică organizarea şi desfăşurarea referendumului simultan cu alegerile prezidenţiale, parlamentare, locale sau alegerile pentru Parlamentul European ori într-un anumit interval de timp anterior sau posterior alegerilor menţionate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite