VIDEO Prima şedinţă a noului Parlament. Leon Dănăilă: N-am emoţii la operaţii foarte grele, dar aici am un pic de emoţie, drept să vă spun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nou-aleşii din Senat şi din Camera Deputaţilor s-au întrunit, pentru prima dată, marţi. Şedinţele au fost conduse de cei mai în vârstă parlamentari aleşi la scrutinul parlametar din 11 decembrie: senatorul Leon Dănăilă (PNL), în vârstă de 83 de ani, şi deputatul Miron Ignat (minorităţi), în vârstă de 75 de ani. La Senat, fostu preşedinte Traian Băsescu a fost persoana la care au venit cei mulţi colegi pentru a-i ura bun venit.

UPDATE Reprezentanţii partidelor în comisia de validare a Camerei Deputaţilor: PSD -14, PNL- 6, USR - 3, UDMR - 2, ALDE - 2, PMP - 2, Minoritati -1.

UPDATE Comisia de validare de la Senat va fi compusă din: Silistru Doina, Teodorovici Doina, Moga Nicolae, Arcaş Viorel, Marin Nicolae, Scântei Laura, Daniel Fenechiu, Mihai Radu Mihai, Teodor Meleşcanu

UPDATE Preşedintele de sedinţă al Camerei Deputaţilor, Miron Ignat: Speranţa alegătorilor constă în faptul că noi vom elabora legi care vor duce la dezvoltarea României, la creşterea bunăstării populaţiei, la o viaţă mai bună, mai demnă, pentru toate categoriile populaţiei. Noi, cei prezenţi în această legislatură, suntem rezultatul unui vot transparent, desfăşurat corect, şi alegătorii au votat din inimă, în cunoştinţă de cauză, pentru ca noi, prezenţi astăzi aici, să-i reprezentăm cu cinste. În această campanie electorală, oamenii au votat liber, fără să fie influenţaţi de vreo găleată verde, roşie, albastră sau portocalie, fără să fie amăgiţi de o sticlă de ulei sau de un pui congelat sau de o geacă inscripţionată cu sloganuri electorale. Prin aceasta s-a demonstrat că România păşeşte pe calea democraţiei, pe calea respectului şi a demnităţii cetăţeanului

UPDATE Leon Dănilă este cel care ţine discursul de deschidere al noului Senat. Conform Regulamentului Camerei Deputaţilor şi al Senatului, preşedintele de şedinţă este decanul de vârstă, la Senat cel mai în vârstă parlamentar fiind Leon Dănăilă.

„Eu sunt un tânăr politician, nu un politician tânăr. Şi, fiind pentru prima dată, sunt intrat în politică de o lună de zile aproximativ. Eu sunt chirurg, n-am emoţii la operaţii foarte grele, dar aici am un pic de emoţie drept să vă spun”, a declarat decanul de vârstă al Senatului.


Şedinţele celor două Camere vor începe cu intonarea imnului naţional, urmând apoi să se stabilească comisiile de validare a mandatelor.  Comisia de validare a Camerei Deputaţilor va fi compusă din 30 de membri, iar cea a Senatului din 15, în funcţie de proporţionalitate.

Şedinţa va fi condusă de decanii de vârstă ai celor două Camere, care vor fi asistaţi de cei mai tineri patru senatori, respectiv deputaţi, în calitate de secretari. Astfel, şedinţa Senatului va fi condusă de neurochirurgul Leon Dănăilă, în vârstă de 83 de ani, ales pe listele PNL Bucureşti. El va fi asistat de Cătălin George Stângă (34 ani, PNL, Galaţi), George Edward Dircă (36 ani, USR, Galaţi), Alexandru Marius Dunca (36 ani, PSD, Braşov) şi Bogdan Constantin Matei (36 ani, PSD, Vâlcea).

Şedinţa Camerei Deputaţilor va fi condusă de Miron Ignat, în vârstă de 75 de ani, ales din partea comunităţii ruşilor lipoveni din România. Ignat va fi asistat de către cei mai tineri patru deputaţi: Mara Mareş (24 ani, PNL, Braşov), Andrei Pop (25 ani, PSD, Ialomiţa), Vlad Emanuel Duruş (26 ani, USR, Maramureş) şi Apjok Norbert (27 ani, UDMR, Maramureş).

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunţat că liberalii vor vota pentru invalidarea mandatului de deputat al liderului PSD Liviu Dragnea.

Camera Deputaţilor este legal constituită după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi şi după depunerea jurământului de către aceştia. Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori.

După ce noii senatori şi deputaţi vor depune jurământul, cel mai probabil miercuri, vor fi alese conducerile celor două camere: preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Birourile Permanente şi se vor constitui comisiile parlamentare. Birourile Permanente ale ambelor Camere ale Parlamentului sunt compuse din câte patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori şi se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configuraţia politică a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite