Europarlamentarul Eugen Tomac face apel la moderație pe tema Schengen: Austria nu face României nicio favoare dacă își schimbă poziția

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Eugen Tomac susține că anunţul premierului Marcel Ciolacu privind schimbarea poziţiei Austriei pentru extinderea Schengen trebuie privit „cu multă rezervă”, subliniind că Executivul de la Viena „nu face nicio favoare României”. 

Eurodeputatul a tras un semnal de alarmă privind anunțul schimbării opiniei Austriei FOTO Mediafax
Eurodeputatul a tras un semnal de alarmă privind anunțul schimbării opiniei Austriei FOTO Mediafax

„Anunțul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de Președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus subiectul Schengen”, a explicat Eugen Tomac într-o postare pe Facebook.

Totodată, eurodeputatul a susținut că „subiectul extinderii spațiului Schengen nu mai este o problemă între România și Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranșat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene și al acordului Schengen. Nicio țară din Europa nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare precum suntem noi și vecinii bulgari tratați. Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 și a fost primită în Schengen în 1999. Vecinii maghiari, la fel ca toate celelalte state din est, au intrat în Uniunea Europeană în 2004 și au fost integrați deplin în Schengen în 2008. Croația a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 și are libera circulație deplină atât aeriană, terestră, cât și maritimă începând cu 1 ianuarie 2023”.

„Noi așteptăm de 16 ani și negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene. Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția și renunță la aceste condiții absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen și trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd. Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie”, a mai spus eurodeputatul.

Afirmațiile europarlamentarului vin în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat că „s-a spart gheața”, iar Austria și-a „flexibilizat” opinia privind spațiul Schengen.

Potrivit fostului premier, Nicolae Ciucă, un vot ar putea fi dat într-un Consiliu JAI organizat la finalul anului. 

Ministrul Gerhard Karner este pregătit să relaxeze dreptul de veto al Austriei asupra României și Bulgariei în ceea ce privește traficul aerian. Controalele la frontieră ar putea fi astfel ridicate, au relatat ziarele austriece „Kurier” și „Kleine Zeitung”.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite