Viena cere României să își asume răspunderea privind migranții ilegali din Austria pentru acceptarea în „Air Schengen”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a transmis, potrivit Digi24, trei condiții Austriei pentru a accepta aderarea României în Schengen pe cale aeriană. 

Austria impune trei condiții aderării pe cale aeriană a României la Schengen FOTO Inquam Photos
Austria impune trei condiții aderării pe cale aeriană a României la Schengen FOTO Inquam Photos

Potrivit Digi24, Austria a formulat trei condiții pentru acceptarea aderării României pe cale aeriană:

1) Consolidarea în continuare a protecției la frontierele externe ale Uniunii Europene. Prezența Frontex (poliția de frontieră a Uniunii Europene - n.r.) la frontiera bulgaro-turcă ar trebui să fie cel puțin triplată. De asemenea, trebuia crescut „substanțial” sprijinul financiar pentru protecția frontierelor externe bulgare și române.

2) Controale consolidate la frontieră la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.

3) „Asumați-vă responsabilitatea pentru migranții care au sosit ilegal în Austria” - este a treia condiție formulată de Ministerul austriac de Interne.

Schimbarea opiniei Austriei

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că „s-a spart gheața”, iar Austria și-a „flexibilizat” opinia privind spațiul Schengen.  

Potrivit fostului premier, Nicolae Ciucă, un vot ar putea fi dat într-un Consiliu JAI organizat la finalul anului. 

Ministrul Gerhard Karner este pregătit să relaxeze dreptul de veto al Austriei asupra României și Bulgariei în ceea ce privește traficul aerian. Controalele la frontieră ar putea fi astfel ridicate, au relatat ziarele austriece „Kurier” și „Kleine Zeitung”.  

Informațiile au fost atât lăudate, cât și criticate. Eurodeputatul PSD, Victor Negrescu, a catalogat soluția drept o victorie, în timp ce eurodeputatul PMP, Eugen Tomac, a susținut că anunţul premierului Marcel Ciolacu privind schimbarea poziţiei Austriei pentru extinderea Schengen trebuie privit „cu multă rezervă”, subliniind că Executivul de la Viena „nu face nicio favoare României”.

Totodată, eurodeputatul a susținut că „subiectul extinderii spațiului Schengen nu mai este o problemă între România și Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranșat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene și al acordului Schengen” și că „nicio țară din Europa nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare precum suntem noi și vecinii bulgari tratați”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite